Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„A moziban nem illik a telefonoddal szórakozni, de amikor igazi, élő embereket nézel, akkor meg rendben van?”

0711sbA koncerteket mobiltelefonokkal rögzítő rajongók témaköre rendszerint éles vitákat vált ki a zenészekből és a többi zenehallgatóból is. Az egyik végletet bizonyára Corey Taylor vagy Geoff Tate jelenti, akik akár tönkre is teszik mások telefonját egy élő fellépés hevében, de aki nem ilyen heves természetű, az sem feltétlenül örül a folyamatosan az arcába tolt készülékeknek. Ilyen például Sebastian Bach is.

„Éld át az adott pillanatot, és az isten verje meg, tedd el a kibaszott telefonodat! Elvonja a te figyelmedet is, és elvonja az előadó figyelmét is. És soha az életben nem fogod többet megnézni azt, amit felvettél", összegezte néhány héttel ezelőtt a Sioux City Journalnek Bach a témáról. „Ha elmegyek egy esküvőre, és ott eléneklek egy dalt, az másnap már fent van a Blabbemouthon, és mindenki össze-vissza analizálja. És ez sehová sem vezet. Baromira le tud húzni, amikor felmegyek a színpadra, és az első, amit meglátok, az, hogy mindenki előszedi a telefonját, és az arcomba tolja. Kifejezetten ijesztő érzés."

Mivel az énekes kijelentései komoly vitákat robbantottak ki, Bach most a KNAC-nek kicsit bővebben is elmagyarázta, mire gondolt pontosan. „Ha elmegyek a moziba egy olyan filmre, mint például a Bosszúállók, már az elején ott van egy kibaszott nagy figyelmeztetés: kérjük, tegye el a mobiltelefonját, és ha közben bárki elkezd telefonálni, legszívesebben pofánbasznám. Miközben egy moziban senki sem áll a színpadon, azt nézzük, amint levetítenek nekünk egy filmet! Akkor egy élő fellépésnél miért nem kapod meg ugyanezt a tiszteletet? A moziban nem illik a telefonoddal szórakozni, de amikor igazi, élő embereket nézel, akkor meg rendben van? Ez egy kibaszott baromság! Az sem fér bele a társadalomban elfogadott viselkedési normák közé, hogy felállj és felvedd a telefonoddal az egész filmet, egy koncerten viszont ugyanez simán elmegy? Négy Broadway-darabban is szerepeltem, és elő sem szedheted a telefonodat, mert ha megteszed, kirúgnak. És tudod, miért? Mert zavaró. Egy show-t egyszerűen nem így kell megnézni és végigélvezni."

Bach a saját példájából is tudja: a mobiltelefonos felvételek törvényszerűen az enyészetnek készülnek. „A legnagyobbakkal turnéztam együtt, és én is felvettem a telefonommal a színpad széléről Axl Rose-t meg mindenkit. Kitalálod, hányszor néztem meg utána azt a szart? Úgy van, egyszer sem. Ránézek, majd azt mondom: na, ez egy fos, és kitörlöm. Szar a hangminőség, szar a képminőség, és kiveszi a rejtélyt a rock'n'rollból. A KISS Alive albumáról már ők is elismerték, hogy össze-vissza igazítgatták a felvételeket, és pont ezt szereti benne mindenki. Ha meghallgattad az Alive-ot, majd utána elmentél egy akkori koncertre, utóbbit ugyanúgy élvezted? Nem, és ez itt a lényeg. Régen ellenőrizni tudtuk, mi kerül nyilvánosságra, ami nemcsak egyfajta rejtélyességet vitt ebbe az egész dologba, hanem egyben minőségi kontrollt is jelentett. Csak azért, mert valamit felveszel, még nem jelenti azt, hogy mindenkivel meg is kell osztanod. A Skid Row-ban annak idején teljes napokat töltöttünk fotózásokkal: nyolc órákat pózoltunk fényekkel meg minden szarral. Aztán kaptunk hétszáz fotót, és abból választottunk ki kettőt – ezek kerültek végül nyilvánosságra. Nem látta mindenki az összes kibaszott fényképet, csak a legjobbakat. Na, hát ez ma már abszolút nem létezik."

Az énekesnek ettől még persze nincsenek álmatlan éjszakái. „Azzal együtt, hogy ezt most elmondtam, igazából leszarom ezt az egészet. Tőlem azt veszel fel, amit akarsz, nem érdekel, én nem szabom meg senkinek, mit csináljon vagy mit ne csináljon, de nekem akkor is ez a véleményem."

