Azt hiszik, Kádár idején nem voltak kövér gyerekek

életmód
2016 január 24., 07:05
comments 955

„Bezzeg régen minden jobb volt, akárki akármit mond. Mondom, régen minden jobb volt. Nem nyitok vitát, jobb volt!” (Bëlga)

Ki gondolta volna, hogy 2015 egyik magyar internetszenzációja olyan szemérmetlenül ostoba kommunista nosztalgiából épít majd várat, ami előtt még Thürmer Gyula is megemelné az usánkáját? Mi történhetett? Eljött a nagymamák internetje, és a józan ész belezuhant egy demográfiai szakadékba?

Nyilván nem az emberek változtak nagyot, hanem a médium. Míg korábban szájról szájra, kocsmáról kocsmára terjedt a hír, hogy mióta meghalt Kádár, oda az igazság, most már a Facebookon ennek írásos nyoma is marad.

A hatalmas Facebook-oldallal rendelkező Mindenegybenblog felismerte a piaci rést, és a legdurvább kádári nosztalgiával présel ki extraprofitot a rendszerváltással ránk szakadt szabadságtól megrémült tömegek lájkjaiból.

Addig volt jó, amíg Kádár ölt

Például rendszeresen sírja vissza a szocializmust és magát Kádár Jánost, az „Ő miért nem lett milliárdos egy élet munkája alatt?” című poszton 60 659 lájk van, és a Kádár halálának 26. évfordulójára írt poszt is ért 26 ezer lájkot.

Kádár kisdobosok, úttörők és egy bajszos úttörő társaságában 1980-ban a XIII. kerületi egykori 2 számú, ma Hegedűs Géza Általános Iskolában.
photo_camera Kádár kisdobosok, úttörők és egy bajszos úttörő társaságában 1980-ban a XIII. kerületi egykori 2 számú, ma Hegedűs Géza Általános Iskolában. (Fotó: Fortepan, itt írtunk róla többet)

A vírusként terjedő nyál nem újdonság, bár az is megérne egy elemzést, mit árul el az, hogy egy Onedin kapitányról szóló poszton 67 ezer lájk van. A világ 128. leglátogatottabb oldala, a Buzzfeed is a nosztalgiára épít, egymást érik a „23 felejthetetlen pillanat a Jóbarátokból” meg a „14 elfelejtett sztár 2004-ből” jellegű posztok. Ezzel nincs is nagy gond, ahogy azzal sem (bár kétségtelenül megdöbbentő), hogy itthon is össze lehet szedni 135 ezer lájkot az Öreg néne őzikéjével.

Az elképesztően népszerű Mindenegybenblog viszont – ha nem is egy idióta bűncselekmény, a „nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása” alapos gyanúját veti fel, de legalábbis – karnyújtásnyira van attól, hogy ilyen szövegekkel árassza el a netet:

  • Akkoriban még nem zavart össze az a sok név a választási szavazólapon. Lájk, ha szerinted is az volt a jó világ! :)
  • Emlékeztek a csengőfrászra, amikor egy egész család tévézés helyett együtt izgult azon, hogy vajon ki érkezhetett meg? De jó is volt.
  • 1962 – amikor még tisztelték a rendőrt, és az se volt baj, ha néha odacsapott a gumibottal. Attól lettünk rendes felnőttek. ;)


photo_camera Rendőr igazoltat huligánokat 1977-ben (Fotó: Urbán Tamás / fortepan.hu)

De ha eltekintünk a direktben politizáló posztoktól, akkor is irgalmatlanul sok lájk és megosztás marad, ami tényleg azt a látszatot kelti, hogy az emberek jobban érezték magukat nemhogy a mosogatógép, de még a színes televízió és a vezetékes telefon előtti időkben. A Mindenegybenblog szellemi alapjai: régen rend és szeretet volt, most csak összezavar és elszomorít a bőség.

Persze vannak, akiknek nem lett jobb az életük a rendszerváltás óta (többek között Kádár hitelének köszönhetően), de nem is csak rájuk építenek ezek a posztok: alig 40 éves emberek is lájkolnak, mintha a jövőt végképp eltörölnék.

A blogban tehát nem az a leghátborzongatóbb, hogy nosztalgiázik, hanem hogy a történelem kevésbé dicső évtizedeiből is a méltán elfeledett élményeket, tárgyakat, ételeket vagy egyszerűen tényszerű hazugságokat sírja vissza, mint például hogy nem volt banán a boltban, hétfőn nem volt tévéadás, és hogy egy havazás napokra megbénította az országot.

