Aktuális

Tiltott testrészek: amikor elfordul a kamera

Mi a közös István Dani nyakában, Matthew Perry ujjában és a kiváló főzőműsorokat készítő Nigella fenekében?

Tévéműsort készíteni manapság csak rengeteg elvárás, szabály, vélt és valós nézői igények mentén lehet. Messze van már az az idő, mikor elszabott VOR-öltönyben, sűrű cigarettafüstben (!) ült a Tudósklub az egyetlen, állami csatorna stúdiójában. Látványtervezés van, minden képért felelősséget kell vállalni, minden apró dolog oka lehet a csatornaváltásnak, a felháborodott vagy értetlenkedő nézői SMS-nek, a másnapi álszent bulvárcikkeknek. Ezért aztán az operatőr és a vágó komoly akadályversenynek néz elébe, ha azt és csak azt akarja megmutatni a nézőknek, amit a szerkesztők szerint azok látni akarnak.

Matthew Perry
Matthew Perry

Ez az oka például annak, hogy olyan „óvatosan” filmezték Matthew Perryt, a Jóbarátokban Chandlert alakító színészt. Ő ugyanis még fiatalon egy, a jobb kezére rácsapott ajtó miatt elvesztette a középső ujjának utolsó percét – a kamera pedig 238 részen keresztül ügyeskedett, hogy ez ne tűnjön fel a nézőnek.

Nigella Lawson
Nigella Lawson

Még trükkösebbnek kellett lenniük a Food Network operatőreinek, akik azt az instrukciót kapták, hogy rejtsék el a bájos Nigella Lawson fenekét. Nekem személyes kedvencem Nigella, és meggyőződésem, hogy az embereket nagyon jól jellemzi az evéshez és a főzéshez való viszonyuk. Ő pedig valóban nem nyúlkaját darabol a nullás méretű modelleknek, hanem harapós húsokat, brutális édességeket, izgalmas tésztákat főz, és elhiszem neki, hogy a lámpák lekapcsolása után ugyanilyen lelkesen és szívből főzőcskézik magának és a gyárilag kócos gyerekeinek is. Éjszaka is kilopakodik a hűtőhöz, és nem vacakol, ha az a kérdés, kell-e még egy kis csoki a süteménybe. Hogyne kéne, mindig kell.

Épp ezért meg is nőtt a feneke, amit azonban ez a piszkafa madárijesztőkre kondicionált világ nem tolerál, ezért a műsor készítői úgy döntöttek, hogy mindenféle trükkökkel fogják azt eltakarni – hol a mellkasánál elvágva a képet, hol funkció nélküli üvegekkel telepakolva az előteret, vagy épp „stílusosan” elhomályosítva az átkötéseket. Ami pedig egyszerre butaság és felháborító, mert ez nem egy bikinis szépségverseny, itt nem Zimány Linda tomporát, hanem a sült csirkéét gusztálom.

Hasonlóra egyébként magyar példákat is hozhatunk bőséggel, kezdve rögtön István Dani – az RTL műsorvezetője – nyakával. Látta már Ön a fiatalember jobb oldalát? Csak engem bosszant, hogy szegény évek óta bal profilból vezeti a Reflektor magazint? Pedig nincs itt semmi titok, több cikkben és sajtófotón is láthattuk már, hogy igen, a srác nyakának jobb oldalán van egy pici tetoválás, semmi durvaság, nem TV2-logó, nem egy hatalmas szív, benne „szeretlek, Onyutha Judit” felirattal, nem is rotációs kapa, hanem csak valami nonfiguratív kis vacak. Őszintén kétlem, hogy bárkit is sokkolna a nézők közül a látvány, főleg akkor, ha közben ugyanebben a műsorban szuperközeli felvételeken láthatják Geronazzo Mária száját vagy Kiszel Tünde szemöldökét. Nem tudom, mennyire masszív a fiatal műsorvezető rajongótábora, de javasolnám nekik, hogy szervezzenek egy „Free Dani” mozgalmat, melynek keretében berohannak a stúdióba, és végre visszafordítják a srácot.

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
István Dániel, fotó: Sanoma-archívum/Dömötör Csaba

 

 A Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. 
• Itt olvashatod! » http://hivatalosnezo.blog.nlcafe.hu/  

Inkább csak vicces volt viszont az a feladat, amelyet annak idején a TV2-n A nagy fogyás készítőinek kellett megoldaniuk. Az eredeti koncepció szerint ugyanis az egyik csapatot egy filigrán, sportos, finom nő, a másikat pedig egy brutál izompasi vezeti – sikerült is a castingon kiválasztani Béres Alexandrát és Schobert Norbit! Az még a kisebbik gond, hogy Alexandra egy kocsmai bunyóban valószínűleg úgy nyomná le a pici fitneszgurut, hogy közben még a söre sem löttyenne ki. Ami viszont komoly gond képileg, hogy Norbi kb. a válláig ér Alexandrának – ezért aztán sosem láthattunk olyan felvételt, amelyen egymás mellett állnak, sőt amikor együtt közeledtek a játék helyszínéhez, akkor Norbi mindig kicsit lemaradt, így nem volt összemérhető a magasságuk.

Hosszan lehetne még sorolni a trükköket, kezdve Paris Hilton „orr-rejtő” pózolásától egészen Komár László vagy Nika György egyre érdekesebb színű hajáig. De most, mikor divatja van annak, hogy topmodellek smink és retusálás nélkül fotóztatják magukat a magazinok címlapjára, mikor kampány folyik a természetes szépségért, mikor egyre több szó esik a tévé által sugallt hamis tökéletesség káros hatásairól, most talán ezen is változtatni lehetne. Nem tudom, hogy ehhez lázadó celebek, újító szerkesztők vagy valami nézői nyomás kell-e, de én azért megígérem: nem szokom le a tetovált nyakú srác műsoráról és Nigella kajáiról akkor sem, ha a jövőben esetleg őszintébb képeket mutatnak róluk.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top