Tetszett a cikk?

Egyre több nőben ébrednek gátlások attól tartva, hogy nemi szerve nem megfelelő. Olyan ijesztő mértékben megnőtt a vaginaplasztika néven ismert szépészeti műtétek száma, különösen a fiatalok körében, hogy kijózanításképpen dokumentumfilm készült a jelenségről. Miért fordulnak annyian plasztikai sebészhez és mi történik a műtőasztalon?

A szeméremajkak esztétikai okokból történő plasztikázása, a nemi szervek esetleges zsírleszívása, a klitorisz felett lévő bőr eltávolítása és az egész vagina lerövidítése jelenti együttesen azt a beavatkozást, amelyet vaginaplasztikának hívnak az orvosok. A nyugati országokban az ilyen műtétek száma igen rövid időn belül megtriplázódott, s a műtétre vállalkozók között nő a tizenévesek aránya, ami rendkívül aggasztó tendencia, mivel a többnyire teljesen felesleges szépítő műtétek a nemi szerv megcsonkításával, felvágásával járnak, a beavatkozások komplikációkat okozhatnak és sokszor csökkentik, vagy akár teljesen megszüntethetik a gyönyörérzés készségét.

Heather Leach rendező és a Channel 4 elnevezésű angol kereskedelmi televíziócsatorna elrettentésképpen megdöbbentő dokumentumfilmet készített The Perfect Vagina (A tökéletes vagina) címmel, amelyben feltárják, miből is állnak ezek a műtétek, kik vállalkoznak rá és miért. Leach filmjében a női nemi szervek egyik leggyakoribb esztétikai "problémájával" foglalkoznak, azzal, ha a kisajkak nagyobbak, mint a nagyajkak, mert ezzel fordulnak a legtöbben plasztikai sebészhez. A sebészek pedig ezt a szeméremajkak (labia) megcsonkításával oldják meg (labioplastia), egy műtétet végig is kísérhetünk a filmben. Néhány orvos összeköti az idegvégződéseket, hogy legyen érzület a testrészben műtét után, de ez nem általános, annak ellenére sem, hogy egy ilyen műtét akár másfél millió forintba is kerülhet.

Az egyik dolog, amit a páciensek nem tudnak, és amire a film nem győzi felhívni a figyelmet, hogy ezek az idegvégződések a klitoriszhoz vezetnek, ahol a női orgazmus keletkezik, így a műtét valamilyen formában mindenkinél csökkenti az örömérzést. A labioplastia mellett a nemi szervek zsírleszívása ugyancsak népszerű változata a vaginaplasztikának, s azért csináltatják meg a nők, hogy a szeméremdomb laposabb és fiatalosabb legyen.

Nehéz elképzelni, miért vállalkoznak a nők ilyen fájdalmas beavatkozásokra. A dokumentumfilm  szereplői szinte egytől egyig kritika áldozatai, különböző fizikai és pszichológiai okok állnak minden egyes műtét mögött. Ahogy a fiatalok szexuálisan egyre felvilágosultabbak és liberálisabbak, ahogy a testiség, a meztelenség egyre kevésbé tabu, úgy szaporodnak az egymást becsmérlő megjegyzések az intim testrészeket illetően. Az egyik leggyakoribb kritika, amiről a film szereplői beszámoltak, éppen a kisajkak-nagyajkak arányára vonatkozik. Leach szerint számos nőt a férfiak kritizálnak, aminek az lehet az oka, hogy manapság a pornográf képeken és filmeken valóban mindent lehet látni, a kamerák egyetlen pici részletet sem engednek elsikkadni. Az izgatóbb hatás kedvéért a pornófilmek rendezői teljes szőrtelenítést rendelnek el a szereplőknél, amitől a nemi szervek még többet mutatnak meg. Bár sokan nem is sejtik, a pornóképek nagy részét is erősen retusálják, így a szerepeltetett nemi szervek külsejének nincs sok köze egy átlagos vaginához. Mivel ezek a képek ma már bárki számára elérhetőek és bárhonnan előbukkanhatnak, a fiatal lányok kezdik azt képzelni, hogy a tökéletes nemi szerv csakis egyféle lehet.

A dokumentumfilm egyébként nem az egyetlen, amely kritikával illeti a vaginaplasztikát. A British Medical Journal című orvosi szaklap cikkében két orvos, Sarah Creighton és Lih Mei Liao kritizálták a plasztikai sebész kollégákat, amiért azok szemérmetlenül kihasználják a nők komplexusait, és sokszor nem világosítják fel a műtétre jelentkezőt a lehetséges komplikációkról. A lányok nem tudják és legtöbbször senki nem meséli el nekik, hogy egy ilyen beavatkozás rendkívül fájdalmas, ráadásul hat hónapba is beletelhet, mire a páciens felépül. Új-zélandi és ausztrál nőgyógyászok már felszólították a világ plasztikai sebészeit, hogy helyezzék praxison kívül a vaginaplasztikát, mert az nemcsak felesleges, de rendkívül veszélyes is.

Krisztina O'Brien

Shake

Tuk-tuk és plasztika Bangkokban - egy bennfentes beszámolója

Fejős Éva, a Bangkok, tranzit című regény írója szerint Thaiföld fővárosában nem csak a látványosságok, hanem Bangkok sűrűje is igazán érdekes lehet egy látogató számára. Félnünk nem kell: ő legalábbis mindig teljesen biztonságban érezte magát, csak egy pillanatra ingott meg, doktor Thep rendelőjében...

hvg.hu Plázs

Kismamák a plasztikai sebészeten

Az amerikai plasztikai sebészek új, árukapcsolásos programmal rukkoltak elő. Egyre több sebészeti centrum ajánl totális renoválási programot friss anyukáknak. A kezelés személyre szabott, a csomag tartalmazhat zsírleszívást, hasplasztikát, mellfelvarrást, terhességi csíkok eltüntetését. A lényeg, hogy a végső ár töredékéért a friss anyuka egy-kettőre eltüntetheti a terhesség okozta „károsodásokat”.

hvg.hu Plázs

Plasztikai műtétek: mire vagyunk képesek külsőnkért?

A kopaszodás nem válogat, ám van, aki megbarátkozik tar megjelenésével, mások bármit megtennének a dús hajért. A kopaszodás elrejtésére tett kísérletek között egyre népszerűbb a plasztikai beavatkozást igénylő hajátültetés.

hvg.hu Shake

Dübörög a plasztikai turizmus

A némi eufémizmussal „szépészeti” vagy „kozmetikai” turizmusnak is nevezett külföldi plasztikai sebészeti beavatkozások száma az elmúlt egy évtizedben a magyarok körében is megtöbbszöröződött.

MTI Plázs

Minden második páciens megbánja plasztikai műtétét

Plasztikai műtéten átesett tíz emberből nyolcan elégedettek az operáció eredményével, amennyiben a beavatkozás nyomán jobban el tudják fogadni énképüket, ilettve javul közérzetük. A beavatkozás egészségügyi következményeit illetően azonban csaknem minden második személy őszintén megbánta - áll egy amerikai felmérésben.

Mutatjuk, mit kell most tennie, hogy cége megfeleljen az EU-s kibervédelmi előírásnak

Mutatjuk, mit kell most tennie, hogy cége megfeleljen az EU-s kibervédelmi előírásnak

Marabu Féknyúz: Gyermekvédelmi ötletek

Marabu Féknyúz: Gyermekvédelmi ötletek

Beestek az árak, váratlanul sok új autót adtak el

Beestek az árak, váratlanul sok új autót adtak el

Akadozik a K&H mobilbankja

Akadozik a K&H mobilbankja