Szabadidő

Forró tippek hideg napokra – 3 szuper úti cél

Nyaralni télen az igazi: a nagykabátot fürdőruhára cserélni. Három szigetcsoportot vettünk górcső alá, ahol télen is nyár van.
7 sziget, 7 világ: Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánon. A szigetek közigazgatásilag Spanyolországhoz tartoznak (itt található például Spanyolország legmagasabb pontja, a 3718 m magas Pico del Teide), földrajzilag azonban Afrika partjaihoz van közel. A legkeletibb sziget, Fuerteventura csupáncsak 100 km-re fekszik a fekete kontinens partjaitól. A szigetcsoport legnagyobb szigete, Tenerife, és a második legnagyobb sziget, Gran Canaria a két leglátogatottabb és legkedveltebb sziget. Tenerife és a Pico del Teide érdekessége, hogy télen a hegy csúcsát hóréteg borítja, míg a tengerparton igen kellemes, 22-26 °C-os nyári melegben lehet napfürdőzni. Az óceán vize a Kanári-áramlás miatt általában 18-22 °C-os.

Tenerife
Tenerife

 

Természeti szépségekben a Tenerifével szomszédos La Gomera a leggazdagabb. Teraszos banánültetvényeivel, babérlombú erdőivel és kacskaringós közútjaival remek úti cél azoknak, akik a nagykabátot feledve nem csak a homokos tengerparton pihennének. A szigetek vulkanikus eredetűek, ezért a legtöbb strandon fekete a homok, kivéve azt a párat, ahova Afrikából fehér homokot hozattak. Az egyik leghíresebb strand a Tenerife déli partján található Playa de Las Americas, ahol minden megtalálható, ami egy tengerparti nyaraláshoz nélkülözhetetlen.

A legtöbb strandon fekete a homok
A legtöbb strandon fekete a homok

 

5 dolog, amit tudnod kell a Kanári-szigetekről:

• A Kanári-szigetek hivatalos turisztikai honlapja: www.turismodecanarias.com/en »

• A szigeteknek két fővárosa van: Las Palmas de Gran Canaria és Santa Cruz de Tenerife – a törvényhozás négyévente költözik egyikből a másikba.

• A szigeteken több repülőtér is található, Magyarországról közvetlen charterjárattal vagy magánszervezésben madridi átszállással közelíthető meg a legegyszerűbben.

• A szigetek, bár a térképen apró pontok, a valóságban éppen elég nagyok ahhoz, hogy aki szeret kirándulni, autóbérlésre adja a fejét, viszont fontos tudni, hogy a helyi tömegközlekedés is jól szervezett.

• 2009. 02. 18. – 2009. 03. 01. között Santa Cruz de Tenerife utcáit rémisztő figurák lepik el, és gondoskodnak a karneváli hangulatról.

Kanári-szigetek.lap.hu »

Buja természet: Madeira

Ugyancsak az Atlanti-óceánon, de a Kanári-szigetektől északabbra található a Madeira-szigetcsoport, amely két nagyobb és több apró szigetből áll. A szigetcsoport Portugália önálló régiója. A két lakott sziget közül Madeira, a névadó a nagyobb és a híresebb, bár Porto Santo is rendelkezik repülőtérrel. Madeirán hosszában, nagyjából a középvonalnál hegylánc húzódik. Ennek megfelelően a sziget klímája is kétarcú, a tengerparton örök nyár uralkodik, télen sem megy a hőmérséklet 16 °C alá, nyáron pedig a kellemes 22 °C-ban lehet kirándulni.

A sziget egyik fő látványossága a tipikus Madeira ház
A sziget egyik fő látványossága a tipikus madeirai ház

A hegyvidékeken természetesen hűvösebb az idő. Az óceán a Golf-áramlatnak köszönhetően fürdőzésre egész évben alkalmas, és hőmérséklete nagyjából megegyezik a levegő hőmérsékletével. Madeira szigetét egykor babérlomberdő borította, mára azonban csak egy része maradt meg, és az UNESCO világörökségi védelme alatt áll. A sziget növényvilága nagyon gazdag, főként virágairól híres. Madeira fő látványosságai közé tartoznak a levadák, azaz öntözőcsatornák, a Szent Lőrinc-fok sziklái és a botanikus kertek. Változatos domborzata remek kirándulásokat tesz lehetővé, kanyargós útjain körbeautózható.

