Biztosan ő az igazi?

A fogamzásgátló befolyásolja a párválasztást

A tablettaszedés megváltoztatja a nők szaglását. Így másképp érzékelik a szexferomonokat is.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A feromonok a szervezet által termelt kémiai anyagok. Az állatvilágban lehetővé teszik a fajok egyedei közti kommunikációt, befolyásolják a szexuális viselkedést. Az ember sem vesztette el a civilizáció során teljesen azt a képességét, hogy illatok alapján válasszon párt magának. Nálad is komoly jelentősége van az illatok érzékelésének, ám bizonyos tényezők negatív irányban befolyásolhatják azt.

A párválasztás kritériumai

Az ember esetében a párválasztás valamivel bonyolultabban alakul, mint az állatvilágban. Az emberi kapcsolatok egyrészt fizikai, másrészt lelki vonzódás alapján kötődnek.

Ám mindkettőt erőteljesen befolyásolhatja az emberi szocializáció. Pszichológiai kutatások bizonyították, hogy párodban az ellenkező nemű szülőt keresed. Ezt a késztetést azonban felülbírálhatják a szocializáció során szerzett tapasztalatok. Nem feltétlenül keresik például későbbi párkapcsolataikban a nők apjukat, ha kimondottan rossz kapcsolatban voltak vele.

Eltérő génkészlet

A szocializáció hatásai a párválasztásra nézve egyrészt logikusak, másrészt hasznosak is. Vannak azonban olyan civilizációs következmények, melyek negatív irányban befolyásolják a nők párválasztását. Claus Wedekind, svájci zoológus professzor egy 1995-ös kutatás során bizonyította, hogy a nők annál inkább vonzódnak a férfiak természetes illatához, minél inkább különbözik az saját illatuktól. Ez biztosítja ugyanis, hogy a pár genetikai készlete nagyban különbözzön egymástól – így később egészséges gyermekeik születhetnek.

A fogamzásgátló tabletták hatása

A fenti kutatás folytatásának tekinthetőek a Craig Roberts, brit evolúciós biológus által végzett felmérések. Ezen kutatások eredménye arra mutatott rá, hogy a nők párválasztását jelentősen befolyásolják a fogamzásgátló tabletták. Roberts és munkatársai körülbelül száz nőt vizsgáltak. Azok, akik nem szedtek tablettát, az evolúciós elveknek megfelelően választottak párt maguknak. Ám a tablettát szedő nők hormonháztartását oly mértékben befolyásolta a fogamzásgátló, hogy esetükben nem volt megfigyelhető ez a folyamat.

A tabletták hatására a nők normális párválasztási szokásai egy az egyben visszájára fordultak. Azokhoz a férfiakhoz vonzódtak, akik – illatuk alapján – hasonló DNS-készlettel rendelkeztek. A fogamzásgátló tabletták ugyanis egy terhességhez hasonló állapotot idéznek elő a női szervezetben – megszüntetik a peteérést. Ennek következtében a nők szagláshoz kapcsolódó evolúciós párválasztási szokásai megváltoznak. Így már nem a genetikailag megfelelő partnert választják. A szervezetükben végbemenő folyamatok ugyanis a terhességre hasonlítanak – ilyenkor pedig már nem fontos a megfelelő genetikai készlettel rendelkező férfi kiválasztása. Ez a felfedezés pedig számos komolyabb hatásra enged következtetni.

Következmények

  • Ha a nő abbahagyja a fogamzásgátló tabletta szedését, szaglása visszaáll a normális állapotba. Ennek következtében pedig előfordulhat, hogy már nem fogja vonzónak találni partnerét.
  • A fogamzásgátló tabletták szedése következtében olyan szerelmesek találhatnak egymásra, akik genetikai szempontból nem illenek össze. Ez a folyamat egészen odáig vezethet, hogy a pároknak nem születhet gyermeke.
  • A hasonló génkészletű személyek gyermekei között nagyobb valószínűséggel fordulhat elő születési rendellenesség. Tehát a fogamzásgátló tabletta szedése akár rizikófaktor is lehet a genetikai eredetű betegségekre nézve.
Ezt is szeretjük