Otthon

Hobbiboltok mustrája

Szeretsz üveget festeni, dekupázsolni, gyöngyöt fűzni vagy albumokat készíteni? Nyakunkba vettük a várost, és megnéztük, mit kínálnak a hobbiüzletek, hova miért érdemes betérni.

1. Többet rejt, mint amit mutat – Rayher Hobby Kreatív Centrum

Talán fél éve ütötte fel fejét a scrapbookmánia, és mára már az is kacérkodik ezzel a technikával, akit először nem vett le a lábáról. A Rayherben még nagyobb a csábítás, mert végtelen polcokon gyönyörűbbnél gyönyörűbb scrapbookpapírok közül lehet válogatni. Ha ezeknek még ellenállsz valahogy, az apró kiegészítők láttán biztos végleg megadod magad. Csupa élvezetes haszontalanságot találsz itt: kapcsokat, csatokat, mütyüröket.

 

Akárcsak a fagyöngyök végtelen színkombinációja és sokféle alakja, amelyek rögtön gondolkodásra és tervezgetésre késztetik a nézelődőt. Az üzlet kincsei közé tartoznak még a papírmasé díszek, amelyekkel ajándéktárgyakat és lakásbelsőt egyaránt lehet díszíteni, valamint a sokféle stílust felvonultató, méretgazdag sablonkínálat, illetve az olyan ritkaság, mint a selyem lámpaernyő, amelyet tetszés szerint lehet festeni.

 

Elérhetőség: Rayher Hobby Kreatív Centrum; Budapest IX., Boráros tér 7. (Duna-Ház)
Megközelítés: 2-es, 4-es, 6-os villamos, 15-ös, 23-as, 54-es busz, csepeli HÉV
Az üzlet honlapja:
rayher-hobby.hu »

Árcetli:
Szalvéta: 40 Ft/db
Akrilfesték: 410 Ft/59 ml
Mozaik: 750–880 Ft
Ábécé betűi és számok: 60–300 Ft
Scrap-book papír: 150–204 Ft
Mintás miltonkapocs: 150–240 Ft

2. Szalvétában verhetetlen – Színes Ötletek Boltja

 

Apró bolt a Teréz körúton, de valakinek a közelmúltban az a vad ötlete támadt, hogy a sötétbarna ablak- és ajtókereteket narancssárgára pingálja. A bolt most valóban feltűnőbb, viszont veszített bájából. Apró kis zug, ahol nincsen szabad hely, és forgolódni is csak óvatosan szabad, nehogy leverjen valamit az ember, mert a boltocska közel ugyanazt a kínálatot vonultatja fel, mint nagyobb alapterületű társai. Éppen a hely szűkössége miatt karácsony előtt csak a nagyon elszántak képesek a boltban válogatni és nézelődni, viszont a nyári lazításban igazi hobbimennyország.

Ha nem találunk valamit, érdemes segítséget kérni az eladóktól, mert a rossz átláthatóság szintén a kis hely hátránya, viszont cserébe úgy érezhetjük, mintha a nagymama rejtett kincsei között kutatnánk. Az egész városban itt kapni a legtöbbféle szalvétát, amely dekupázsoláshoz nélkülözhetetlen, és nemcsak tematizálják szorgos kezek, de a megbontott szalvétászacskók úgy kerülnek a polcra, hogy könnyű és kellemes közöttük válogatni még akkor is, ha előttünk már hárman-négyen áttúrták.

 

 

Elérhetőség: Színes Ötletek Boltja, Budapest VI., Teréz krt. 7.
Nyitva tartás: hétköznap 10–18 óráig, szombaton 10–14 óráig
Megközelítés: négyes-hatos villamossal, az 1-es metróval (Oktogon megállóhely), illetve a 70-es és a 78-as trolibusszal (Erzsébet/Teréz krt. megállóhely)
Az üzlet honlapja: szinesotletek.hu »

Árcetli:

Szalvéta: 35–40 Ft/db
Hobbifesték: 560–620 Ft/20 ml
Mozaik: 690 Ft-tól

3. Egyre több újdonság – Hobbyművész


Először is halk panaszomnak kell hogy hangot adjak. A Margit körúti Hobbyművész a kedvenc hobbiboltom volt, szinte hetente bejártam, és hiába volt ugyanolyan a kínálata, mint bármelyik másik üzletlánchoz tartozó üzletnek, nagyon szerettem, és zokon vettem, hogy átköltözött a Bartók Béla útra. Igaz, már az is rosszul érintett, amikor egyszer némileg átrendezték a boltot. Én szeretem tudni, hogy mit hol találok, és céltudatosan nézelődni.

Szerencsére a Mammutban található üzlet polcait sem rendezik át rendszeresen, így tudom, hol kell keresnem az akrilfestékeket, a fa képkereteket, a keretes üvegtáblákat vagy a hungarocellformákat. Bármilyen alapos is vagyok egy-egy látogatás során, a következő alkalommal mindig találok valami újdonságot. Vagy egy új technikát bemutató kész alkotásra figyelek fel, vagy egy új termékre.

Legutóbb az Interior sablonok és festékek köszöntek rám. A pasim legnagyobb bánatára azonnal lakásfelújításon kezdtem törni a fejem, mert ezekkel a sablonokkal könnyű újraértelmezni az egyedi lakás- és a bútorfelújítást. Kifejezetten olyan embereknek találták ki és gyártották ezeket a sablonokat, akiknek a rajztehetsége az enyémhez hasonlatos, azaz nullához közelít, viszont minden mással jól boldogulnak. Nem a hagyományos, sablonos sormintákat lehet velük előállítani, hanem igen szép faldíszeket és falfestményeket, ráadásul nem kell az egész szobát „végigfesteni”, elég az ágy vagy a kanapé felett, de lehet akár a plafont is.

