Utólag könnyű okosnak lenni...

2017. január 17. 13:37 - Al

Itt találhatsz elsüllyedt atom-tengeralattjárót!

diver.jpg

Mindezidáig nyitott kérdés, hogy az óceánok mélyén pihenő elsüllyedt atom-tengeralattjárók vajon veszélyt jelentetek-e az emberi életre és az élővilágra. A nyolc ismert tengeralattjáró közül legalább kettő nukleáris töltetű fegyverekkel is fel volt szerelve, némelyiken pedig nukleáris töltettel felszerelt ballisztikus rakéták voltak. 

Évről-évre a plutónium vagy a  dúsított urán szivárgásának gyanúja, amely az érintett területeken akár 700 évre ellehetetlenítené a halászatot. Egyelőre még nem mértek veszélyes mértékű radioaktív sugárzást a roncsok körül, ami arra utal, hogy a biztonsági berendezések és a védőpajzsok még tartanak.

Az elsüllyedt monstrumok felkutatása már csak azért is izgalmas feladat, mert a többjüknél a baleset okát a mai napig nem ismerjük, vagy nem publikus. Így a Geohack alkalmazással a roncsok nyomába eredtünk!

Az Atlanti-óceán 4 atom-tengeralattjárót rejt, amelyek az 1963-tól 1986-ig tartó időszakban süllyedtek el.

north_atlantic_ocean_laea_relief_location_map_1.jpg

1. Az USS Thresher (SSN-593) a Thresher/Permit tengeralattjáró osztály első hajója volt. 1963. április 10-e reggel egy mélymerülési próba során a hajó kisebb problémákról számolt be rádión a Skylark tengeralattjáró mentő hajónak.A kapcsolat később akadozni kezdett, majd a Skylark fedélzetén egy furcsa, süvítő hangot hallottak. Ekkor  süllyedt el a Thresher, Cape Codtól 50 kilométerre keletre közel maximális merülési mélységnél. A 129 fős legénység valamennyi tagja odaveszett. A baleset pontos oka mindmáig nem ismert, de a feltételezések szerint valamitől megrepedt a tengeralattjáró teste, és víz áramlott be a gépházba.

uss_thresher_ssn-593.jpg

A hajó elsüllyedése előtt.

treser.jpg

A hajó pontos koordinátái

2. Az USS Scorpion (SSN-589) Skipjack osztályú tengeralattjáró 8 év szolgálat után, 1968. május 22-én elsüllyedt az Atlanti-óceánban, az Azori-szigetektől délnyugati irányban 740 kilométerre. Csak öt nappal később kezdtek gyanakodni a hadseregnél, amikor a tervek ellenére a hajó nem érkezett meg Norfolkba. Egy mélytengeri kamerákkal felszerelt keresőhajónak végül októberben sikerült megtalálnia a tengeralattjárót. Két nukleáris töltettel felszerelt torpedó és a teljes 99 fős legénység veszett oda a balesettel. Hivatalosan nem nevezték meg a baleset okát, ezért több teória is kering. Az egyik szerint saját torpedója robbantotta fel.

uss-scorpion-ssn589.jpg

A hajó legénységével.

scorp.jpg

A hajó pontos koordinátái.

3. A K–8 egy Project 627 (más néven November) osztályú tengeralattjáró volt, mely 1970. április 11-én veszett a mélybe, mikor egy fedélzeti tűz után viharos tengeren vontatták. A legénység nagy részét evakuálták, de a vontatás felügyeletére 52 ember volt a fedélzeten, akik valamennyien odavesztek. A tengeralattjárót 2 nukleáris reaktor hajtotta, és 4 atomtöltettel felszerelt torpedót is vitt. A hajó Spanyolországtól 490 kilométerre északnyugatra nyugszik, a Vizcayai-öbölben, 4680 méter mélyen.

k8_przed_zatonieciem.jpg

A K-8 utolsó útján.


800px-bay_of_biscay_from_terra_2001-05-28.jpg

A Vizcayai-öböl. Valahol itt vesztegel a K-8... 

bay_of_biscaya_destination_0.jpg

4. A K–219 a Project 667A (más néven Yankee) osztályú tengeralattjáró volt, melyet egyik saját rakétájának robbanása rongált meg 1986. október 3-án. A legénységet a K-8-hoz hasonlóan evakuálták, majd a hajó vontatás közben elsüllyedt. A fedélzeten tartózkodó hat ember meghalt. A roncs az Atlanti-óceán északi részén, a Bermuda-szigetektől északnyugatra 1090 kilométer távolságban található, 5500 méter mélyen.

k_219soviet_sub.jpeg

A K–219 merülés előtt.

k219.jpg

A hajó pontos koordinátái.

Cikkünk hamarosan folytatódik, és megkeressük a másik 4 tengeralattjárót, amelyek Északi-tenger mélyén pihennek!

 

 Érdekes volt? Akkor kérünk egy nagy LIKE-ot!

 

portwest_sapi.jpg

Portwest Téli sapka. 1199 Ft.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iparikatasztrofak.blog.hu/api/trackback/id/tr1512132697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qrvafasza 2017.01.24. 08:03:04

Sajnos kevés időm marad mostanság olvasásra, de a te oldaladat mindig szívesen olvasom! Köszi még egyszer a háttér "finomítását", igazán felhasználóbarát lett így az oldal! Kíváncsian várom a folytatást...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.01.26. 10:47:20

Egy kis kukacoskodás. A "hadsereg" helyett a Haditengerészet szóhasználat lenne pontos, mert a "hadsereg" aza US Army. Annak nincs tengója.

A hajókból a Pu szivárgást vagy bármilyen hasadóanyag szivárgást egyszer valaki elmagyarázhatná... A reaktor is több rétegű és a fűtőelemek is zárt kapszulákban vannak. Még, ha az összes réteget kikezdi a sós víz és az idő, akkor is a vízben nemigen oldódó és annál sokkal nehezebb fémek hogyan okoznak szennyezést...?
Utólag könnyű okosnak lenni...
süti beállítások módosítása