Itt van 13 érv a depresszió mellett:

1. Pótolhatatlan találmány

photo_camera FÉG T-4 „retro” gáztűzhely
  • Részlet a leírásból: „A világ legjobb gáztűzhelye volt. Egy pótolhatatlan találmány. A maiak már ennek nyomába se érnek.”
  • Lájkok száma: 18 725

2. A legjobb melegszendvicseket a mai napig ebben készítjük

photo_camera AKA Electric Parti Grill melegszendvicssütő
  • Részlet a leírásból:Amit az úgymond retró szendvicssütőben készítek tökéletesen ropogósan porhanyós ízvilágot képvisel.
  • Lájkok száma: 45 523

3. ABC-mix

photo_camera Karaván kávé, Leo jégkrém, téli fagyi
  • Részlet a leírásból: „Amikor még az abc-be jártunk és nem voltak hypermarketek és nem jelentett gondot és nem okozott általános népi felháborodást, hogy vasárnap nincs nyitva a bolt. Nem volt cécó feliratkozni a banánra sem. ABC. Tudjátok miért volt ez a neve? Általános Beszerzési Cikkek rövidítése miatt :)”
  • Lájkok száma: 45 084

4. Hosszú tizenévekig működtek

photo_camera LD 65 hajszárító, az uszodák réme
  • Részlet a leírásból:Ez volt aztán az igazi luxus kivitelű hajszárító, nekünk piros színben volt.
  • Lájkok száma: 1105, de a világ legrosszabb hajszárítóinak még ez is túl sok.

5. Hétfőn eleve nem volt adás :)

photo_camera Fotó: fortepan.hu
  • Részlet a leírásból: „Íme egy békebeli munkás lakás (...) Hétfőn eleve nem volt adás, így lehetett akár beszélgetni is :) Mivel még mobiltelefon sem volt és számítógép sem azért inkább arra voltak utalva, hogy egymással foglalkozzanak. Nem is ment tönkre annyi házasság!”
  • Lájkok száma: 5591

6. Még a házból is alig tudtunk kijönni


  • Részlet a leírásból: „Ez az az időszak volt, amikor még nem sírtunk – ríttunk sms – ben egymásnak, hogy nem tudunk tovább menni az autóval, jöttek a katonák és kimentettek. Amikor még nem posztolta senki, hogy úristen ilyen - olyan fokú a riasztás.”
  • Lájkok száma: 40 529

7. Amikor még nem voltak kövér gyerekek

  • Részlet a leírásból:Amikor még nem voltak kövér gyerekek... Amikor ízes volt az étel a menzán és érdekes mégsem lógott a háj.
  • Lájkok száma: 22 020

8. Emlékeztek még a Hitler-szalonnára?

photo_camera Fotó: Illustratedjc / Wikipedia
  • Részlet a leírásból: „De képes voltam magában is enni csak úgy semmi nélkül. A bukta sem olyan ízű enélkül, mint régen.”
  • Lájkok száma: 35 151

9. 100 forint a hideg lángos, gyere vissza Kádár János!

Levegő, levegő, de miért leveg ő?
photo_camera
  • Részlet a leírásból:Ide s tova 30 évvel ezelőtt a kakaó 1,60 volt, a kifli 50 fillér volt a teavaj pedig 16 forint volt. Hm... el sem hittük volna, hogy mára hova jutnak az árak, hogy ennyi hajléktalan ember lesz. Sajnos a fizetések nem nőttek arányosan az élelmiszer árakhoz képest.” (Bruttó átlagkeresetek: 1985-ben 5961 Ft, 2015-ben 243 600 Ft – lehet számolni.)
  • Lájkok száma: 30 951

10. Ez kellene a mai fiatalságnak is!

link Forrás
  • Teljesen érthetetlen, hogyan érthet egyet ezzel bárki, aki valaha volt sorkatona.
  • Lájkok száma: 26 748

11. Egy régi szép élet

  • Részlet a leírásból: „Egy régi szép élet emlékének hűen adózva osztjuk meg ezt a képet. Tisztelegve ezzel a bányászok előtt. (...) Nagyra becsülték és ő is a társait, nagy tisztelet ölelte át őket.”
  • Lájkok száma: 14 717 lájk

12. Ma már nincs is nyár

link Forrás
  • Részlet a leírásból:Kempingezés a Balatonon, na azok voltak az igazi nyarak :) (...) Valamint rengeteg vállalati beutaló, amivel sok család évi 2 hetet legalább a Balcsi partján tölthetett, visszahozhatatlan sajnos. (...) Többen megtehették a nyaralást az biztos :)
  • Lájkok száma: 58 377

13. 1958-ban mindig volt munka, az asszony vitte az urának az ebédet

A Balti-Fehér-tengeri csatorna építése, 1932
photo_camera A Balti-Fehér-tengeri csatorna építése, 1932
  • Részlet a leírásból:1958-ban a feleség a mezőre pontban délre kétfogásos ebéddel érkezett, hozta a férjének. Az asszony az urának... (...) Nem volt futárszolgálat, nem ültek be ebédelni sehová, nem volt nyugdíj. Önfenntartó életet folytattak, ami akkoriban nagyon nehéz volt, de mindig volt munka. Akartak is dolgozni, mert eleve úgy nevelték őket.
  • Lájkok száma: 22 382

Ezek után már tényleg csak az kéne, hogy valaki még jobban kiaknázza a kollektív butaságban rejlő erőt, és elindítson egy, a 40-es évek elejét tematizáló szefósblogot, ahol azokat az időket sírnák vissza, amikor még nem lehetett rangon alul házasodni, és télen is egy cipő jutott öt testvérre. Ja, várjunk csak:

„Ez egy pólyahuzat 1937-ből.... Nagy kár, hogy mára már ez sem éppen divatos” (50 774 lájk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.