szerző:
Tetszett a cikk?

Nem kellettek a nőknek, ezért bosszút akartak állni a világon – némileg leegyszerűsítve többen is tömegmészárlásba kezdtek hasonló okból, az interneten pedig rajongókra és nekik való ideológiai betevőre találtak. Mit művelnek a frusztrált férfiak az internet legsötétebb zugaiban?

2015. szeptember 30-án este a hírhedt trollfórum, a 4chan egy magányos, antiszociális férfiakat tömörítő alfórumán egy névtelen felhasználó a következő üzenetet hagyta: „Északnyugatiak, holnap ne menjetek iskolába. Vannak köztetek páran, akiknek nem szeretném, hogy baja essen.” A szöveghez a posztoló egy fegyvert tartó békát ábrázoló rajzot mellékelt. Másnap a 26 éves Chris Harper Mercer legalább tíz embert ölt meg egy iskolai ámokfutásban az Oregon állambeli Roseburgben.

Chris Harper Mercer
AFP / myspace.com

A posztra, amelyről nem sikerült egyértelműen bebizonyítani, hogy tényleg Mercer írta, mindjárt érkezett is reakció: „Végre eljött a béták lázadása?” Férfijogi aktivista és pua (azaz a „csajozás tudományával foglalkozó”) körökben szokás a férfitársadalmat sikeres, domináns „alfákra” és béna, elnyomott „bétákra” osztani. Az ide tartozók természetesen először alfák szeretnének lenni, de vannak olyanok, akik a sorozatos kudarcoktól elkeseredve már csak a sikeres, jóképű alfákat elsöprő forradalomban bíznak. Az utóbbiak közé tartozott a a szüzessége miatti frusztrációból nyolc embert megölő, ezzel kapcsolatos nézeteit egy 140 oldalas esszében és egy YouTube-videón kifejtő Elliot Rodger, illetve egyes híresztelések szerint Mercer is, aki a halála előtti napokban bizonyítottan több hozzászólást is hagyott az interneten, amelyekben magányosságára panaszkodik, és ámokfutása helyén is hagyott egy üzenetet, miszerint „szűzen, barátnő és barátok nélkül fog meghalni”. A béták kabalaállata a férfiasan szomorú béka.

Elliot Rodger fotója egy sajtótájékoztatón
AFP / Robyn Beck

A fenyegető poszt kommentelői között voltak olyanok is, akik gyakorlati tanácsokat próbáltak adni a merénylet elkövetéséhez, például azzal kapcsolatban, hogy az illető milyen fegyvert használjon, de volt, aki azt javasolta, hogy a lövöldöző menjen lányiskolába, hogy ne zavarjanak be az áldozatokat megvédeni próbáló béta férfiak. Volt, aki így szurkolt: „Ez az, lődd szét a menő srácokat, akik megvetnek minket, rombolják a világot, és csak magukkal törődnek. Másvalaki kicsit megijedt: „Ugye csak egyetemistákra fogsz lőni? A nagyszüleim is arrafelé laknak.” Amikor Mercer tettének híre befutott, egészen sokan úgy ünnepeltek, mint kisgyerekek a karácsonyi ajándék láttán: „És tényleg megcsinálta! Valaki közülünk!” „Egy újabb mártír Szent Elliot után”. (A teljes archivált beszélgetést itt lehet elolvasni.).

A béták lázadása

Már önmagában az is ijesztő, hogy az október eleji oregoni ámokfutás már a 45. volt a sorban, ami amerikai iskolában történt 2015-ben, és hogy az USA-ban több mint tízezren halnak meg egy évben fegyveres lövöldözésben. De ahogy a fenti kommentekből kiderül, talán még nagyobb probléma, hogy a lövöldözések mögött valódi szubkultúra áll.

A béták kabalaállata

A fórum, ahol a bizarr beszélgetés zajlott, a világ legfontosabb trollfórumának, a 4channek a /r9k/ nevű aloldala. A r9k kifejezetten arról ismert, hogy magányos, szociális élet és barátnő nélküli férfiak, úgynevezett „incelek” („involuntary celibate” = nem önszántából cölibátusban élő) gyülekeznek rajta, akik kifejezetten gyűlölik a sikereket elért, „normális” férfiakat, sokan pedig olyan világról álmodoznak, ahol a nőket még nem „rontotta meg” a feminizmus, és például nincs joguk saját maguknak párt választani. Ebből a körből származik a „béták lázadásának” ötlete, amely néha csak egy viccnek szánt mémként ábrázolja a nőkön való bosszúállást, néhányan viszont komolyan veszik, sztárolják a lövöldözni kezdő frusztrált férfiakat.

A Mercer-féle mészárlás utáni napokban elárasztották a fórumot a fenyegetések, hogy a lázadás folytatódik, de ebből szerencsére nem lett semmi. Eközben az egyik legnagyobb incel-fórum adminja a Washington Postnak nyilatkozott. Elhatárolódott a vérengzésről álmodozóktól, és azt mondta, hogy az események csak tovább mélyítik a magányos, félénk férfiakkal kapcsolatos előítéleteket. A Reddit beszédes című Forever Alone fórumán például automatikus szűrő tiltja Elliot Rodger emlegetését.

