szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Levelet kaphatnak egyes járműtulajdonosok a Magyar Honvédségtől arról, hogy nyilvántartásba veszik a kocsiját, és rendszeres adatszolgáltatásra kötelezik. Az Index szerint terepjárókat és mikrobuszokat listáznak. Ha a honvédségnek egyszer szüksége lenne a kocsira, a tulajdonosnak elvileg át kell adni a slusszkulcsot. A tárca szerint ilyen azonban egyszer sem történt még.

Az Index azt írja: több olvasójukat levélben tájékoztatta a Magyar Honvédség arról, hogy a kocsijukat igénybevételi céllal nyilvántartásba veszik és az autóval kapcsolatban rendszeres adatszolgáltatásra kötelezik. Aki kap ilyen levelet, mindenképpen reagálnia kell rá, mert akár milliós büntetést is kaphat, ha elmulasztja. A cikk szerint nem munkagépeket, hanem terepjárókat és mikrobuszokat írnak össze.

A levelekből kiderül: ha a honvédségnek szüksége van az autóra, akkor a tulajdonosnak nincs más lehetősége, mint átadni a slusszkulcsot és nézni, ahogy elhajtanak a járművel. Azt most nem közölték, pontosan mire használnák az autókat.

A tulajdonosoknak minden év március elsejéig nyilatkozniuk kell a lajstromba vett jármű adatairól, és mindössze nyolc napjuk van fellebbezni a honvédségi határozat ellen.

Az érintetteknek a honvédséget tájékoztatniuk kell arról is, ha elromlik az autó vagy nem bevethető, ha eladták, ha kölcsön vagy bérbe adták, illetve ha más hatósági is kijelölte már esetleges szolgálatteljesítésre.

A Honvédelmi Minisztériumtól az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy eddig egyetlen járművet sem vittek el a tulajdonosától, csak lajstromozzák a gépkocsiállományt, ha egyszer mégis kéne. Azt viszont nem árulták el, pontosan milyen járműveket listáznak.

A beszámolók alapján eddig inkább drágább, katonai célokra a világon sehol nem használt terepjárókat vettek nyilvántartásba, például BMW-t és Volvo városi terepjárót.

A hatályos jogszabályok értelmében minősített esetekben a honvédségnek lehetősége van arra, hogy a magán vagy céges tulajdonban lévő járműveket, ingatlanokat vagy technikai eszközöket igénybe vegyen.

Ha érdeklik az ügy fejleményei, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.