 

Hozzászólások 

 
+11 #15 Codename333 2015-07-12 00:17
Idézet - matheusthemaggo t:
Én csak kommenteket jöttem olvasni és nem értem, hogy ez a Codename333 srác hogyan kaphat ennyi +-t ilyen helyesírással.


Jólvan :D reggel volt vagy legalábbis én akkor kelltem így kicsit kómásan írtam :P botrány hogy kaphattam ennyi +-t
Idézet
 
 
+23 #14 bogar 2015-07-11 21:22
Én szoktam telefonnal fényképezni. Egy-két képet lövök emléknek, aztán teszem is el.

Mondjuk ez a Bach bácsi is egy szélkakas. Láttam én már tőle olyat, hogy szelfit csinált magáról a színpadon egy rajongó mobiltelefonjáv al. Mondjuk annak a rajongónak olyan dudái voltak, hogy Al Bundy még a Nudibárban sem látott olyat!
Próbáltam volna én felnyújtani Sebastiannak a telefonom, az én kis kopasz negyvenes Michelin-baba testemmel! Úgy ..szta volna földhöz, hogy még most is keresném a darabjait! :-)
Idézet
 
 
+6 #13 zzz 2015-07-11 18:58
Aki annyira fényképezni akar, az menjen fotósnak, ill. a fotósárokba. Ott kiélheti magát, sőt lehet hogy ebből fog megélni.
Idézet
 
 
+13 #12 Venomádi 2015-07-11 15:58
Az, hogy mobilozás miatt kiveszett a misztikum a fellépésekből, nem csak egoista gondolat. Te adott esetben egyszer látod egy turnén őket, neked az életed koncertje ha úgy tetszik. De több turné egy évben valószínűleg tényleg kimerítő, két ugyanolyan fellépés nincs, és szerintem a zenész veheti a jogot magához, hogy a róla kedvezőbb fotót, vagy felvételt kérje számon. Akármilyen hihetetlen a Panterának is volt gyengébb fellépése, mint mindenkinek. Csak hát a gyengébb régen is más volt, az egész felfogás is, akkor még bőven elég volt ha nem az a legjobb produkció, mert úgy sem tudod megörökíteni, de legalább tényleg ott voltál a pillanatnak, amióta pedig mindenféle szarral etetik az embert hogy kell neki, full hd-s, meg cukros lófasz, azóta rohadt magas a léc, meg az elvárás. Az emberek arra vágynak tudatalatt, hogy olyasvalami történjen ott fent, amihez még az okostelefon is kevés. Amit nem tudnak ők is birtokba venni egy kicsit, ami le kell hogy ülepedjen. Nem biztos hogy az a legokosabb ötlet, ha az emberek telefonját a biztonságiak már az elején elveszik, de valamit érdemes lenne kitalálni, a bulit pedig rögzíteni keverőről, képpel együtt, aztán kifele meg rásózni az emberekre. Javítson ki valaki ha ez nem így van, de szerintem nem jellemző, én talán egyszer találkoztam ilyesmivel.
Idézet
 
 
+13 #11 chris576 2015-07-11 15:44
Idézet - Tom:
Én azért nem bánom, hogy kezd elmúlni az a korszak, amikor a színpadon álló zenészt isteníteni kellett, bálványozni, akit csak szent áhítattal, teljes odaadással végzett rajongó tombolással lehetett hallgatni. Eredetileg ezek a zenekarok amolyan kocsmai háttérhangulat-felelősök voltak, az emberek ittak, dumáltak, táncoltak a zenére. Aztán valaki kitalálta, hogy lehet őket isteníteni is, és ez megtetszett nekik.
Aztán, mára, hogy rájöttünk, ők is emberek (sokszor egyáltalán nem is jobbak, mint mi), és lassan a helyére kerül a történet, zenésznek tekintjük őket, és nem bálványnak, az meg nem tetszik nekik. Tudom sajnálni ...

