Így kommunikálj a pocaklakóval!

3 pofonegyszerű módszer

Tudd meg, hogyan veheted fel a kapcsolatot gyermekeddel már a terhesség korai szakaszában!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A leendő édesanyák sokszor ösztönösen is kommunikálnak a pocakjukban fejlődő aprósággal. Ezt a párbeszédet azonban tudatosan még hatékonyabbá teheted, hogy a baba nagyobb biztonságban érezze magát, ami a későbbiekben is pozitívan hat majd testi-lelki fejlődésére.

A tapasztalatok szerint azok a porontyok, akik már az anyaméhben kommunikálhattak mamájukkal, és ezáltal szorosabb kapcsolatot alakíthattak ki vele, világrajövetelük után élénkebben reagálnak az őket érő képi ingerekre, és a mozgáskoordinációjuk is jobb az átlagosnál.

Kisgyermekként pedig kevesebb gondot okoz számukra a beszéd elsajátítása, a szem- és a kézmozgás összehangolása. Nem beszélve arról, hogy jellemzően kiegyensúlyozottabbak, nyitottabbak is.

Teremts vele kapcsolatot!

Ma már terápiás üléseken is fejlesztik a baba és a mama közötti kommunikációt. Ilyenkor azonban a terapeuta elsősorban segítőként van jelen, ténylegesen nem, vagy legalábbis csak ritkán avatkozik be a folyamatba, azaz a munka alapvetően a leendő mamára, no meg persze a kis pocaklakóra hárul.

Ha tehát nincs lehetőséged arra, hogy szakemberhez fordulj, néhány egyszerű módszerrel és persze sok-sok szeretettel magad is felveheted a kapcsolatot az aprósággal. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy már a néhány hetes magzat is érzékeli édesanyja lelki rezdüléseit, és a maga módján, azaz a saját érzéseivel reagál is azokra.

Oldott állapotban viszonylag könnyen ráhangolódhatsz ezekre a jelekre, és képessé válhatsz arra, hogy érzékeld az üzeneteit. Megpróbálhatod ezeket az ingereket tudatos szintre emelni, például szavakba önteni, de ne törekedj erre görcsösen.

Ezeket edd az egészséges babáért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Most az érzelmeké a főszerep, hiszen a magzat esetében még nem alakulhattak ki a gondolkodást meghatározó logikai rendszerek. Az üzenetekre többféleképpen is reagálhatsz. Vannak, akik kimondják a választ akkor is, amikor a magzat még kicsi ahhoz, hogy hallja azt, mások inkább képek formájában közvetítenek valamiféle információt, amikor behunyt szemmel simogatják pocakjukat, és álmodoznak.

Ám a végeredmény szempontjából ennek nincs jelentősége, hiszen a hangsúly továbbra is az érzelmi töltésen van. Egyes szakemberek szerint első lépésként a méheddel érdemes felvenned a kapcsolatot. Gondolatban keresd meg a burkot, ami gyermekedet rejti, jelenítsd meg magad előtt, hogy rajta keresztül eljuthass a magzathoz.

Relaxálj!

Bár a terhesség első felében a baba még nem hall, ahogy folyamatosan fejlődik az idegrendszere, egyre több közvetett jelet érzékel. Miután a huszadik hét környékén először megmozdul, fokozatosan érezheted azt is, hogy amikor feszültebb vagy, intenzívebben mocorog. Nemcsak hangokkal kommunikálhatsz tehát vele, hiszen a pici gyakorlatilag tested szerves része, így minden téged érintő hangulatot, ingert átél ő is valamilyen mértékben.

Ha szakítasz időt a rendszeres pihenésre, amikor lazítasz, és csak magadra, illetve a pocakodban fejlődő apróságra figyelsz, az olyan, mint szülés után a ringatás. A terhesség idején tehát a pihenés nemcsak a baba egészséges testi fejlődését segíti elő, de a lelki folyamatokra is pozitív hatással van. Az sem véletlen, hogy a legtöbb kismama automatikusan simogatja a pocakját, már jóval azelőtt, hogy az elkezdene kigömbölyödni: a közvetett érintés a feszült magzatra is jó hatással lehet, amellett, hogy neked is segít ellazulni.

Így lazulj el!
Teremts nyugodt légkört magad körül - szellőztess ki, gyújts gyertyát, hallgass lágy, melodikus vagy meditációs zenét. Az oldott állapot elérését segítik a különböző relaxációs és meditációs technikák, de akár a kismamajóga is. Ma a terhesség is előnyt jelent ilyen szempontból, mivel a szervezetedben zajló
hormonális változások hatására könnyebben kerülsz mélyebb tudatállapotba.

Beszélj hozzá!

A 18–20. héten kialakulnak a baba külső és belső hallószervei, és érzékel bizonyos zajokat is. A 22 hetes magzat már nemcsak hallja, hanem be is azonosítja a mama szívverését, 24 hetesen pedig már a külvilágból érkező hangokat is hallja. Ha eddig nem tetted, beszélj hozzá hangosan, viszont a kellemetlen zajforrásokat igyekezz kiiktatni a környezetedből.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így nemcsak a kettőtök közötti lelki köteléket fonhatod szorosabbra, hanem a szülésre is felkészítheted.

Ezt is szeretjük