A csillogás és az elismerés mellett sok más olyan dologgal jár a hírnév, amibe vagy belebuknak a gyereksztárok, vagy amit apró bökkenőként átlépve felnőttként sem tűnnek el a süllyesztőben. Czinkóczi Zsuzsa a körülötte lévő nagy felhajtás ellenére sem tudott jó ideig kilábalni a nyomorból, Szász Marcit nem igazán érdekelte a rivaldafény, Ullmann Mónikánál egyértelmű volt, hogy színésznő lesz, de Olvasztó Imre az Indul a bakterház után nem szerepelt többé - kis utódját, Utasi Árpit pedig visszaküldték az iskolapadba tanulni. Na de mi lesz Tóth Lüszivel?

Hírnév, elismerés, csillogás, felhajtás, és nem kevés saját jövedelem. Ez jár azoknak a gyerekeknek, akiket magával ragad a filmszakma, felfuttat a zeneipar, vagy felkarol egy közszereplő. De a gyereksztárok is csak termékek. Afféle különleges termékei a showbiznisznek: az apró palánták gyakran nem is saját akaratukból, hanem mintegy szüleik vágyálmait beteljesítve kerülnek a kamerák kereszttüzébe és kényszerednek egyik pillanatról a másikra felnőtté válni. A hirtelen köztudatba robbantott édes és ártatlan gyerkőc pedig élvezheti az érdeklődést, vagy pedig viselheti a meghurcolást mindaddig, amíg ki nem növi a cuki szerepet és rá nem ébred arra, hogy a kutya sem kíváncsi rá. Ha elég talpraesett ex-minisztárról van szó, ügyesen átveti magát a felnőtt szerepekbe, de többségük nem ilyen szerencsés, vagy egyszerűen csak elzárkózik a médiától.

Czinkóczi Zsuzsa egy gyerekkel törte ketté karrierjét

Czinkóczi Zsuzsa

Czinkóczi Zsuzsát hétéves korában, ötezer jelentkező közül kapta meg a főszerepet Ranódy László Árvácskájában, és onnantól kezdve sorra kapta a mozis ajánlatokat. A forgatások miatt nagyon sokat hiányzott az iskolából, és ugyan egy tanárnő folyamatosan kísérte a felvételekre, elmélyült tanulásra nem volt mód. Sorra jelentek meg a cikkek arról, hogy egy ilyen tehetséges kislány miért nem tud olvasni. Élete folyamatosan a kettősségről szólt: nagyon szegény körülmények között, egy tanyán élt a szüleivel, oda ment ki érte a taxi - elvitték, forgattak vele, imádták, majd hétvégére mindig visszakerült a nyomorba. Tizenhat évesen szerelmes lett, és nem sokkal később meg is született Tamás nevű kisfia, amitől az egész ország felhördült. Főleg a Stúdió'84 interjú után, ami kendőzetlenül és nyersen mutatta be az akkor 17 éves, szükséglakásban élő gyermekanya életét. Bár az önkormányzat is tudott a család sanyarú helyzetéről, segítség mégis csak a műsor után következett: huszonhét négyzetméteres lakást kapott az interjú hatására. Munkásnő lett, mert csak így tudta eltartani gyermekét, és annak ellenére, hogy később is számos Mészáros Márta filmben szerepelt, a közvélemény szemében ez bukásnak számított.

Olvasztó Imre nem színész volt, hanem Bendegúz

Olvasztó Imre

Szentlőrinckátán, nevelőszülőknél nevelkedett az Indul a Bakterház című, ma is méltán kedvelt, 1979-ben készült magyar film Bendegúza. Olvasztó Imréről azóta túl sokat nem lehet hallani, a mára már 41 éves férfivá cseperedett kiskölyök a színészet helyett a nyomdaipart választotta. Kritikusok szerint ez nem is véletlen, hiszen Olvasztónak Bendegúz szerepe nem szerep volt: ő maga volt Bendegúz: egy nyegle, vad parasztfiú.







Szász Marci nem akart megfelelni az elvárásoknak

Szász Marci

A csodagyereknek tartott vörös kisfiút Friderikusz Sándor egyik műsorában vált híressé. Szász Marci két és fél évesen már ismerte a számokat, pár hónappal később már folyékonyan olvasott, hat évesen két hónap alatt végzett az első osztállyal. Harmadikos volt, amikor látogathatta a miskolci egyetem óráit, ahová most is jár. Pillanatok alatt oldott meg matematikai feladatokat, és már tíz évvel ezelőtt olyan oktatást segítő rendszert fejlesztett ki, amelyhez hasonlót a mai távoktatásban is használnak. Sokat nyüstölték, miután ismertté vált: Danone joghurtot reklámozott, iskolát váltott, magántanuló is volt, de végül mégis egy normál középiskolában találta meg a helyét, Edelényben - képtelen volt olyan csodagyerekként viselkedi, mint ahogyan azt egy egész ország elvárta volna tőle.

Ullmann Mónika útjába nem állhatott semmi

Ullmann Mónika

Ki ne emlékezne az Égigérő fű visítva földön fetrengős, tejfölszőke kislányára? Ullmann Mónika egyike azon kevés ex-gyerekszínészeknek, akik a szakmában maradva ma is aktívan dolgoznak. Az ő gyerekkora is speciálisra sikeredett: játszótere a forgatás volt, és a színházi kulissza. Babázott ő is, csak éppen ő volt a baba - abban az időben, ha szőke kislány kellett egy filhez, akkor őt hívták, ha pedig barna, akkor Ábel Anitát. A Legyél te is bonca, a Mese habbal, és egyéb gyerekkori filmjei után nagylánnyá lett Ullmann az Állami Balettintézetbe jelentkezett, és itt is végzett 1991-ben. Csak ezután jelentkezett a Színművészetire, ahol Szinetár Miklós osztályába járt. 1994 óta tagja a József Attila Színháznak, emellett számos film főszerepével is megtalálták. Szerepelt többek között az Egy bolond százat csinál és az S.O.S szerelemben is. A szintén közismert Miller Zoltánnal közös gyermekük van, Dávid.

