A kapuzárási pánik pszichológiája

szerző: Kazimir Ágnes, pszichológus - WEBBeteg
frissítve:

A közhelyként oly gyakran használt kifejezés, amelyet általában pejoratív értelemben használ a mindennapi kifejezések között a köznyelv, igazából nagyon komplex lélektani folyamatot takar.

Amikor egy középkorú férfi vagy nő fiatal nőre vagy férfira váltja vele egykorú párját, ha életkorától eltérő dolgokba kezd, olyan lépéseket tesz, olyan döntéseket hoz, amelyeket a korábbi életszakaszokban szokás megtenni, ha életkorától nagyon eltérően, figyelemfelhívóan viselkedik, amikor pánikszerűen elkezdi habzsolni az életet, nem figyelembe véve ezzel mások érdekeit, érzelmeit – ilyenkor gyakran rálegyint a környezet: na, ja, szegényre rátört a kapuzárási pánik!

Ámde amikor döntéseivel, életváltoztatásaival boldog, kiegyensúlyozott, élménygazdag életet képes megvalósítani, amelyben mindennapjait örömben tölti, akkor pedig irigyei támadnak. Irigyei, mégpedig azért, mert nagyon sok ember gyáván él, vegetál, és csak sóvárogni, kritizálni, irigykedni tud és mer, mert a változás és a változtatás felelősségének felvállalásához gyáva, ezzel szembenézni pedig képtelen.

Mit rejt ez a kifejezés?

A kapuzárás ebben az esetben azt jelenti, hogy az egy életnek egy szakasza befejeződik. Valami olyan ismeretlen következik, az út végén az elmúlással, amelyet félelem övez, amely a személy számára nem vágyott. Melynek bekövetkeztét az illető személy nem fogadja el, mert úgy érzi, még nem valósította meg önmagát, még alig élt. Ekkor válik előtte világossá, hogy mi mindent rontott el, mi mindenben döntött rosszul, mi mindent nem valósított még meg.

Pánikba esik, mielőbb szeretne mindent, habzsolva korrigálni, megélni, változni, változtatni. Félelmében gyakran cselekszik irreálisan, a következményekre és/vagy másokra való tekintet nélkül.

Nem akarja tudomásul venni az idő múlását

Azt gondolja, hogy ha nem vesz tudomást az idő múlásáról, akkor a nem is valósul meg, tehát, ha úgy viselkedik, mintha mindig fiatal maradhatna, akkor a fiatalsága nem múlik el, akkor a lehetőségekről nem késett le.

A vágyak összekeverése a valósággal a pszichés egyensúly felborulását eredményezheti.

A kapuzárási pánik pozitív oldala

Mindemellett van egy nagyon pozitív olvasata is ennek a jelenségnek. Lehetőséget ad a leltárkészítésre, az önelemzésre, önértékelésre, a vágyak és lehetőségek összeegyeztetésére a valósággal, az idő végességének figyelembevételével.

Ez arra késztetheti a személyt, hogy koncentráltabban, céltudatosabban, érzelmeit kifejezve, vágyait megvalósítva éljen, az ehhez szükséges döntéseket pedig hozza meg.

Változtasson, változzon, ne keressen bűnbakokat a saját döntésképtelenségének és gyávaságának leplezésére, elfedésére.

Betegségbe menekülés, észrevétlen, szorongó, másokat irigylő, eltékozolt élet és agresszív elmúlás helyett annak a lehetőségének engedhet utat, amelyben olyan életet élhet, amelyben boldog lehet, és amelyben megvalósíthatja mindazt, amit szeretne.

Természetesen itt nem az anyagiakra gondolok. Mert az utolsó útra semmit sem vihetünk magunkkal, csak önmagunkat.

Tovább

Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta Forrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Kazimir Ágnes, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Dermasoul - Német Borbála, klinikai szakpszichológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.