szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zimbabwei hatóságok szerint egy amerikai fogorvos volt az, aki íjpuskával levadászta az ország leghíresebb oroszlánját, miután kicsalta őt a vadrezervátumon kívülre. A férfi otthonról üzent: a hír igaz, de ő azt hitte, helyi segítői mindent legálisan intéztek.

Két héttel ezelőtt találtak rá Zimbabwe leghíresebb oroszlánjának, a Hwangei Nemzeti Parkban élő Cecilnek a tetemére a nemzeti park területén kívül. A hatóságok gyanúja szerint egy amerikai vadász, bizonyos Walter Palmer volt az, aki orvul elejtette az állatot: feltehetően egy gépkocsira erősített állat tetemével kicsalták őt a rezervátumból, és ott lőtte meg nyílpuskával. Az oroszlánt ekkor még csak megsebezte, majd 40 órával később pisztollyal végzett vele, utána pedig lefejezték és megnyúzták, hogy különös ismertetőjelétől, fekete sörényétől megszabadítsák.

A hírek szerint Palmer egy minneapolisi fogorvos, aki feltehetően 45-50 ezer eurónyi összeget fizetett közvetítőknek azért, hogy levadászhassa az oroszlánt. A zimbabwei szafariszövetség elnöke, Emmanuel Fundira azt mondta, még keresik az amerikait, akit orvvadászattal vádolnak. Palmer már régen otthon van, és közleményt juttatott el a Colorado Newsnak, amelyben azt állítja, nem volt tudomása arról, hogy egy közismert helyi kedvencet vadászott le. Azt mondja, július elején ment íjvadászatra, és egy sor helyi segítőnek fizetett, akik az engedélyeket biztosították, és ő úgy tudja, a vadásztúra teljesen legális volt. Azt is közölte, hogy még nem lépett kapcsolatba a zimbabwei hatóságokkal, de segítségükre lesz bármilyen vizsgálatban, és ismételten kifejezte sajnálatát, amiért a számára kedves, és felelősek űzött hobbija éppen ennek az oroszlánnak a halálához vezetett.

Palmer fogorvosi rendelőjének a weboldala jelenleg lehalt, pedig olyan galéria is van rajta, amelyen egy sor legyilkolt nagyvaddal fotózkodik. A Telegraph pár képet azért közölt Palmerről és áldozatairól, ebből kiderül, hogy a fél világot végig vadászta már, és elejtett leopárdot Zimbabwében, orrszarvút Dél-Afrikában, és kanadai vadjuhot meg rénszarvast Amerikában.

A zimbabwei hatóságok már beazonosítása előtt vádat emeltek az akkor még ismertlen vadász ellen, valamint egy vadászengedélyekre szakosodott közvetítő ellen is.

Az emblematikus állat megölése veszteséget okoz a turistaiparnak, és nagy aggodalomra ad okot - mondta Emmanuel Fundira. Pompás fekete sörénye miatt Cecil nagyon népszerű volt a Hwangei Nemzeti Park látogatói körében, akik állandóan tudni akarták, hol van éppen - mondta Fundira.

Pénzes külföldi vadászok rengeteget hajlandók fizetni különféle nagyvadak elejtésének lehetőségéért Afrikában, ahol azonban csak a magánrezervátumokban engedélyezett a vadászat, a nemzeti parkokban, mint amilyen a hwangei vagy a dél-afrikai Kruger, nem.