Kovács Róbert szeret a háttérben munkálkodni

Kovács Róbert

Kovács Robi a világ legrosszabb gyerekeként robbant be a köztudatba az 1987-es Takács Vera filmnek köszönhetően, később sokáig a Kölyökidő legkarakteresebb szereplője volt. Később, a kölykök felcseperedésével a műsor címét is Kamaszodó kamaszadóra módosították, de ezt már nem lehetett a végtelenségig húzni - Kovács ekkorra már inkább a háttérmunkákban vett részt, sőt, egy nyári epizód, a Csereszerelem forgatókönyvét már ő írta. A filmezés helyett azonban mégis inkább a színházhoz húzott a szíve, és koreográfusi tevékenységét is megcsodálhattuk, például a Koltai Róbert rendezte Egy szoknya, egy nadrágban. 2002 óta a Görbe Tükör Színi Társulat vezetője, és egy éve vezeti az MTV Főtér című műsorát.

Utasi Árpit visszaküldték az iskolapadba

Utasi Árpi

A 14 éves mesemondó fiú a Csillag születik tehetségkutató verseny első helyezettje lett. A falubéli könyvtárosnő fedezte fel, és ő készítette fel a versenyre. A közönség szavazata alapján végül övé lett a főnyeremény: egy gépkocsi, és az egy éven át adományozott havi egymillió forint. Innentől beindult a lavina, sorra érkeztek a felkérések, végül Utasi a veszprémi Petőfi Színházban egy teljes évadot játszott az Indul a bakterház című darabban. Az ismeretséggel járó mellékhatásokkal viszont neki is meg kellett küzdenie: az egyik újság ugyanis napvilágra hozott egy olyan információt, miszerint a fiú édesapja négy évet ült börtönben saját édesanyja meggyilkolásáért . A lap információi szerint a kis mesemondó is a börtönben fogant. Utasi Árpinak később szülei szakítását is fel kellett dolgoznia , aztán kiderült az is, hogy a színház sem vevő már rá - ősszel meg kellett válnia Bendegúz szerepétől, állítólag amiatt, mert a vezetőség úgy döntött, hogy még iskolapadban a helye .

Na de mi lesz Tóth Lüszivel?

Tóth Lüszi

Mindezek tükrében pedig itt a Megasztár legfiatalabb üdvöskéje. Tóth Lüszi mindössze 13 éves, szakemberek szerint még nem is szabadna képezni a hangját. A nagyszájú palánta viszont könnyedén beénekelte magát a legjobb nyolc versenyző közé, felborzolva ezzel a közvéleményt. A nézők szerint ugyanis ráérne még ő is sztárrá lenni, ráadásul botrányos, ahogyan megpróbálnak egy kislányból dívát csinálni a színpadon.

"Ezt a stresszt, az elvárásoknak való megfelelést még a felnőttek sem bírják sokszor (nem hiába van sok depressziós, drogos, alkoholista a "sztárok" között ), de egy gyerek! Az a minimum,hogy anyuka vele van, de vajon meg tudja majd védeni? Lesz majd olyan pont, mikor azt mondja: Na nem, fiam, ezt már nem csinálod, abbahagyod!? Vagy végigasszisztálja azt is, amit már igazán nem kéne?" - tette fel a kérdés az egyik kommentelőnk.

Mások külföldi mintát emlegetnek: "Macaulay Culkin, Britney Spears.. csak néhány példa a média "jótékony" hatásairól egy gyerek életében. Lüszi tehetséges nincs is ezzel baj. Azzal van baj hogy ez tizen x éves nem tudja feldolgozni a versenyzés, és a "többet-jobbat" koncepció nyomását. Ennek ellenére kívánom hogy ne így legyen és ha meg is nyeri, 10 év múlva ne egy elvonó klinikán találkozzunk vele."

"5 év múlva is gyönyörű hangja lesz, mért nem ér rá. Kövezzenek meg, tagadják le, de ezek akkor is a szülők vágyainak megtestesülése, avagy a szülők pumpálta, tuningolt saját akarata. Mindenesetre a szülőnek, a vele költöző anyukának igen is qrva nagy szerepe és felelőssége van, lesz. Kívánom, hogy ezek elszámolásánál ne legyen túl nagy a lelkiismeretfurdalása. Minek ennyire korán, mért nem érne rá X évvel később, mért?" - vélekedik egy másik olvasónk.

"Lüszinek jó hangja van. Tehetséges, marhára nem ez a kérdés, de ahogy kinézett a legutóbbi Megaszar adásban, hát az tényleg nevetséges volt. Miért nem lehet gyereknek öltöztetni? A végén belőle is csak egy olyan kiscsaj lesz, akinek visszaélnek a tehetségével, agyonturnéztatják, talk showkba ráncigálják, kiadatnak vele egy lemezt, ami úgyis fos lesz (valszeg feldolgozásokat fog énekelni, amit kiadnak a kiesése-győzelme után 1 héttel), aztán két hónap múlva a kutya se lesz kíváncsi rá. Eldobják, ennyi volt. Így megy ez a Megaszar háza táján már egy ideje" - írta Heatherette.