A Puli Space Technologies is részt vesz a tiroli sziklagleccseren tartandó Mars-küldetés szimulációban. Az Amadee-15 elnevezésű szimulált expedíció hétfőn kezdődött. A küldetésen az emberi résztvevőkön kívül különböző szondákat is tesztelnek, köztük a magyar csapat állttal tervezett Puli rover-t.

puli a marson

Eddig minden rendben történt, a Magyar rover az első ellenőrzések után megkezdhette a teszt és kutatási programját.

Az Amadee-15 program keretében a résztvevők két héten át kipróbálhatják a Marsra tervezett eszközeiket. A tesztek az Ausztriában található Kaunertal sziklagleccseren folynak, ahol a kutatók a Marsi környezethez leginkább hasonló terepen nézhetnek szembe a technikai nehézségekkel. Űrhajósokat és az őket segítő felderítő robotokat is próbára teszik. A résztvevők 19 országból érkeztek, a két hét során a 14 fős kutatócsoport egy tucat kísérletet fog végrehajtani.

A 2013-as Osztrák Űrfórumon sikeres együttműködés után a Puli örömmel fogadta el az osztrák űrkutatók felkérését. A tudományos munka mellett a rover navigációját, mozgási képességét, energiaellátását, teljesítményét, a sztereó képelemzéssel történő távolságmérést valamint a kis sávszélességen történő kommunikációt is tesztelni fogják.