Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
palinkaman
palinkaman 2016. 06. 14. 09:26 | #12
Egy ötlet nem attól rossz vagy jó, hogy mennyire fejlett technikát használnak benne, vagy kinek van benne érdekeltsége, és mekkora. Ha ez alapján vetünk el valamit, akkor mindent új ötletet eltaposhatunk, mert mindennek van előnye, és hátránya. Ez a lovas kocsis ötlet pont a nagy gépekkel történő szemétszállítás hátrányait oldaná meg, és lehet hogy jobban be is válik bizonyos helyeken.
Amúgy meg a ma nagy csúcstechnológiának tartott zöld energiák is ősrégi dolgok felelevenítésén alapul: szélturbina régi megfelelője a szélmalom, a vízerőműé a vízi malom, csak ma nem direktben használjuk őrlésre, hanem villamos áramot termel, amivel megjegyzem, sokkal kisebb hatásfokot ér al, mintha direktben őrölne.
A mai "védjük a környezetet, mert mindemeghalunk" világban pedig ez egy környezetvédelmi programnak sem rossz, nem biztos, hogy a szemetet a fejlődés jegyében űrhajóval kell összeszedni a mari néni háza elől, miközben 10-en okostelefonnal fényképezik. Végeredményben úgyis ugyanoda kerül, és ugyanaz marad, miért beleölni feleslegesen sok energiát, és pénzt. Am a videóban többször mondják, hogy ez az EU egyes országaiban már működő, bevált, költséghatékony módszer.
Előzmény: Erunder (11) +1 VÁLASZ
Erunder
Erunder 2016. 06. 14. 08:58 | #11
Srácok! Most komolyan gondoljátok, hogy ebben az országban azért születik meg egy ilyen ötlet, és végül valósítják is meg, mert ők törődnek a környezettel, és nem azért, mert valamelyik tűzhöz közeli személynek ez anyagilag előnyös?
Mindenre lehet érveket és ellenérveket is találni, de abban egészen biztos vagyok, hogy ha annak a bizonyos személynek nem lovardája lenne, hanem az elektromos autók gyártásában lenne érdekeltsége, akkor inkább azokra váltottak volna.
-2 VÁLASZ
tjunior 2016. 06. 14. 08:28 | #10
Neked sincs automatikus fékrendszered még is meg tudsz állni. Amúgy a lovaskocsikon van fék.
Előzmény: Erunder (3) 0 VÁLASZ
Ravennë
Ravennë 2016. 06. 13. 21:51 | #9
Szerintem dolgok nem attól lesznek működőképesek és hasznosak, hogy mindenáron túlbonyolítjuk őket. Egyszerű (de hasznos) tevékenységhez, egy egyszerű (és hasznos) megoldás. Sok helyen tevékenykednek lovaskocsival vidéken a mai napig is, nem egy újkeletű, hanem megszokott látvány ez akár kisebb városokban is. Részemről az általad említett adódó "problémák" hanyagolhatóak.
Lócitrom? Nem fossák tele vele az utat, csak 1-2 adag néha elpottyan, azt pedig 2-3 nap alatt elmossa az eső, lejárják az autók, rámegy a por, észre sem venni.
Nem hasítanak 200, csak 2 lóerővel, csúcstechnológiájú fékrendszerre sincs szükségük, és nem is vadulnak meg egyik pillanatról a másikra, hacsak nem adnak rá nekik nyomós okot.
Ameddig nem élünk teljesen burokban, addig én örülök neki, hogy a sok okos készülék ellenére itt van ez az élelmes megoldás. :)
Előzmény: Erunder (3) +3 VÁLASZ
Mataccs 2016. 06. 13. 21:41 | #8
Az a vicc, hogy ez nem vicc. Tényleg lehet kisebb egy pacinak az ökológiai lábnyoma, mint egy modern kukáskocsinak.
+1 VÁLASZ
Gud 2016. 06. 13. 21:40 | #7
Egyébként teljesen jó ötletnek tűnik, nyilván nem mindenhova, de nagyon sok olyan vidék van, ahol tényleg ez lehetne a legjobb megoldás. Ahol kis települések vannak, sokszor szűk utcákkal, és van helybe hagyománya a lótartásnak, ott mindenképpen.
EgyMedve
EgyMedve 2016. 06. 13. 19:31 | #5
Ahhoz, hogy egy ilyen környezetben és "szituációkban" felnőtt ló megvaduljon ahhoz min. egy géplezuhanásos kategória kell. Csikó koruk óta úgy vannak nevelve /feltételezem/ ezek a lovak, hogy szokják ezt a környezetet és ingereket így igen csekély az esély arra, hogy egyszer "megvaduljon" az elszabadulás meg még annyira se. Ha szépen vannak nevelve és gazdáik is rendesen gondozzák őket, jámborak életük végéig.
Előzmény: Erunder (3) 0 VÁLASZ
Szancso 2016. 06. 13. 18:06 | #4
Teljesen környezetbarát, és a madarak is jól járnak. :)

Erunder
Erunder 2016. 06. 13. 17:34 | #3
Ahogy néztem a videót az egésznek volt egy olyan szürreális kicsengése. Drónnal készített felvétel a lovas szemeteskocsiról. 2016 van. Elektromos autók, okos készülékek mindenfelé, erre itt van ez.
Oké tényleg gazdaságosabb, de akkor néhány kérdés ami a videó nézése közben felmerült bennem.
Mi van a cuccal amit a paci a szemétszedés közben kipottyant?
Mi a helyzet a biztonsági kockázattal? Amennyiben jól tudom a lovakban még nincs automatikus fékrendszer, hogy egy esetleges balesetet elkerüljenek. Tök jó, és cukin néz ki ahogy a gyerek simogatja a pacit, egészen addig amíg az meg nem harap majd egyet, vagy nem szabadul majd el, vagy vadul meg.

Szóval igen, szerintem ez inkább cikizzé, mert hiába gazdaságosabb és van mögötte "profi" marketing és propaganda, ez akkor sem fejlődés.
bungle
bungle 2016. 06. 13. 17:04 | #2
Szerintem semmi. :) (átraktam másik kategóriába, nem tudom miért oda került).
Előzmény: Ravennë (1) +1 VÁLASZ
Ravennë
Ravennë 2016. 06. 13. 17:02 | #1
De mi ezzel a baj? :)
+1 VÁLASZ