Ezt én is így gondolom. A zene a mindenem, 12 éves korom óta majdnem minden pénzemet kazikra, cd-re, vinylre, koncertekre stb. költöttem. Kölyök fejjel minden zenészre úgy néztem mint egy kiba..ott istenre, emlékszem amikor volt szerencsém a Mood tagjaival találkozni, Kolos lakásán hallgattuk a Cathedral, Black Sabbath kazikat, hát azt sosem felejtem el bameg. Nem véletlenül említem pont őket. Ők amellett hogy egy mára már legendásnak nyugodtan mondható zenekar voltak, zseniális albumaikkal, koncertjeikkel, egyáltalán nem éreztették hogy ők többek lennének mint egy átlag ember. De ezt egy ismertebb, "sikeresebb" zenekarról már nehezebb elmondani ugye, sok- sok sztorit hallottam, miféle felsőbbrendűség jellemző rájuk. Tisztelet a kivételnek!
Szóval csak azt akarom mondani, hogy az underground sokkal emberibb, szimpatikusabb, jobban fel tudok nézni egy Wino, Füleki Sándor, Eric Wagner stb arcra mint egy James Hetfield-re!..
Éljen az underground! Ennek ellenére azt mondom: Füleki Sanyi is megérdemelne egy kibaszott Ferrarit!! :)
Idézet
 
 
+10 #10 Tom 2015-07-11 14:48
Én azért nem bánom, hogy kezd elmúlni az a korszak, amikor a színpadon álló zenészt isteníteni kellett, bálványozni, akit csak szent áhítattal, teljes odaadással végzett rajongó tombolással lehetett hallgatni. Eredetileg ezek a zenekarok amolyan kocsmai háttérhangulat-felelősök voltak, az emberek ittak, dumáltak, táncoltak a zenére. Aztán valaki kitalálta, hogy lehet őket isteníteni is, és ez megtetszett nekik.
Aztán, mára, hogy rájöttünk, ők is emberek (sokszor egyáltalán nem is jobbak, mint mi), és lassan a helyére kerül a történet, zenésznek tekintjük őket, és nem bálványnak, az meg nem tetszik nekik. Tudom sajnálni ...
Idézet
 
 
+8 #9 cápaidomár 2015-07-11 13:39
Ritka alkalom, hogy rábólintok Bach úrfira, de ezt most nagyon eltalálta.

Nem is értem, miért nem tud mindig ilyen értelmesen megnyilvánulni (persze, mindig nem is lehet).
Idézet
 
 
+1 #8 matheusthemaggot 2015-07-11 13:38
Én csak kommenteket jöttem olvasni és nem értem, hogy ez a Codename333 srác hogyan kaphat ennyi +-t ilyen helyesírással.
Idézet
 
 
-4 #7 Svet 2015-07-11 13:14
A moziban is igazi élő embereket nézel a filmben nem? :) Kivéve ha mese...
Idézet
 
 
-16 #6 chris576 2015-07-11 13:09
Ki a faszt érdekel ez? Komolyan mondom tényleg haldoklik a rock, ennyi siránkozást amit az utóbbi 2-3 évben hallottam a rockzenészek szájából, ez elképesztő!
Már kezdem szégyellni hogy rocker vagyok...
Idézet
 
 
+9 #5 necromedve 2015-07-11 11:25
Bach nem heves természet? Mióta? :)
Idézet
 
 
+22 #4 nikfisz 2015-07-11 10:53
Én is rühellem ezt a telefonos fa..sàgot.Ha ott van valaki egy bulin élvezze és ne a telójával ba..akadjon!Sebnek van igaza;ennek semmi köze a rock n roll hoz és meg kéne tiltani. A koncert alatt egy hideg sört tartsd a kezedbe vagy egy jó női segget,de ne telefont!
Idézet
 
 
+12 #3 Codename333 2015-07-11 10:20
igaza vna...én sosem fényképzgetek....idén VOLT-on sem csináltam egy felvételt sem....én nem telefonom keresztül akarom átélni az iyleneket.....pláne nem egy Slash vagy egy Motörhead koncertet....meg eléggé bugyután nézett néhány ember h szószerint körbe forgolódik és kattintgat a telefonjávla h minnél jobban dokumentálni lehessen h ő ott van....úgyhogy egyetértek vele.Meg Különben :D minden fesztiválon meg koncert ott van vagy 20 profi fotós... :Dminek csináljak még én is
Idézet
 
 
+8 #2 RobertThorn 2015-07-11 09:33
„Azzal együtt, hogy ezt most elmondtam, igazából leszarom ezt az egészet. "

Végülis mindössze csak három bekezdésnyi vakert nyom arról, amit állítása szerint leszar.. ;D
Idézet
 
 
+24 #1 Foke 2015-07-11 09:17
Teljesen igaza van.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.