Cicababák


Póda Erzsébet  2007.2.11. 17:19

Jellemzőjük, hogy feltűnően csinosak, dekoratívak -- és általában egy csúnya, kövér vagy öreg, esetleg nős pasi a partnerük, aki viszont minden esetben gazdag.

A márkás alsóneműboltba érkezik egy pár. Először a fiatal, harmincas nő lép be, utána az idős, ősz halántékú, tekintélyes pocakot viselő férfi. A nőn tenyérnyi miniszoknya, vagyont érő csizma és bunda, és csörömpölő ékszerek tömkelege. Nemrég jött a fodrásztól, vörös haja minden szála a helyén. Valószínűleg kozmetikusnál is volt: arckifejezését tetemes mennyiségű smink takarja. Az eladónőhöz fordul, és csipkés harisnyatartót kér, valamint a legdrágább harisnyából néhány különböző párat. Kényesen válogat, a nem tetszőt félredobja, majd amikor kiválaszt egy tucatra valót, hátraszól a pasijának: ez minden! Az eladó számláz, csomagol, majd átadja az árut a sminkes-bundás nőnek. Az átveszi, és már indul is kifele. Az öreg pasi szuszog, krákog – és fizet, majd a nőci után kullog.

A bútorüzlet lakáskiegészítőket árusító részlegébe feltűnő pár érkezik: a fentihez hasonló, csak sokkal fiatalabb nő, divatos öltözékben hosszú szőke hajfürtökkel, tömény parfümillattal. Kísérője alacsony, kövér, kopaszra nyírt negyvenes fiatalember. A nő válogat, majd kiválaszt egy szép tárgyat, és a férfihoz fordul véleményért. A férfi fintorog, fitymál, hümmög, és úgy dönt, hogy a másik (a giccsesebb darab) az, ami az ő lakásukba való. Ez így megy vagy fél órán keresztül. Miután az említett stílusból összeválogat jó párat, a nő arca egyre komorabbá válik. Próbál érvelni, hogy ízlésesebb tárgyak is vannak az üzletben, de a pasit ez nem érdekli. Öntelten nyugtázza saját döntését, miközben többször is megjegyzi: te nem értesz hozzá. A nő már majdnem sír, de a pasi hajthatatlan. A kasszánál fizet: egy rakás pénzt egy halom giccses lakberendezési tárgyért.

Az étterem előtt leparkol egy puccos autó. Kiszáll belőle a már említett típusú pár. A férfi megy elöl, maga mögött húzza szőke babáját. A nő hatalmas dekoltázsában három nyaklánc tenyérnyi érméi pihennek, miközben közszemlére bocsátott keblei zaklatottan hullámzanak. Az étterembe lépve a pasi foglal ülőhelyet, ő választja ki a menüt is. A szőke nő arca semmitmondó, tekintetét viszont riadtan kapkodja. Csak a hozzáértő szem veszi észre, hogy arcán és nyakán kék foltokat takar a vastagon felvitt alapozókrém meg a púder. Nem eszik, csak a salátából csipeget, miközben zord képű dagadt társa mindent felzabál. Miután végeztek az étellel, a férfi megfogja a darázsderekú nő kezét, és érzéketlenül vonszolja vissza az autóhoz.

De ismerek olyan fiatal lányt is, aki egy nős étteremtulajdonos dekoratív szeretője – ráadásul ez a férfi rendszeresen bántalmazza, és terrorizálja. Egy öreg szivarozó vállalkozót, aki bizonyos időközönként fiatal lányok társaságában jelenik meg a nyilvánosság előtt, és öntelten hangoztatja: a mai nők azokra a férfiakra buknak, akiknek nagy autójuk van és szivaroznak, mert a mai nők nem túl igényesek. Csinos középiskolás vagy egyetemista lányokat, akik nem a szüleik márkás autójából szállnak ki a kollégiummal szomszédos utcában, hanem egy-egy gazdag, öreg, de legalábbis idős férfi mellől. Konditeremben izzadó, light kólát iszogató, diétázó lányokat, akik nem tudnak ellenállni a rájuk vadászó gazdag pasiknak, vagy éppen mindent megtesznek azért, hogy azok közelébe kerülhessenek. Mindegy, hogy a férfi kövér, öreg, ráncos, visszataszító, erőszakos, durva, utálatos szokásai vannak vagy éppen nős – csak gazdag legyen...

