szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Világszerte emberek milliói kezdik a reggelt egy csésze kávéval, teával, vagy frissülnek fel a nap során egy csésze cappuccino vagy egy pohár kóla mellett. Ezek a legnépszerűbb élénkítő hatású italok. Közös hatóanyaguk a koffein, amely fokozza az éberséget, a koncentrációt, a mentális és fizikai teljesítményt.

Van, aki több csésze kávét, teát, vagy több pohár koffeint tartalmazó üdítőt megihat rövid időn belül, anélkül, hogy különösebb hatását érezné, míg mások már egy adag után élénkebbek lesznek. Az egyéni érzékenység döntő szempont a koffeintartalmú élelmiszerek fogyasztásánál, és mindenki saját tapasztalatából szűrheti le leginkább a számára ideálisnak érzett mennyiséget. Jó azonban tudni, hogy az általánosan elfogadott táplálkozástani ajánlások szerint egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffein mennyiség 300 mg.

A teljes cikket elolvasharja a HVG Online új egészségportálján.

hvg.hu Gasztro

Válság: a koffeinből nem engedünk

A kávésokat sem kerüli el a recesszió. Ám az egyik, két évtizede a piacon levő, nagy forgalmazó felmérése alapján úgy tűnik, a koffeinre igenis szükségünk van.

hvg.hu Plázs

A bőrrák új ellenszerei: edzés és koffein

Hajlandóak vagyunk egy-két csésze kávét elfogyasztani a reggeli testedzés után annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a bőrráktól? Egy új kutatás szerint ugyanis a torna és a koffein megvéd a napsugárzás káros hatásaitól.

hvg.hu Plázs

Mindennapi koffeinünk: csak használ?

A koffein hatásáról megjelenő hírek többnyire a túlzott fogyasztás negatív következményeit helyezik előtérbe. Ám szép számmal akad olyan átfogó vizsgálat, amely a kávé- és teaivás egészségmegőrző hatását mutatja.