szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön. Később máris pontosított, e szerint csak a mobilnet-szerződéseket mondják fel. A Telekom egyelőre nem kommentál.

A Magyar Telekom szerdán közölte, hogy felmondja a szponzori megállapodását Kovács Ákossal, a konzervatív oldalon komoly beágyazottsággal bíró énekessel, miután az olyan nyilatkozatot tett az Echo TV-n, amellyel a Telekom saját közlése szerint nem tud azonosulni. Erre a kormányszóvivő csütörtökön bejelentette, hogy bontják a szerződéseket a Telekommal, azt állította, hogy minden minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt erre utasítottak. Aztán később pontosított, hogy csak a mobilnetes szerződésekre gondolt. A Telekom a hvg.hu kérdésére egyelőre nem reagált a hírre.

Tóta W.: Véleménydiktatúra, eh?

Ákos-lemezt nem venni, az is véleményterror?

Tóta W. Árpád cikke.

Kovács Zoltán elmondta, hogy a szerdai kormányülésen téma volt Kovács Ákos szerződésének a felmondása, és azt mondja, megdöbbenéssel értesültek a döntésről, amely szerintük a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes. Aztán azt mondta, elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de "mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen".

Az Index elérte Kovács Zoltán szóvivőt, aki elmondta: a kormánynak a Telekommal tavaly kötött partnerségi megállapodását a mostani lépés nem érinti,. Ennek keretében a Telekom 1 milliárd eurós beruházást vállalt a következő 4 évre.

Később Kovács Zoltán pontosította a bejelentést, e szerint csak a mobilnetes szerződéseket mondják fel. Szerinte van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már megindították, egyébként pedig folyik a felmérése, hogy pontosan mennyi szerződés van a tárcáknál és háttérintézményeiknél.

Egy névtelenséget kérő, ágazatban dolgozó forrásunk megdöbbent a kormány húzásán. Szerinte egyáltalán nem olyan egyszerű lecserélni a Telekomot, egyrészt mert nagyon körbebástyázott szerződésekről van szó, másfelől, van olyan terület, ahol szerinte a cég  gyakorlatilag pótolhatatlan. „Ilyen a csoporthoz tartozó T-Systems, ami például a Bubi informatikai hátterét adja. De más olyan szolgáltatások is vannak, amelyeket a legnagyobb versenytársaik sem tudnak helyettük nyújtani, még akkor se, ha összeállnak konzorciumba” – mondta.

Az ágazaton belül egyébként úgy tudják, a Telekom nagyon figyelt rá, hogy felhőtlen viszonyt ápoljon a kormánnyal, feltételezik, hogy egy sor döntésükben politikai megfontolások is szerepet játszhattak.

Ákos arról beszélt, hogy szerinte a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak, hanem hogy valakihez tartozzanak, és gyermeket szüljenek, és a női egyenjogúság nem normalitás. A Telekom pedig szerdán azzal magyarázta az Ákossal való szerződésbontást, hogy ők elkötelezettek abban, hogy nőknek és férfiaknak egyaránt azonos munkafeltételeket és karrierlehetőséget biztosítsanak, és támogatnak olyan kezdeményezéseket, amelyek lebontják a meglévő társadalmi és nemi akadályokat a munkaerőpiacon.

A Telekom döntésével szembesítették Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón, aki erre azt mondta, megdöbbentőnek tartja, amit a Telekom megengedett magának. "Ez egy vélemény- és ízlésdiktatúra, ami elképzelhetetlen egy demokratikus jogállamban. (...) Pont egy német cégnek tudnia kellene, mit jelent a diktatúra, mit jelenet a vélemény- és ízlésdiktatúra" - fejtette ki álláspontját, feltéve a kérdést: "ha a kormánynak véletlenül nem tetszik a Telekom véleménye, akkor mi most felmondhatnánk a szerződésünket a Telekommal?"