Meseszép botanikus kertek csábítanak sétára
Meseszép botanikus kertek csábítanak sétára

Érdekesség: A Montéból, a hegyi faluból Funchalba való lejutás ősi, igen kényelmes és gyors módja a toboggan elnevezésű speciális szán. A toboggant 1850 körül kezdték el használni, azonban ma már csak a turisták szórakoztatásának egyik eszköze. A vesszőből készített szán faéleken csúszik, és két jól megtermett férfi kormányoz a szán mellett futva, miközben az nagy sebességgel csúszik lefelé a kacskaringós utakon. A toboggant kormányzó két legény, a hagyományokhoz hűen, fehér pamutinget és nadrágot, valamint szalmakalapot visel, lábukon pedig speciális gumicsizmát hordanak. A Monte és Funchal közötti 2 km-es utat toboggannal 10 perc alatt lehet megtenni.

Igazi turista-attrakciónak számít a toboggan.
Igazi turistaattrakciónak számít a toboggan

 

5 dolog, amit tudnod kell Madeiráról:

• A Madeira-szigetek hivatalos turisztikai honlapja: www.madeiraislands.travel »

• Madeira fővárosa Funchal, és a hivatalos nyelv a portugál.

• Madeirát lisszaboni átszállással a legegyszerűbb megközelíteni repülővel, de utazási irodák rendszeresen szerveznek madeirai utakat charterindítással.

• A híres madeirabor nyolcféle szőlőből készíthető. A szőlőt teljesen éretten szüretelik, majd az újbort madeirázzák, azaz 4-6 hónapon keresztül hőkezelik, ezután pedig hordókban több évig érlelik.

• A Szent Lőrinc-félsziget (Ponta de São Lourenço) mintegy 8 km hosszan a tengerbe nyúló földnyelv.

Madeira.lap.hu »

Egyszer az életben: Maldív-szigetek

Marco Polo az Indiai-óceán virága névre keresztelte az India délnyugati csücskénél található, közel 2000 szigetből álló korallzátonyfüzért. A szigetek 19 csoportot alkotnak, és a Maldív Köztársasághoz tartoznak. A fő sziget, Male, csupán 1,5 km2 – a paradicsomi környezeten kívül, amelyet maga a természet, növény- és állatvilág, valamint az óceán szolgáltat, itt található a híres Hukuru Miski mecset, amely kőfaragásairól nevezetes, de a város egyedi hangulatát a piacok, valamint a szűk utcák adják meg.

Maga a földi paradicsom...
Maga a földi paradicsom…

 

A szigeteken – elhelyezkedésüknek megfelelően – trópusi éghajlat uralkodik, és a hőmérséklet csak éjszaka süllyed 25 °C alá. A nappali hőmérséklet egész évben 30-34 °C, a tenger pedig 25-27 °C. A Maldív-szigeteken minden adott a tökéletes nyaraláshoz: hófehér homok, sekély, türkizkék tenger, pálmafák. A szigeteken a leggyakoribb a kókuszpálma és a csavaros pálma, de mangó is terem itt bőven. A tenger élővilága gazdag és színes, búvárkodásra alkalmas. A szigetek közül 200 lakott, 87 szigeten pedig a turisták nyaralhatnak. A nyaralószigeteken az egyedüli építmény maga a szálloda, a part közelében pálmafák alatt sorjázó bungalók és a kiszolgálólétesítmények (éttermek, bárok, sportlétesítmények) találhatók. Műemlékek, épített látnivalók nincsenek a szigeteken, de ki szeretne múzeumba menni, amikor a földi paradicsomban tölthet pár napot?

Tipikus partmenti étterem
Tipikus part menti étterem

 

5 dolog, amit tudnod kell a Maldív-szigetekről:

• A Maldív-szigeteket szervezett utazás keretében a legcélszerűbb felkeresni, mert a repülőjegy és a szállás költségén kívül jelentős a transzferdíj a reptér és a szállást nyújtó sziget között.

• A szigeteket rendszeres hajójáratok kötik össze. A hajózás központja Male. A szigetek között dhonival, gyorshajóval és hidroplánnal hozzák-viszik a turistákat.

• A főszezon októbertől áprilisig tart, ilyenkor kevés a csapadék.

• Az atoll korallzátonyból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport, amely legtöbbször egy belső lagúnát vesz körül.

• Észak-Male-atoll a Maléhoz legközelebb eső atoll, viszonylag rövid transzferrel elérhető, és itt található a legtöbb turizmus számára nyitott sziget.

Maldív.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top