A császármetszés megváltoztatja a DNS-t?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A császármetszéssel született csecsemők fehérvérsejt DNS-ének metilációja magasabb, mint a hüvelyi úton születetteké. A jelenség magyarázatot adhat arra, miért nagyobb az allergia, asztma, egyes típusú diabétesz, hererák és a gyermekkori leukémia a császármetszéssel született gyermekeknél.

Svéd kutatók szerint a császármetszéssel született csecsemők fehérvérsejtjeinek DNS-e módosul a beavatkozás során. A jelenség magyarázatot adhat arra, miért gyakoribbak az immuneredetű betegségek, mint például a cukorbetegség vagy az asztma az ilyen módon született gyermekekben. A tanulmány az Acta Paediatrica című egészségügyi lap júliusi számában jelent meg.

Norman és munkatársa 37, teljesen normális testsúlyú csecsemő vérmintáit elemezték, akik 38-42 hét között születtek. Az újszülöttek közül 21 spontán, 16 pedig császármetszéssel jött a világra. A köldökzsinór vérmintát azonnal szülés után, 3-5 nappal ezután pedig rendes vérmintát vettek le tőlük. A kutatók a fehérvérsejtek DNS-ének metilációját nézték. (A DNS metilálódása a külső környezet megváltozására következik be, bizonyos gének be- vagy kikapcsolása történik ily módon.)

Azon 16 csecsemő vérében, amely császármetszéssel született, a születés után nagyobb arányú metilációt tapasztaltak, mint hüvelyi úton született társaiknál. 3-5 nappal később a metiláció szintje már közel azonos volt. A kutatók szerint további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, mi a születés utáni magasabb metiláció oka.

A higiénia és a stressz is szerepet játszhat

„A császármetszésről eddig is tudtuk, hogy hajlamosít az allergiára, a cukorbetegségre és a leukémiára” – mondja Dr. Mikael Norman, a Karolinska Egyetem gyermekorvosa. „Noha a pontos ok még mindig tisztázatlan, a mi elképzelésünk szerint ennek oka az, hogy a császármetszés egyfajta genetikai lenyomatot hagy az immunsejtekben, amely kihat a későbbi életre is.”

Másik lehetséges magyarázat a higiéniával van összefüggésben. Eszerint a császármetszéssel született gyermekek beleiben megtelepedő mikrobák befolyásolják az immunrendszer működését és növelik az allergiás megbetegedések kockázatát. A jelenség esetleg magyarázat lehet a DNS metilációban tapasztalt különbségekre is.

Lehetséges azonban az is, hogy a császármetszéssel járó stresszhormonok, mint a katekolaminok is szerepet játszanak a DNS metilációban.

Az újszülöttnek nincs ideje felkészülni

„Állatkísérletek már igazolták, hogy a születés körüli stressz befolyásolja a gének metilálódását így megalapozott azt hinni, hogy ez a jelenség embereknél is fennáll” – írják a kutatók az eredményeket bemutató közleményben.

„Ismert, hogy a császármetszéssel járó stressz egészen más, mint a hüvelyi szülésé. Császármetszés során a csecsemőknek nincs idejük felkészülni, így még nagyobb feszültséget okoz számukra világra jönni, mint természetes úton történő születéssel. Ez utóbbi esetben a folyamat tulajdonképpen felkészíti a gyermeket a külvilágra, hogy elkezdjen lélegezni és gyorsan tudjon alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez” – áll még a közleményben, amely az Acta Paediatrica c. szaklap júliusi számában jelent meg.

Tovább Császármetszést követő sebfertőzés

Ez a cikk is érdekelheti Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Medscape)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.