Fújható felhasználói felület

Címkék

Egy érdekes és új felhasználói felületet kísérleteztek ki a Georgia Technológiai Intézet kutatói. Shwetak Patel és Gregory Abowd kiadott egy dokumentumot, amely egy olyan felhasználói felületet ír le, amely a számítógépbe épített mikrofonból érkező jelek alapján meghatározza, hogy a felhasználó a kijelző melyik részét fújta meg. A BLUI "Blowable and Localized User Interaction" - ahogy a fejlesztők a technológiát hívják - képes megkülönböztetni a különböző irányba kifújt levegő által keltett hangokat. Egy videó a felület működéséről:

(közvetlen URL a videóra)

A fejlesztők egy általuk kiadott dokumentumban azt állítják, hogy egy kis tanítás (kalibrálás) után a felhasználó képes a felületet fújással irányítani.

A "kéz nélküli" felhasználói felület olyan helyeken lehet hasznos, ahol a felhasználó mindkét kezét lefoglalva dolgozik. Emellett hasznos lehet olyan felhasználóknak, akik mozgásukban bármi más módon korlátozva vannak és a hangvezérlés valami oknál fogva nem praktikus megoldás.

Természetesen a BLUI nem veszi fel a versenyt pontosságban a hagyományos mutatóeszközökkel (pl. egér, touchpad, stb.), de a képernyőt 9 téglalapra osztva 100%-os pontosságú kiválasztást lehet elérni. Ha a képernyőt 16 részre osztják, ez a pontosság még 96%-os.

További részletek itt.

Hozzászólások

Ez a technológiai áttörés akkor válik igazán hasznossá, ha a monitornak hátat fordítva is ki tudjuk majd használni a benne rejlő szinte korlátlan lehetőségeket. (Bocs)

Ja, és a sok kockának meg amúgy se árt egy kis légzőgyakorlat. :-)
Nem is beszélve arról, hogy a láncdohányosoknak (mint én) is jó lecke ez, mert ha rágyút a gép előtt, szétkúrja az egész munkaterületet. :-)
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Ja! Jogos. Az amphora EU meg most akarja betiltani a bagózást a kocsmágban. Pedig milyen áldásos lenne ez a gép! Engem speciel zavart, hogy nem tudtam ikonokra kattintani sosem, mikor az egyik kezemben sör, a másikban egy cigi van. Ezzel a megoldással felgyorsulna az alkalmazásfejlesztés: egy korty sör, egy slukk bláz, aztán fújok egy sor szubrutint! Tiltakozzunk az EU tervezett dohánymentes kocsmái ellen! Diszkiminatív lesz a programozói társadalommal szemben! Ezt nem tűrhetjük!

Elsőre faszságnak látszhat, de dolgoztam olyan helyen (alumíniumöntöde), ahol falra szerelt ipari számítógépek voltak érintőképernyővel. A probléma az volt, hogy az olajos kézzel telinyomkodott monitor a műszak közepére használhatatlan volt. Esetleg ott el tudnám képzelni. Persze a teleköpködött monitor is faszán nézhet ki :))

Illetve mozgássérült embereknél. Láttam egy srácot a TV-ben egyik nap, aki az orrával fest, mert nincs karja. Szegénynek a festék széjjelmarta az orrát. Mennyivel jobb lenne ez az "airbrush" technika neki...

--
trey @ gépház

Én egyáltalán nem mondom, hogy baromság. Sőt, magamnak is el tudnám képzelni, ahogy a boncteremben vagyok, és diktálok, azt tehetem realtime, mert a fújással lehetne record/pause-t csinálni, nem akkor diktálnám, mikor kimosakodtam a meló végeztével, mert az plusz idő.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

ötlet: madzag és a végén egy pointer pálca.

high-tech ötlet: öncserélő plexiablak a monitor elé (mint a forma1-es kocsik kamerája). Persze a hagyományos érintőképernyő itt nem volna megfelelő, de ha jól emlékszem van olyan megoldás ami a "káváról" érzékeli az ujj pozicióját.

Atyaég. Ezek betegek.

Jobb lenne szemmel irányítani az egeret, és ha összecsattintom a fogaimat, az lenne a kattintás... :P

Nem teljesen baromság amit mondasz, vmikor bemutattak egy hasonló szerkezetet, csak azzal az autósokat figyelték, hogy ki-mit néz vezetés közben. Innen már csak egy (relative) kis lépés lenne géphez is megcsinálni, de abba inkább nem gondolok bele, hogy mibe kerülne egy ilyen, ha kijönne.

[off]és akkor hogyan kajálsz a gép előtt?:P[/off]

Ezt mar reg megcsinaltak. Jopar eve foglalkoztatott hogyan lehetne kez mozgatas nelkul gepelni, valahogy direct linkkel az idegrendszer es a szamitogep kozott, tehat hatekonyabban es kevesebb hibaval :)
Akkoriba keresgeltem sokat a neten es eleg sok kutatas foglalkozott ilyesmivel, az egyik epp arrol szolt, hogy a szem koruli 4 pontban mert feszultsegek kozotti kulonbseg valtozik a szemgolyo mozgatasaval aranyosan (az azt mozgato izmok miatt), es ebbol egesz pontosan merheto merre nezel. Majd megkeresem, ezeket elraktam bookmarkba csak kb 5-el ezelotti rendszeremen es azt a f@szom (nem en :)) tudja mar hova mentettem le...
Ja btw volt egy doki aki beoperalt egy chip-et a karjaba bele az idegszalak koze, ezzel rogziteni tudta a kommunikaciot az agy es a keze kozott, sot vissza is tudta jatszani es igy szamitogeprol mozgatni a kezet... durva dolgok vannak csak hat kell nemi batorsag ilyesmivel kiserletezni :)
(az mar tok alap es regota hasznaljak is sokhelyen, hogy a csuklora rakott elektrodakkal lehet venni az ujjak mozgatasat, igy kb virtualis billentyuzetet lehet csinalni)

szerk: megvannak a linkek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Electrooculography
http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_tracking
http://amesnews.arc.nasa.gov/releases/2001/01images/bioelectric/bioelec…

A'rpi

Azt hiszem kitaláltam, a köpéssel vezérelhető kijelző remek szolgálatot tehetne a vizitdíj-automatákban.

ez a 'blowjob'-nak egészen új értelmed adhat... :)

Én a magam részéről minden új input-ötletet érdeklődéssel figyelek...

inkább a moszgássérültek fogják tudni kuhasználni...

ra lehetne kotni a beryl kockaforgato pluginjere valahogy? erdekelne a dolog :)

Engem csak a multiblow verzió érdekelne.

szerintem is jo kis VPS lenne belole, fujsz egyet oldalra, a kocka elfordul (beryl), vagy ha hosszan fujsz, akkor letisztitja a desktopot. de egyebkent nem sok ertelmet latom en sem. annak aki olyan sulyosan mozgaskorlatozott, annak ez a fajta iranyitas keves lehet. a szemkoveto+pislogo pointer nekik jobb. igaz dragabb is. mindegy.

BME-n foglalkoznak ilyen eteto robot fejlesztessel lebenult/kezzel nem rendelkezo embereknek. Naluk pl nagyon jol jonne egy ilyen kontroller.

Végre a porallergiásoknak is lesz valami kisegítő lehetőség: jön a tüsszentéssel vezérelhető windows... :)

Ez egy nagyon hasznos dolog. Nem vicc.
Nem gondolkodtatok kicsit el azon hogy milyen lehet annak akinek esetleg nics meg a végtagja ?
Mert ez azoknak készül.

<1 leszel, vagy 0. vagy élő, vagy hulla>