Gasztro

Mi kell a főzéshez? – Alapvető konyhai eszközök

Fogalmad sincs róla, mi egy jó konyha alapfelszerelése? Most összeszedtük, melyek azok az eszközök, amelyek birtokában már biztosan el tudsz készíteni egy vasárnapi ebédet vagy egy baráti vacsorát, ha úgy hozza a sors.

A feng shui elmélete szerint a lakás legfontosabb helyisége a konyha. Ez a központ, a „szerver”, amely a család aprajának-nagyjának táplálásában van segítségünkre. Ha jó és vitamindús, egészséges ételek készülnek benne, akkor a család tagjainak ügyködése is sikeres lesz munkában és magánéletben egyaránt. A konyha arculatát már csak azért is nagy gonddal kell kialakítani, mert itt található a veszélyes tárgyak nagy része, mint a csúszós padló, éles kések, elektromos eszközök.

De miből álljon az alapkészlet, amelyre a klasszikus konyha elengedhetetlen tartozéka, a tűzhely, a mosogató és a hűtőszekrény mellett úgy építkezhetsz, hogy évek múlva egy jól felszerelt, minőségi konyhával rendelkezz? Az alábbi összeállításban ehhez nyújtunk segítséget.

Minőség mindenekfelett

A hangsúly a minőségen legyen! Pénztárcától függetlenül próbálj meg minőségi áruk beszerzésére törekedni, még akkor is, ha azok drágábbak, mint a márkátlan, készletben árusított olcsóbb termékek. Ez nem sznobság, a minőség garanciát adhat arra, hogy a terméket hosszabb távon használhasd, így idővel nemcsak az ára térül meg, de a modern technológiai eljárásoknak köszönhetően az egészségedre is gondot fordíthatsz majd. Márpedig tudjuk: lakásod gyomra a konyha!

Állóturmix, botmixer: A háztartás nélkülözhetetlen tagja a turmixgép. Ez lehet az álló változat vagy csak a botmixer. Segítségével nemcsak ízletes italokat, krémes gyümölcsturmixokat készíthetsz, de rendkívül hasznos segédeszköz krémlevesek, mártások és zöldség- vagy gyümölcspürék főzésénél is.

Az állóturmix drágább a botturmixnál, de többfunkciós. Ebből érdemes üvegfalú gépet választani, és olyan típusút, amely az alapból könnyen, csavarás nélkül kiemelhető. Ez megkönnyíti majd a használatát. (Árkategória: üvegfalú állóturmix 15 ezer Ft-tól, botturmix 6-7 ezer Ft-tól.)

Privileg botmixer - 4495 Ft
Privileg botmixer – 4495 Ft
Philips botmixer -  9200 Ft
Philips botmixer – 9200 Ft

 

Gőzölő-, párolóedény: Ezzel a főzési technikával nem pazarlódik el az ebben készült ételek tápértéke, a zöldségek vitamin- és ásványianyag-tartalmának jelentős része. Sokkal porhanyósabb lesz tőle a párolt zöldség, hal, hús állaga, és jobban megőrzi az ételek természetes ízvilágát. Kisgyermekes családok számára rendkívül hasznos.

Ikea párolóedény - 5990 Ft
IKEA párolóedény – 5990 Ft

Tippünk: bambuszpároló. A két-három emeletes, hasított bambusznádból készült gőzölő használata a több ezer éves távol-keleti ételkészítési eljárásokon alapul. A pároló több szintjén egyszerre többféle ételt párolhatunk, egymástól elkülönítve. Különösen zamatos ételt kapunk, ha a gőzölő vizét tealevéllel, narancs- vagy citromhéjjal, markáns aromájú fűszerekkel (babérlevél, fahéj, szegfűszeg) ízesítjük. (Árkategória: bambuszpároló 2900 Ft-tól, mérettől függően, többszintes ételpároló készülék 12 ezer Ft fölött.)
Terebess bambuszgőzölő - 2016 Ft
Terebess bambuszgőzölő – 2016 Ft

Főzőedény, lábos: Ebből kezdetnek kettő is elég. Mindenképpen legyen egy nagyobb, 3-4 literes és egy kisebb, 1,5-2 literes űrmértékű darab belőle. Az egyik megfelel levesek, a másik főzelék vagy köret készítésére.

