Hogyan lett a Tom Hanks nyilatkozatát szenzációhajhászan elferdítő Bors cikkéből fideszes-kormányzati sajtókampány

politika
2016 október 17., 10:51
comments 191

Üzenjük Brüsszelnek :)

Ezzel a tömör szöveggel posztolt ki pár napja a Fidelitas egy olyan képet, ami alapján a közepesnél gyengébben tájékozott felhasználó azt is hihette, hogy Tom Hanks, a híres amerikai színész beszállt a Fidesz-kormány menekültellenes kampányába. Tom Hanks ugyanis ezt mondja a Fidesz ifjúsági szervezetének logóval ellátott mémszerűen kinéző képén:

Furcsának tűnt a dolog azonnal. Bár láttunk már karón varjút, hiszen Gérard Dépardieu francia színész karrierje során kampányolt már Vladimir Meciartnak és Vlagyimir Putyinnak is, mégis gyanús volt a nyilatkozat.

Egyrészt Hanks miért célozgatna arra, hogy a világon egyedül Budapest biztonságos éjszaka, olyan formában, mintha Rogán Antal kommunikációs titkárságán írták volna a szöveget. Másrészt egy világlátott embertől, aki feltehetőleg járt már olyan európai városokban, mint Róma, Barcelona, Berlin vagy Lisszabon, eleve meglepő lett volna, ha a valóságtól ennyire elrugaszkodott ökörséget állít.

Honnan származik a szöveg?

A nyilatkozatot a Fidelitas eleve nyúlta, vagyis mondjuk elfelejtették megemlíteni a forrást. Ami az időrendet nézve a Bors.

A bulvárlap ugyanis október 13-án reggel nyolckor rakta ki a weboldalára a "Tom Hanks hajnalban bámulta a magyar lányokat" című cikkét. Ebben egy olyan videóinterjút ismertetnek, amit Návai Anikó Hollywood-specialista készített a legújabb filmjét, az Infernót Budapesten forgató Tom Hanksszel. A Bors cikke szerint az interjúban többet között az hangzik el, hogy

Amikor a hajnalig tartó forgatás után autóval vittek a szállodámba, megdöbbenve láttam, hogy fiatal lányok kerékpároznak az utcán, vagy karonfogva sétálnak, kacarásznak, be­szélgetnek. Ilyen nincs sehol a világon. Lenyűgözött a látvány, az, hogy itt ilyen biztonságban élnek. Ezt a pillanatot, ezt a látványt hoztam el magammal a varázslatosan gyönyörű Budapestről

A cikket október 13-án és 14-én átvette a fél magyar sajtó. Az egy dolog, hogy a Magyar Idők természetesen azonnal kihasználta a lehetőséget egy jóízű brüsszelezésre-párizsozásra. De az ismertetést változatlan formában közölte le például a HVG és a 24.hu is.

Pedig annyira mindenkinek gyanús lehetett volna ez a meglepő nyilatkozat, hogy gyorsan megnézzék és meghallgassák az eredetijét. Ráadásul ebben az esetben különösebb munkába sem került volna az ellenőrzés, ugyanis már az ősforrás Bors-cikkben is szerepel, hogy Návai a forrás, az ismert, Amerikában élő filmes újságíró Facebook-oldalára pedig már 13-án kitették a videót, amiből kiderül, hogy Hanks semmi olyan hülységet nem mondott, hogy "ilyen nincs sehol a világon".

link Forrás

Ezzel szemben azt mondta a videó magyar hangalámondása szerint, hogy

Az volt az érzésem, hogy ez egy teljesen biztonságos város, amit az amerikai városokban sehol nem találni, a bűnözés meg a többi ezmegaz miatt.

Vagyis ő Amerikáról beszélt, nem az egész világról. Ez ugye teljesen más dolog. Nem is beszélve arról, hogy a New Yorkon kívüli amerikai városokban jellemzően fényes nappal sem sétál senki kézen fogva vagy biciklizik, mivel mindenki autóval közlekedik. New Yorkban, ahol van gyalogos- és bringáskultúra, viszont ezrével látni fiatal lányokat az utcán bármely időpontban.

A Fidelitast ez természetesen nem zavarta meg abban, hogy az ebben a formában soha el nem hangzott nyilatkozatot kampánycélokra használja.

Azt pedig, hogy a forrásellenőrzés ebben az esetben nem valami élettől elrugaszkodott elvárás, jól példázza, hogy az egyébként kormánypárti Mandiner október 14.-én képes volt abszolúte korrekten, Hanks valódi szavait idézve beszámolni az óriási jelentőségű interjúról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.