szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Olyan papírrepülőgépet fejlesztettek ki a tokiói egyetem kutatói és a JOAA origami-társaság tagjai, amely képes levitorlázni az ISS űrállomásról a Föld felszínére és közben nem gyullad fel, írja a japán Asahi Shinbun napilap.


A különleges, 8 centiméteres papírjármű prototípus anyagának erősségét és hőellenállását január 17-től tesztelik. A vizsgálatok egy ultranagy szélsebességet előállítani képes szélalagútban zajlanak a tokiói egyetem Okashiwa campusában. Az űrrepülőgépek formáját idéző origami siklójármű anyagát úgy alakították ki, hogy ellenálljon az extrém magas hőfokoknak is, az ebből készült testet pedig Mach 7-es erősségű (azaz a hangsebesség hétszeresének megfelelő, azaz körülbelül 8600 km/h-es) szélsebességeknek vetik alá.

Az űrrepülőgépek a Mach 20-as sebességet is elérhetik, amikor behatolnak a Föld atmoszférájába, külső felületük pedig a légellenállás miatt extrém módon felhevülhet. A sokkal könnyebb origami-repülő a kutatók szerint sokkal lassabban fog levitorlázni és emiatt nem is számítanak arra, hogy meggyulladna.

Shinji Suzuki, a tokiói egyetem űrkutatással foglalkozó professzora szerint az űrállomásnak tanácsos lenne ellátnia valamilyen üzenettel a különleges origamit, mivel nem lehet kiszámítani, hogy a Föld melyik pontján fog landolni, azzal kapcsolatban azonban nem tudott pontos időpontot mondani az Asahi Shinbunnek, hogy mikor fogja az ISS űrállomás útjára bocsátani az aprócska repülőt.

hvg.hu Kult

Csapj zajt, válj láthatóvá!

Breuer Marcell-kiállítás a LUMÚ-ban. Láthatatlan dolgok a Trafóban. Spiderman 3; ettől a falra mászol! Alpha Dog: Nick Cassavetes új filmje a mozikban. Taoub: marokkói-francia akrobatikus cirkuszosok, Fuori Uso, azaz Használaton kívül; kiállítás a WAX-ban. Csapj zajt az emberi jogokért! - koncert az A38-on. Programok ínyenceknek a hvg.hu-tól!

Bari Máriusz Tech

Halálcsillagot találtak az űrben

Először észlelték csillagászok azt, hogy egy fekete lyuk halálos energiasugarat bocsát ki magából, pontosan eltalálva galaktikus szomszédját. Hasonló csapások elpusztíthatják a bolygók légkörét, de egyúttal új csillagok születését is biztosíthatják. Ráadásul mindez biztonságos távolságra zajlik a Földtől.

MTI Tech

Verne-kéziratokat lőnek ki az űrbe

Jules Verne, vagy ahogy a magyar olvasók jobban ismerik, Verne Gyula írásai hamarosan a világűrbe jutnak a torinói székhelyű Thales Alenia Space olasz-francia cég jóvoltából.