Főoldal > EGÉSZSÉG > A 9 legfontosabb bőrszépítő aranyszabály

A 9 legfontosabb bőrszépítő aranyszabály

arcbőrdekoltásznyakszépség
0

Írta:

1. Mindig mosd le a sminked! A bőröd csak akkor lélegzik, ha éjszaka tiszta. Ha nem mosod le a sminket, nyúzottnak látszol és a bőr sejtjei nem tudnak felfrissülni. A pornak, az izzadságnak és a sminknek éjszaka nincs semmi keresnivalója a bőrön. 2. Védd a bőröd a nap ellen! Nem győzzük eleget hansgsúlyozni, hogy a bőrödnek […]

1. Mindig mosd le a sminked!

A bőröd csak akkor lélegzik, ha éjszaka tiszta. Ha nem mosod le a sminket, nyúzottnak látszol és a bőr sejtjei nem tudnak felfrissülni. A pornak, az izzadságnak és a sminknek éjszaka nincs semmi keresnivalója a bőrön.

2. Védd a bőröd a nap ellen!

Nem győzzük eleget hansgsúlyozni, hogy a bőrödnek mindennapos védelemre van szüksége és nemcsak nyáron, hanem a borúsabb tavaszi napokon is! A napsütéses időszakban az erős UVA-sugarak az ablakon keresztül is behatolnak, és így korai bőröregedést okozhatnak. Az UVB-sugarak leégéshez és bőrrákhoz vezethetnek.

0017824_1.jpg ()

3. Táplálkozz kiegyensúlyozottan!

A gyorséttermi ételek nemcsak hizlalnak, de a  bőrödnek sem tesznek jót. A túl zsíros, fűszeres ételekben kevés a bőrtápláló vitamin és az arra érzékenyeknél a fűszerek bőrirritációt is kiválthatnak. Próbáld úgy összeállítani étrendedet – ha szükséges, kérd dietetikus szakember tanácsát -, hogy minden fontos bőrvédő tápanyag szerepeljen a napi menüdben: pl: omega-3 zsírsavak, A, C, B és E-vitaminok.

4. Használj megfelelő kozmetikumokat!

A kozmetikumok csak akkor hatnak igazán, ha tudod, hogy milyen típusú bőröd van. Többféle bőrtípust különböztetünk meg: normál, zsíros, száraz, kevert és érzékeny bőr. Azt, hogy pontosan melyik bőrtípusba tartozol, sokszor csak a kozmetikusod tudja megmondani. Ha kiderítetted, irány a drogéria és válassz körültekintően!

5. Mozogj eleget!

A sportolás oxigént pumpál a tüdőbe, hatására javul a vérkeringés, az arc kipirosodik. Egy kiadós edzéstől jobb lesz a kedved, feszesebb lesz a kötőszövet. Mozgás után zuhanyozz váltózuhannyal és erős szivaccsal dörzsöld át a problémás testrészeket (pl: a popsit és a combokat): a körkörös mozdulatok, élénkíti a vérkeringést és segítik eltávolítani az elhalt hámsejteket.  

6. Ne feledkezz meg a nyakadról és a dekoltázsodról!

A bőr a nyakon és a dekoltázson vékonyabb, mint az arcon, és a ruhák a dörzsölése miatt nagyobb igénybevételnek van kitéve. Ezért nyugodtan túlozz, ha a gazdag vitamintartalmú krémek használatáról van szó, így megelőzheted a korai bőröregedést. Ha sajnálod rá az arckrémet, egy jó testápoló vagy házi készítésű tápláló pakolás (pl: mézből és növényi olajok keverékéből) is megteszi – ha nem problémás a bőröd.

7. Aludj eleget! 

Mindenekelőtt az arcszín sínyli meg a kevés alvást: a bőr éjfél előtt kb. egy órával regenerálódik a legintenzívebben. Ezért, ha nem szeretnél idő előtt ráncokat, legkésőbb tíz órakor bújj ágyba! Ne felejts el bőrtípusodnak megfelelő éjszakai krémet használni!  

8. Ne nyúzd a bőrödet!

A pattanások kinyomkodása kitűnő szabadidős foglalkozás, de egyáltalán nem egészséges, mert a pattanások könnyebben begyulladnak és fennáll a fertőzés veszélye is. A mitesszerekkel is hasonló a helyzet: ne nyomkodd túl erősen és túl gyakran őket, mert megnagyobbodhatnak a pórusaid, főleg az orrodon. Bízd ezt inkább havonta egyszer a kozmetikusra, vagy a nyomkodás előtt gőzölj gyulladáscsökkentő kamillával, amely fellazítja a bőrt. Gőzölés után finoman „emeld ki” a pattanásokat az ujjad köré tekert zsebkendő segítségével, és a végén használj fertőtlenítő arctonikot.

9. Legyen ápolt a kezed és a lábad is!

A kéz az ember névjegykártyája, ezért soha ne feledkezz meg ápolásáról. A megviselt bőrt rendszeresen krémezni kell. Hetente egyszer egy kézpakolás (pl: olívaolajos pakolás) is sokat segíthet: táplálja a bőrt, erősíti a körmöket. A lábaidra is figyelj és ne csak nyáron! A legjobb, ha minél hamarabb pedikűröshöz fordulsz, hogy amikor lekerül a zárt cipő a lábadról nyugodt lelkiismerettel bújhass szandálba. Nincs annál kiábrándítóbb, amikor a sarkodon lévő bőrkeményedések vonzzák a kíváncsi tekinteteket.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X