Ikea fazék - 2990 Ft
IKEA fazék – 2990 Ft

 

Tippünk: próbálj meg vastag aljú, rozsdamentes fémedényt vagy teflonedényt választani. Ezek súlyra sokkal nehezebbek, mint az olcsó és az egészségre károsabb hatású alumíniumedények. (Árkategória: 10 100 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)
Tefal lábas
Tefal lábos

Nyeles lábos fedővel: Ez a kisebb, hosszú nyelű lábos nagyon hasznos szószok, mártások készítésére, víz vagy tej forralására. (Árkategória: nemesacélból készült termék 5990 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)

Ikea nyeles lábas fedővel - 2990 Ft
IKEA nyeles lábos fedővel – 2990 Ft

 

Serpenyő: Ma már nagyon jó minőségű, tapadásgátlóval ellátott serpenyőket lehet kapni, speciálisan kialakított, vastag aljazattal, amely elősegíti a húsok odaégetés nélküli pirítását is. További előnye, hogy a tapadásgátló bevonatot nem támadják meg a savas és lúgos bázisok, és melegítés közben is stabilak maradnak. Kezdetben elég ebből egy nagyobb darabot venni a húsos fogásoknak, később bővülhet a kollekció egy kisebbel is, például a reggeli rántotta készítéséhez. (Árkategória: teflonedény 2990 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)

Fagor serpenyő - 4490 Ft
Fagor serpenyő – 4490 Ft

 

Art Et Cuisine serpenyő - 3567 Ft
Art et Cuisine serpenyő – 3567 Ft

Fakanál: Jó, ha több is van belőle. Egyet tarts fenn a hagymás fogásoknak, egyet az édességeknek. Így elkerülheted, hogy hagymaízű legyen a csokitorta krémje. Hasznos még egy szintén fából készült, lapos végű falapátka, ezzel például könnyedén kiemelheted a reggeli tojásrántottát, omlettet. Azért is fontos eszközök, mert teflonedényben nem szabad fémmel kapirgálni, ugyanis felsértheti az érzékeny teflonréteget.
Tehát: teflonedénybe mindig csak fa- vagy erre képzett műanyag, szilikonos eszközzel nyúlj!

Vágódeszka: Ha nem akarod felsérteni a konyhapultot, mindenképpen szükséged lesz rá. Tancsos beszerezni egy nagyobbat (húsokhoz, kenyérszeleteléshez) és egy kisebbet (zöldségekhez, kisebb aprítanivalókhoz). Ebben az esetben is jól jársz, ha egy vágódeszkát külön fenntartasz a hagymának.

Kés: Különböző méretben legyen otthon, kenyérszeleteléshez, húsvágáshoz, zöldségaprításhoz, mivel mindegyik konyhatechnológiai eljárás más típusú kést igényel. A fentieken kívül jó, ha van még a készletben filézőkés és hámozókés, vagy többfunkciós, széles pengéjű szakácskés zöldség és hús feldarabolásához. (Árkategória: nemesacélból készült minőségi termék 3600 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)

Többféle jénai tál: Kiváló egytálételek elkészítéséhez vagy hűthető, krémes desszertek összeállításához. Jó lenne belőle otthonra legalább két darab – különböző méretben –, fedéllel.

Tortaformák, sütőtálak: A háziasszony szokása és gyakorlata szerint. Ajánlott egy nagyobb 26 cm-es, kapcsos, levehető oldalú kerek, egy közepes, hosszúkás püspökkenyérforma és egy magasabb falú, szögletes tepsi.

Néhány kiegészítő, ami azért jó, ha van:

Citromfacsaró: Többféle változatban létezik: megtalálható az egyszerű műanyag vagy üvegből készült citromfacsaró éppen úgy, mint a mechanikus prés vagy az elektromos citruscentrifuga. Bármelyik darab ezek közül nagyon jó szolgálatot tehet hűvös időben, vagy reggelinél a friss citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút) levének kipréseléséből készült vitaminkoktélhoz is.

Grillsütő edény: A teflonbevonatú, bordázott aljazatú serpenyőnek nemcsak az az előnye, hogy télen, zárt helyiségben is felidézhetjük a nyári grillpartik enyhén füstös hangulatát, hanem az is, hogy benne bármilyen hús vagy keményebb, tömörebb zöldség gyorsan, zsírszegényen elkészíthető, a pácok használatától függően számtalan ízkombinációban. (Árkategória: teflonedény 5990 Ft-tól, mérettől, márkától függően.)

Kiegészítő eszközök:

Vájókés: ezzel a késsel gyümölcsök vagy zöldségek belsejét szelheted ki, hogy megtöltsd valamivel azokat. (Ár: 1390 Ft-tól.)

Díszítőkés: segítségével a gyümölcsből, zöldségből háromszög vagy golyó alakú, dekoratív lyukakat vájhatsz, a leszelt formákat pedig koktélba, gyümölcssalátába dobhatod. (Ár: 1390 Ft-tól.)

Sajtszeletelő: papírvékony csíkokat szelhetsz vele salátáid díszítésére. (Ár: 1290 Ft körül.)

Fokhagymanyomó.

Konzervnyitó.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top