Tech

Brutális Facebook-vírus terjed, így védekezzen!

Már megint felütötte a fejét egy Facebook-kórság. Ha lehet, ne kattintson gyanús üzenetekre, de ha megtörtént a baj, mutatjuk a legjobb irtási módszert.

A Facebookon egyre gyakrabban szabadulnak el különféle vírusok, ma például egy elég durva kitörésnek lehettek sokan tanúi, sőt elszenvedői is. Gyorsan szaladjunk végig az okokon, és azon, hogyan kerül a vírus a felhasználók Facebook-fiókjára, aztán ugrunk a gyógyításhoz.

Mit akar egy ilyen Facebook-vírus?

Általában az adatainkat. A belépési információinkat, valamint az ismerőseink listáját, akik felhasználásával tovább terjedhet.

Hogyan fertőződik meg egy felhasználó?

Leggyakrabban két módszer működik, és ezek is gyakran összefüggenek. Kezdetnek a “nulladik páciens” talál valami jópofának tűnő Facebookos játékot. Találd ki, milyen pillangó lennél! Nézd meg, mi lenne a barlangi troll neved! Megmondjuk, mi voltál előző életedben, csillámpóni, vagy pitypang! Ismerősek az ilyesmik? Na, ezekből persze van sok ártalmatlan, de egy részük igazából úgynevezett trójai programot tartalmaz. Mikor gyanútlanul engedélyt adunk a játéknak, vagy egyéb szórakoztató alkalmazásnak, az szabadon ereszti a benne rejtőző kártevőt, amely azonnal munkába lát a háttérben.

Ilyenkor aztán tudtunkon kívül megjelenik a profilunkon egy csomó olyan üzenet, amelyben látszólag mi mutatunk valami hű, de izgalmas videót. Ilyen az alábbi kép is. Aki rákattint, már települ is a gépére a kártevő, és nála is megkezdi a többszöröződést.

Ilyesmire kattintani TILOS!!!!!!!!!!!!!!!!!! Elég felkiáltójellel írtuk?
Ilyesmire kattintani TILOS!!!!!!!!!!!!!!!!!! Elég felkiáltójellel írtuk?

Szóval a védekezés is egyszerű:

  •  Ne telepítsen olyan appot, ami picit is gyanús. Komolyan, nem éri meg. Legfeljebb nem tudja meg, mi lenne a barlangi troll neve. Higgye el, nem nagy veszteség. Ha meg már rákattintott valami ilyesmire, és az engedélyt kér az ismerősök listájának elérésére és más hasonló funkciókra, az istenekre kérjük, meg ne engedje neki.
  • Ha az ismerősei a fentihez hasonló bejegyzést pottyantanak az üzenőfalára, gondolkozzon kattintás előtt. Tényleg angolul akarna a nagypapa, osztálytárs, vagy felső szomszéd önnek videót ajánlgatni? Nem furcsa az eredeti forrás címe (jelen esetben Imtztfggmevg)? Na, akkor legyen esze, és ne kattintson.

Na de mit tegyünk, ha már benyeltük a vírust?

Az alábbi módszer nem száz százalékos garancia a sikerre, ráadásul eléggé hosszadalmas és “fájdalmas” is, de pont emiatt sikerrel járhatunk. Mondjuk képekkel, lépésenként.

Nyissuk meg a Facebookot, majd navigáljunk a Beállításokhoz. Katt.

facebook-virus-03

A bal oldali listában az Alkalmazások fülre nyomjunk egy emberes kattot, majd az összes olyan alkalmazást, amelyet látunk a listában, az X-re kattintva távolítsunk el. Tényleg mindet. Legyünk könyörtelenek. Ne bízzunk senkiben.

facebook-virus-04

Lépjünk ki a böngészőből. És igen, még messze vagyunk a végétől. Irány a Windows Vezérlőpult (verziótól függően a Start menüben találja, vagy újabb verzióknál a keresőben beírja a Vezérlőpult, vagy Control Panel szavakat, már meg is leli). Ezen belül keresse meg a Programok és szolgáltatások almenüt (régebbi Windowsokon emlékeink szerint Programok telepítése és eltávolítása néven szerepel).

Ja, és most jól láthatóan Windows alatt szemléltetjük a dolgot, sajnos nincs kéznél épp egy Mac, ahol hasonló mélységben leírhatnánk a folyamatot, de a lényeg hasonló, csak máshogy hívnak mindent, mert miért lenne valami egyértelmű. :(

facebook-virus-05

Keresse meg a böngészőjét a listában, jelölje ki kattintással, majd nyomja meg az Eltávolítás gombot. A képen épp egy Firefox szerepel, de legyen könyörtelen, és az összes olyan böngészőt gyilkolja meg ilyetén módon, amivel valaha belépett Facebookra. Jótanács: előtte látogasson el a böngésző saját weboldalára, és töltsön le egy telepítőt, hogy mindjárt újra tudja húzni. Lényeg a lényeg: minden Facebookozáshoz használt böngészőnek mennie kell. Nincs kegyelem.

facebook-virus-06

Még mindig nincs vége. Nyisson meg valamilyen fájlkezelőt (akár a Windows sajátját), és keresse meg a böngészőnek megfelelő mappát a Felhasználók (angol Windows esetén Users) mappában. Ennek leggyakoribb útvonala a C:\Users\azönfiókjánakneve\AppData\Local. Itt kell letörölnie a böngészőjének megfelelő mappát, hogy a maradék letöltött és konfigurációs fájlok is menjenek a levesbe. Ha Firefoxot használ, a Mozilla mappát keresse, Chrome esetén a Google-t, és így tovább. Nagy, határozott DEL gomb. Ne kímélje.

facebook-virus-07

Ezzel ELVILEG vége a folyamatnak, de még egy kicsi programpontot iktassunk be. Töltsük le a CCleaner nevű hasznos kis programocskát. Van sok mindent tudó Pro verziója, de önnek a mostani feladathoz elég lesz az ingyenes változat is. Itt találja.

Telepítés után indítsa el, elvileg a bal oldali Cleaner fül lesz aktív – ha nem, kattintson rá. Ezután alul nyomja meg az Analyze gombot. Ez összegyűjti az összes ideiglenes fájlt, amit a böngészők és egyéb rendszerelemek szanaszét szemetelnek a gépen.

facebook-virus-08

Ha lezajlott a folyamat, nyomjon a Run Cleaner gombra, és az összes szemét eltűnik. Juhé. Pro tanács: ha még van egy fél perce, ismételje meg a folyamatot, még egy Analyze és egy újabb Run Cleaner erejéig. Még így is előbukkan néhány apróság ugyanis.

facebook-virus-09

Na, most vagyunk készen. Indítsa újra a számítógépet, és telepítse újra a böngészőt. Az esetek 99 százalékában a Facebook-vírusnak már nyoma sincs. A Facebookkal összekapcsolt szolgáltatásokat most újra össze kell kötni, de ez legyen a legnagyobb baj. És azt ugye nem mondjuk hiába, hogy nem árt a gépre egy vírusirtó?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik