2024. április 28. - Valéria

Megerőszakolta két éves öccsét az örökbefogadott gyerek

Az angliai Foster család csak néhány hónapja fogadta örökbe a 18 éves fiút, amikor 9 éves kislányuk először mert beszélni az őt és öccsét ért iszonyatos támadásokról. A szociális munkások semmilyen előzetes felvilágosítással nem szolgáltak a fiú múltját i
2009. március 5. csütörtök 06:59 - Tatai Gábor
A zaklatások hónapokon keresztül folyamatosak voltak. A kislány vallomása után a fiút őrizetbe vették, és nyomozást indítottak a kihelyező szociális szervnél, akik szinte azonnal elismerték felelősségüket és nyilvánosan bocsánatot kértek.

Éjszakánként ment be

A magyar szabályozás
Dr. Szöllősi Gábor a Pécsi Tudományegyetem Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszékének docense, a magyar gyermekvédelmi törvény egyik kidolgozója a HírExtrának elmondta, hogy az angliai esetet természetesen csak az ottani környezet ismeretében lehet megítélni. Ami a hazai helyzetet illeti, különbséget kell tenni az örökbefogadás két típusa, a nyílt és az úgynevezett titkos örökbefogadás között. Míg az előbbi esetben a szülőn múlik, hogy kihez kerül a gyermek, az utóbbi esetben a segítő szakemberek és a hatóság „hozzák össze” a gyermeket és az örökbefogadót. Magyarországon egyébként az örökbefogadás előkészítésének nagyon részletes szabályai vannak, beleértve az örökbefogadók alkalmasságának vizsgálatát, illetve azt a próbaidőt, amikor a gyermek előbb csak ideiglenesen tartózkodik leendő örökbefogadóinál. Kifejezett szabály nincs arra nézve, hogy a gyermek előéletének mely részét kell az örökbefogadó tudomására hozni. Az is igaz persze, hogy Magyarországon rendkívül ritka az, hogy valaki egy 18 évéhez közel járó gyermeket fogadjon örökbe.
A Cardiff-i bíróságon megkezdődött tárgyaláskor a vád oldaláról, Richard Evans kifejtette: „A Foster szülők kislánya elmesélte, hogy jött be a fiú éjszakánként a szobájába, majd ráfeküdt és csókolgatni kezdte. Amikor a lány tiltakozott, a fiú kezével lefogta a száját és a ruhája alatt kezdett nyúlkálni. A lány már csak akkor mert beszélni, amikor saját szemével látta, hogy a mostohatestvér megerőszakolta két éves öccsét”.

Iszonyatos múlt

A bíróság előtt elhangzott az is, hogy a szülők gyorsított eljárásban vették magukhoz a fiút, mivel hajléktalan volt. Sem ekkor, sem később nem lettek felvilágosítva, hogy a fiúnak már öt évre visszamenő priusza van. Először 13 éves korában zaklatott szexuálisan egy nálánál jóval fiatalabb fiút. 2005-ben megvádolták, hogy egy kiskorút fogdosott meg és mutogatta magát előtte. Két évvel ezelőtt egy bowling pályán dolgozott, ahonnan azért rúgták ki, mert fiatal lányok telefonszámait akarta megszerezni. Tavaly egy 16 éves lányt erőszakolt meg álmában.

A bíróság megállapította, hogy súlyos gondatlanság volt, hogy a szörnyű múlttal rendelkező fiatal egy kétgyermekes családnál kötött ki. Az ügyben eljáró Nicholas Cooke így fogalmazott: Ebben az esetben, tragédiát okoztak egy családnak, akiknek nem volt más kívánságuk, mint a közösség szolgálata és akiket most maga a rendszer hagyott cserben. Nem voltak képesek megóvni saját gyermekeiket, mivel nem kapták meg a szükséges tájékoztatást”.

Kinek a felelőssége?

David Pinnel a védelem oldaláról kifejtette, hogy nem a fiú hibájából történtek a borzalmak, mivel a Foster családban kezelhetetlen kísértésnek volt kitéve: „A fiú éretlen és segítségre szorul, önhibáján kívül helyezték egy olyan környezetbe, ahol a borzalmas támadások lehetősége tálcán volt kínálva. A bűnügyi felelősség az övé, de ezek a dolgok soha nem történtek volna meg, ha nem ilyen helyre kerül”.

A Foster családnak – csak úgy, mint bármely más örökbefogadónak – jogában áll a gondozásba vettel kapcsolatos összes információ birtoklása, az ezzel kapcsolatos felelősség az eljáró szociális munkásokat terheli. A határozatot azután hozták, hogy 2000-ben, egy Essex-i család négy gyermekét szexuálisan zaklatta a befogadott tini. A család egy hétéves jogi procedúra után nyert pert a kihelyező hatóságokkal szemben.

A Foster fiú minimum 6 év börtönbüntetést kapott, és csak akkor fogják szabadon engedni, ha bebizonyosodik, hogy többet nem veszélyes a társadalom számára. A nevét a szexuális zaklatók nyilvántartásába vették, és egy életre eltiltották minden olyan munkavégzéstől, ami fiatalok mellett történik, vagy azokkal lehet kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

PEPITA
2009. március 5. 16:13
Szilvási feleségénak a jutalmához miért nem lehet hozzá szolni!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását