Register
A password will be e-mailed to you.

Mindegy, hogy a 40. házassági évfordulódra készülsz vagy egy vak randin találkozol először egy fiúval, az intimitás bármikor megteremthető a kapcsolatotokban. Sem a múltbéli tapasztalataid, sem a véleményed vagy hiedelmeid az intimitásról és a szerelemről nem befolyásolják azt, hogy képes vagy-e megteremteni a mély intimitást a kapcsolatodban. Ami számít, az a szándék és a vágy az intimitásra.
Az intimitás nem más, mint kapcsolatban lenni és ismerni a másik embert, a legmélyebb értelemben. Ez nem csupán egy élvezetes tapasztalat, hanem alapvetően egy spirituális tett. És, ebben az értelemben, a kegyelem átélésének legtisztább kifejeződése. Ha átéled az intimitást, megtapasztalod a saját nagyságodat, hitelességedet és szabadságodat.

Mindezek ellenére az intimitást valami adott dolognak éljük meg. Azt gondoljuk, ha szerelembe esünk, az intimitás is jön majd magától. Vagy, hasonlóan tévesen azt hisszük, ha jobban megismerjük a másikat, akkor az intimitás majd "magától" kialakul.

Sajnálatosan azonban, az intimitás nem így működik.
Az intimitás egy készség és művészet egyben.
Tanítható, gyakorolható és tökéletesíthető.

Az alábbiakban 5 olyan dologról olvashatsz, ami az intimitást elősegíti.

1. Kommunikáció
Ez az első és a legfontosabb segítséged.
A társadalmunk rengeteg tabut, és "nem-beszélünk-róla" témát ismer, már ami az intimitást, a szerelmet és szexet illeti – ez pedig ahhoz vezet, hogy egyedül maradunk, elszigetelődünk a gondolatainkkal, berögzült szokásainkkal és hiedelmeinkkel.
Ha megalapozol egy közvetlen, őszinte és nyílt kommunikációt, máris jó úton haladsz, hogy a pároddal megteremtsétek az intimitás meghitt élményét! 3 fajtája van a kommunikációnak, ami a hasznotokra lehet:

  • Szemkontaktus: Ha csak lazán, természetesen nézitek egymást, elmerengtek a másik tekintetében, szavak nélkül, úgy, hogy engeditek a gondolataitokat szabadon áramlani; ha az érzéseitekben és testetekben jelen vagytok – ez az ‘egy-ség’ legmélyebb, legbensőségesebb megélését adja!
  • Érzékeny érintések: A szerelmeskedés az egyik legerősebb kommunikációs forma. Légy tudatában annak, mit üzensz a partnerednek! Egy gyengés érintés, ami mindkettőtöknek jó, az összetartozás legmélyebb élményét adja!
  • Szóbeli kommunikáció: az őszinte, közvetlen és nyitott szóbeli kommunikáció a törődés, sérülékenység és annak az élménynek a mély átélését teszi lehetővé, hogy milyen megosztani, adni és elfogadni.

2. Jelen-lét
Szükséges, hogy jelen légy. Vagyis hogy ténylegesen a partnereddel legyél, őszintén és odafigyeléssel. Ami az igazságot illeti, ez a legnehezebb "feladat". Talán testileg jelen vagyunk, de gondolatainkban messze, nagyon messze járhatunk. A jelen-léthez gyakorlásra van szükség – ez egyfajta meditáció.
Amikor a párod beszél hozzád, figyelj oda rá! Ne azzal légy elfoglalva, hogy már a választ vagy a visszavágót fogalmazod magadban.
Amikor szerelmeskedsz, légy jelen, a testeddel együtt – figyelj oda, hogyan lélegzel, milyen fizikai hatások érnek, és mit érzel, milyen érzelmek zsongnak körül.
Ha azt érzed, hogy a gondolataid megint elkészülnek kószálni, gyengéden "terelgesd" őket vissza a jelenbe!

3. Elfogadás
Ha elfogadod magad a pillanatban úgy, ahogy vagy, az lehetővé teszi a számodra, hogy bízzál! Ha elfogadod a partneredet olyannak, amilyen, azzal megteremted számára azt a biztonságot, hogy önmaga lehessen.
Az elfogadás nem jelent szeretetet, elismerést vagy egyetértést. Az elfogadás (vagyis elfogadni a másikat) egyszerűen azt jelenti: ‘ez az, amilyen most éppen vagyok, és Te pedig olyan vagy’. De azt is jelenti: ‘Nem azért vagyok ebben a világban, hogy neked megfeleljek, és Te sem azért élsz benne, hogy Nekem megfelelj. Én az vagyok, aki én vagyok, Te pedig az, aki Te vagy.’
Az elfogadás megteremti a teret és a szabadságot, ami nélkülözhetetlen mindkettőtök számára ahhoz, hogy az intimitást megtapasztaljátok.

4. Ragyogás és szórakozás
Van, aki az intimitást egy idegen nyelv megtanulásához hasonlítja. Reménykednek, hogy a megszerzett sok tapasztalat hasznos és gyümölcsöző eredményeket hoz majd, de aztán elgondolkodnak, megéri-e a folyamatos befektetést, ami ahhoz kell, hogy kényelmesen és közel érezze magát a másikhoz, egy intim helyzetben. De az intimitásnak nem kell izzadságos munkánk lennie! Szórakoztatónak és élvezetesnek kellene és kell lennie. Légy kreatív! Bolondozz! Próbálj ki valami újat!

5. Nincs cél!
A következő gyilkolja meg tutira az intimitást:

  • szex, mint az intim vacsorának a célja
  • orgazmus, mint a szerelmeskedés célja
  • házasság, mint a szerelembeesés célja

Mardj nyitott és engedd, hogy a dolgok spontánul történjenek, bízz az ösztöneidben! Ha úgy érzed, az intimitást köztetek fel kéne turbózni, vedd a kezedbe az ügyeket, és szervezz meg magatoknak egy "intim-randit"! Ezt megteheted a szerelmeddel, a baráoddal, a férjeddel, vagy az első randin is.
Engedd el magad, kísérletezz ezzel az 5 komponenssel, anélkül, hogy elvárásaid lennének – légy nyitott, ami a dolgok végkifejletét illeti.
Ne feledd, egy új készséget gyakorolsz, nem valami tökéletes teljesítményre törekszel…

Jó szórakozást!:)

* * *

Köszönjük, ha – bár kisebb összegű, de rendszeres – utalással segíted hittérítő munkánkat!

Etikus Adománygyűjtő Szervezet Logó
Evangelizálunk az online térben (Metropolita), evangelizálunk az utcán (Győztes Bárány Közösség), és mélyszegénységben élő családok között, akiket élelmiszerrel, tüzelővel és taníttatással segítünk (Nyitott Ajtók Misszió), valamint egyengetjük állami gondozott gyerekek sorsát (Legyél Nevelőszülő!).
Metropolita Egyesület 3600 Ózd, Pázmány utca 6.
Nyilvántartási szám: 01-02-0016428 I Adószám: 18876842-1-05
HUF Számlaszám: 10700598-69996096-51100005

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.