szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elege van abból, hogy a különféle alkalmazások miatt sokat kell elővennie mobilját, a lényegre viszont – jelesül a kommunikációra – nem tud koncentrálni? Ez a mobil pont ezt a problémát szünteti meg, és még elegáns is.

Túlzás lenne azt állítani, hogy kizsigerel minket a technológia, de az biztos, hogy az okostelefonok elterjedésével minden pillanatban és rengeteg szolgáltatás révén vagyunk elérhetőek. Vagy ismerőseink és munkatársaink hívják fel itt-ott magukra a figyelmet, vagy mi alakítjuk úgy online jelenlétünket, hogy mindenről értesítést kapjunk és mindent le kell csekkolnunk bizonyos időközönként. De leginkább mindkettő. Jó ez így? – tette fel kérdést a Punkt, majd a(z egyébként tudósok által is pedzegetett) nemleges válasz mellé adott egy mobiltelefont. Egy faék egyszerűségűt.

Punkt

Nem egy átlagos "butatelefonról" van szó, hiszen az MP 01 névre keresztelt termék kialakítása során a praktikum és az elegancia volt főszerepben. Enyhén szögletes kialakítása és mérete miatt kényelmesebb kézben tartani, kerek gombjai ideálisak bármilyen ujjmérethez, képernyője pedig egyszerűen áttekinthető és informatív. És persze azt sem lehet mondani, hogy csúnya lenne, anyaga és formája révén üzletemberek kezében is el lehet képzelni.

Hogy mire képes a mobil? Lehet vele telefonálni, SMS-eket küldeni és fogadni, 3 ezer névjegyet tárolni, naptárt nézegetni, ébresztést kérni, Bluetooth-kapcsolat révén headsettel használni, valamint átnézni az értesítéseket és emlékeztetőket. Ennyi.

A tervezők egyébként nem feltétlenül arra apellálnak, hogy mindenki erre fogja cserélni az okostelefonját. Egyikük például el is árulta, hogy ő munkaidő után és hétvégéken használja, ilyenkor ugyanis nyugodt magánéletre vágyik. Ebben pedig már jól tudjuk, hogy van valami, hiszen a Kickstarteren végül több mint 400 ezer dollárt begyűjtő Light Phone is hasonló ötleten alapult. Ráadásul más szempontból is vannak sikeres "butatelefonos" ötletek, ilyen például a rovatunkban alaposan letesztelt bankkártya méretű és vízálló Aplustec CM1-Aqua.

Punkt

Visszatérve a Punkt MP 01-re: a lényegre, azaz a kommunikációra fókuszáló mobil mindössze 88 grammot nyom – viszonyításként például egy iPhone 6s 143 grammot. 2 colos, színes kijelzőjét Gorilla Glass 3 védi. Az ára borsosnak tűnhet egy ilyen csekély tudású készülékhez – szállítással együtt itt 311 euróért (kb. 96 ezer forint) lehet előrendelni –, de még egy ilyen minőségű telefont ilyen specifikációkkal nem találni a piacon.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.