Hajaj! Hol van már az idő, mikor az ember szerelemből választott magának társat?! Sóhajtanék fel, ha nem tudnám, hogy manapság is van ilyen, meg aztán a szerelem sem mindig jó tanácsadó. Azt viszont nehezen fogom fel, hogy ezek a szép (és nem is mindig buta) lányok miért „csapódnak” a csúnya, de még csak nem is széplelkű, öntelt és beképzelt figurák mellé. Akik mellett nagyon sokszor szenvednek, kínlódnak, annak ellenére, hogy el vannak halmozva szinte minden földi jóval. Persze értem én: különbözőek vagyunk, különböző igényekkel. Manapság az értéket nem az értelmes, nemes, szép dolgok jelentik, sokkal inkább a pénz és a hatalom. De azért mégis…

Igaz, Quasimodo is csúnya volt, mégis regényhős, később még filmsztár is vált belőle. Persze ő egy tisztalelkű, érzékeny nyomorék volt. Vajon meddig jutott volna a karrierjében a nőknél, ha nemes tulajdonságai híján inkább sok pénze, vagyona, céhei netán politikusi széke is lett volna…?



Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Valakik és tényezők

Póda Erzsébet

Ma mindenki valaki akar lenni. Valaki, aki megmondja másoknak, hogy azok mit csináljanak, és azt hogyan tegyék.

2024.4.18.   


Szavak

Póda Erzsébet

A naponta átlagosan legtöbbször elhangzott szó egy ideje egész biztosan az elfogadás, a másság, a megértés és a tolerancia.

2024.3.9.   


Előjogok

Nagy Csivre Katalin

Tudom, lejárt lemez, de feltette már valaki azt a kérdést, hogy a kovidinvázió alatt a teszt vagy az oltás mellé miért kapott egy darab papírt? A teszteléshez járó papírdarab határidős volt, és úgy szolgált, mint előjog, belépőjegy a társadalomba.

2023.10.11.   


Gondolatok a szabadságról

Nagy Csivre Katalin

A szabadság szó inflálódott el leginkább, és itt érhető tetten a legnagyobb csúsztatás, mert a szabadság színes zászlaja alatt a végső és totális diktatúrába menetel a világ...

2023.9.13.   


Nyári románc

Póda Erzsébet

Avagy az életben semmire sincs garancia.

2023.7.25.    14


Jótékonyság

Póda Erzsébet

Az élet tele van szárnyalásokkal és zuhanásokkal. Kellemes meglepetésekkel és csalódásokkal.

2023.5.30.   


Halló, van ott valaki?

Póda Erzsébet

Megszámlálhatatlan kommunikációs csatornánk van, de vajon megtaláljuk egymást?

2023.5.16.   


Előregyártott jövő

Nagy Csivre Katalin

1950-es évek: a kezdetekben a faluban csak két ház volt „tele vízióval”. Oda gyűltek a szomszédok a rövid műsoridőben…

2023.5.15.   


Egy szakítás után

Poór Marianna

Egy szakítás után soha meg nem válaszolt kérdések sorozata tart éberen éjszakánként.

2023.4.28.    16


Hazudni szabad?

Nagy Csivre Katalin

Manapság nem szokás mélyebbre ásni, megszoktuk a felszínes életet. S ha valaki olykor elgondolkodásra buzdít, azonnal megbélyegzik: konteós. Vajon miért?

2023.4.9.   


Sokasodó furcsaságok

Nagy Csivre Katalin

Csengetnek. Ajtót nyitok. A szélesre tárt ajtóban Mari néni vacog. Mondom lépjen beljebb...

2023.3.7.   


Szivárványos világbéke

Póda Erzsébet

A fogyasztói társadalom kényelmébe süppedve talán nem is vesszük észre, micsoda propaganda vesz bennünket körül.

2023.1.23.