Elérhetőség: Hobbyművész, Lövőház u. 2–6. (Mammut)
Az üzlet honlapja: hobbymuvesz.hu »

Tipp: a termékeket a honlapon is megrendelheted. »

Árcetli:
Szalvéta: 40 Ft/db
Hobbifesték: 450–590 Ft/25 ml
Mozaik: 788–1425 Ft
Üvegfesték: 550–690 Ft
Ábécé betűi és számok: 60 Ft
Interior stencilminta: 4590 Ft
Interior stencilfesték: 3990 Ft

4. Nemcsak alapanyagért, ötletért is érdemes bemenni – Kreatív Hobby

Az Üllői út a hobbiboltok Falk Miksa utcája. Minden második üzletbejárat egy dekorboltba vezet, amelyek többsége a divattal együtt változik. Most az ékszerkészítéssel kapcsolatos üzletek prezentálják túl magukat. A Kreatív Hobby viszont ugyanolyan meggyőző, mint amikor a „szépítsd és díszítsd magad” mozgalom felütötte fejét. Emlékeim szerint az első nagy hobbibolt volt, ahol a ceruzától a szalvétáig mindent lehetett kapni. A sokrétű kínálat a mai napig nem változott.

Én legtöbbször mozaikért és különleges faáruért térek be ide, de akkor is ide jönnék, ha filcre vagy silasra lenne szükségem. Persze ha éppen semmit sem akarok venni, csupán körülnézni is jó itt. Mindig jó ötletekkel találkozom, amelyeket néhány hétig vagy hónapig hordozgatok magamban, majd saját szájízem szerint „átszabom” és megvalósítom. Itt találkoztam az ökoNORM termékcsaláddal, amely nem a felnőttek, hanem a gyerekek kreativitásának enged teret. A természetes anyagok felhasználásával készült, káros anyagoktól mentes zsírkrétát, ragasztót, aszfaltkrétát és festéket borsos ára ellenére könnyű a gyerek kezébe adni, és például ujjfestékkel festésre biztatni.

 

Elérhetőség: Kreatív Hobby, Budapest VIII., Üllői út 18.
Nyitva tartás: hétfő–péntek: 10.00–18.00, szombat: 10.00–14.00
Az üzlet honlapja: kreativhobby.hu »

Árcetli:
Szalvéta: 40 Ft/db
Hobbifesték: 269–319 Ft/15 ml
Mozaik: 269–319 Ft
Üvegfesték: 300–549 Ft
Ábécé betűi és számok: 119 Ft
ÖkoNORM ragasztó: 830 Ft/50 ml
ÖkoNORM ujjfesték: 2890–3900 Ft

5. Inkább művészeknek – Első Budai Művészellátó


Az üzlet haladó hobbiművészekre és igazi hús-vér művészekre specializálódott. Festékekből, ecsetekből és vásznakból éppen ezért nincs hiány, de itt bukkantam olyan kincsre, amelyet évek óta sehol sem leltem. A fémtubusos, vékony csőrű üvegfestékkontúrra, ráadásul rögtön legalább 6-féle színben. A jó hír, hogy rendszeresen tartják, így lehet számolni ezzel a lelőhellyel, és az ára sem okoz szívritmusgondokat. Az üzlet másik nagy erénye, hogy a sokféle festéken kívül jó mintákat tartanak, így könnyű ellenőrizni, hogy a tégelyben lapuló festék hogyan mutat majd száradás után. Persze az üzletben megtaláltam a másik végletet is: hobbiszettet kreativitásmentes embereknek. A mozaikcsomag mellé nemcsak színes ötleteket adnak a gyártók, hanem mintát is, és még a mozaikokat is méretre vágták. Talán az ókorból jött az ötlet, és lehet, hogy anno a rómaiak is ilyen puzzle-lal játszottak.

 

Elérhetőség: Első Budai Művészellátó, Budapest XII., Maros u. 12.
Nyitva tartás: hétfő–péntek: 10.00–18.00, szombat: 9.00–13.00
Az üzlet honlapja: muveszellato.hu »
Tipp: színskála »

Árcetli:
Hobbifesték: 490 Ft/60 ml
Mozaik: 490–640 Ft
Üvegfesték: 800 Ft
Üvegfestékhez kontúr, fémtubusban: 690 Ft

Scrapbook technika

A digitális fényképek korában ismét divat az albumkészítés, igaz, nem egyszerűen nejlon alá kerülnek a képek, hanem színes papírra, mindenféle kiegészítővel, izével és bigyóval, felirattal.

Egy-egy albumoldal önálló alkotássá alakul, amelyen nemcsak a fotó jelenik meg, hanem a fotóhoz tartozó emlékek is. A tengerparti nyaralás fotói mellé kavicsok a tengerpartról, esküvői albumba a harisnyakötő és a menyasszonyi csokor megszárított virága. Albumlapból akkora a kínálat, mint égen a csillag, és a képek, feliratok, kiegészítők rögzítésére is egy iparág nőtt ki a semmiből, és újraértelmezte a miltonkapocs használatát.

Tipp: hamarosan részletesen is bemutatjuk nektek ezt a technikát.

Még több információ: scrapbook.lap.hu »

 

Ajánló:
Lakberendezés.lap.hu
Dekoráció.lap.hu
Kreatív.lap.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top