A 4chan egyébként nem először került hasonló eseményekkel összefüggésben támadások kereszttüzébe: 2011-ben rendőrök avatkoztak be, amiért valaki az oldalon fenyegetőzött mészárlással, és volt, aki miután megölte a barátnőjét, erre a fórumra tette ki a holttest fényképét. Az jóval gyakoribb azért, hogy viccből, trollkodásból fenyegetnek meg embereket gyilkossággal.

Miért éppen Amerikában?

Barack Obama elnök az oregoni eset után rezignáltan mondta, lassan rutinná válik, hogy tömegmészárlások után kell megszólalnia, és hogy ilyenkor mindig felvetődik a liberális amerikai fegyvertartás szabályainak a szigorítása. Csakhogy azzal a trend nincs megmagyarázva, hogy bárki tarthat fegyvert. Adam Lankford szociológus szerint az „amerikai álom”, a környezetéből kitörő, hírnevet és anyagi sikert fetisizáló self-made man mítosza máig erősen érezteti hatását. Ezzel a fiatal férfiakra nagy nyomás hárul, akinek pedig a kitörés nem sikerül, annak elégedetlensége könnyen agresszióba fordulhat. Ezzel összefügg az erős individualizmusból eredő, a magántulajdon védelmén alapuló fegyverkultusz is, így nem véletlen, hogy az egyszer csak elszabaduló dühös, magányos szociopata férfi típusa – amelyet olyan filmekből ismerhettünk meg, mint a Taxisofőr vagy az Összeomlás – is éppen itt bukkant fel. Mercer a merénylettel kapcsolatos egyik „indoklása” éppen az volt, hogy az ember csak úgy érheti el, hogy odafigyeljenek rá, ha minél több embert megöl.

Gyászolók gyertyás virrasztást tartanak az Oregon állambeli Roseburgben
AFP / Josh Edelson

Az amerikai diskurzusban az éppen fénykorát élő politikailag korrekt érzékenység ellenpontja az elvből érzékenységellenes, szociáldarwinista férfiasságkultusz, amelyet olyan figurák képviselnek, mint a világ egyik leghíresebb és legellentmondásosabb puája, Roosh V, aki szerint például Elliot Rodgernek semmi baja nem lett volna, ha hozzá fordult volna csajozási tanácsokért. Az amerikai „férfijogi aktivisták” az itthoni Férfiak Klubjánál jóval durvább és pátoszmentesebb világában mindenért a feminizmus és a férfiellenesnek tartott világ a hibás. A megoldás is az, hogy könyörtelen, domináns férfivá kell válni, aki a valójában csak alárendeltségre vágyó nőkön pua-trükkök százaival gázol át. Ideológiájuk szerint a feminizmus által manipulált férfiaknak be kell venniük a Mátrixból ismert „piros pirulát” (az összeesküvéselmélet-hívők kedvenc metaforája), és megszerezni mindazt a szexet és hatalmat, amire férfilétük feljogosítja őket. A nőket egyenlőként kezelő, kék pirulát szedő bétákat eközben a nők a „barátzónába” száműzik, és örök megaláztatásra kárhoztatják.

Aztán vannak azok az internetes közösségek, ahol azok gyülekeznek, akiken a pua-oldalak olvasgatása sem tudott segíteni, ettől pedig csak dühösebbek lettek. Ilyen volt az Elliot Rodger által látogatott PUAHate. A „béták” így egy olyan értékrendet fogadnak el, amely szerint ők maguk söpredéknek számítanak, ezt az ellentmondást pedig semmi más nem oldhatja fel, mint a parttalan gyűlölet és agresszió, amely néha valódi mészárlásokba torkollik. A Daily Dot újságírója szerint a csalódott férfiak azért fordulnak az agresszió felé, mert a társadalmi elvárások nem engedélyezik nekik, hogy más negatív érzéseket – szomorúságot, félelmet, bizonytalanságot – is kiéljenek. Ha a szex és a pénz nem elérhető, az erőszak marad a férfiasság megélésének egyetlen módja.

Nálunk itt még nem tartunk

Akárhogy is, Európában nemigen találkozni hasonló esetekkel, akár a mészárlásokra, akár a mögöttük felsejlő ideológiára gondolunk. A magyar férfijogi aktivizmus és pua-szcéna pont azzal a szűkebb körű, némileg lemaradt, kevésbé radikális és dogmatikus cammogással jár a nyugat nyomában, mint bármelyik másik, általában ellenkező előjelű aktivista mozgalom. Igaz, például a Best of magyar PUA fórumok tumblr arról árulkodik, hogy a magvakat már nálunk is elvetették, de egy magyar Elliot Rodger vagy Chris Harper Mercer felbukkanásánál talán még nem kell tartanunk.