Hőség? Ugyan, a klímás buszok a garázsban aszalódnak

2015.07.07. 05:43 Módosítva: 2015.07.07. 14:55
Több tucat klímás busz áll a BKK alvállalkozójának a telephelyén a kánikulában, mert költségtakarékossági okokból visszarakták a helyükre a régi BKV-buszokat.

Információink szerint Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója tárgyalást kezdeményezett a VT-Arriva vezetőségével arról, hogyan lehetne felhasználni a cég költségtakarékosság miatt leállított klímás buszait a fővárosban legalább a kánikula idejére.

Az év elején ugyanis költségtakarékossági okokból olyan döntés született, hogy a VT-Arriva buszainak egy részét (a szolgáltatási szerződésben meghatározott buszokon felüli opciós mennyiséget, 60-70 járművet) a BKK nem veszi idén igénybe, hanem a BKV olcsóbb üzemeltetésű, de régebbi buszai járnak helyettük. 

A BKK vezetése tisztában volt azzal, hogy ez ront ugyan a szolgáltatás minőségén, de több tízmillió forint megtakarítást jelent éves szinten. Az viszont, hogy hőségriadó idején is a garázsban pihenjenek a klímás buszok, már a BKK-vezetésnek sem tetszik, ezért kezdeményezik, hogy a kánikula idejére visszaálljanak a VT-Arriva klímás buszai.

Egy átlagos hétköznap mintegy 1300 busz közlekedik Budapesten, ebből a 780-800 alacsonypadlós, klímával felszerelt jármű. Az alacsonypadlós járművek felét a BKV buszai teszik ki, a másik felét az alvállalkozók adják, azaz mintegy 500 kevésbé korszerű, BKV-s busz jár a kánikulában, jelentős részt régi Ikarus buszok. Ez utóbbiakból lehetne a frekventáltabb járatokon 60-70, más becslések szerint mintegy 100 buszt légkondicionált buszra cserélni, ha a BKK kihasználná az alvállalkozó opcionális lehetőségeit – legalább a kánikula idejére.

Frissítés: A BKK kedd délután fél háromkor közleményt adott ki, mely szerint szerdától több légkondis busz áll forgalomba a hőségriadóra tekintettel. A több egész pontosan 29-et jelent, és minderre Tarlós István megbízásából kerül sor. A hőségriadónak ugyanakkor szerda este egy hidegfront vet véget, ami miatt akár 10 fokot is csökkenhet a hőmérésklet. Arról sajnos nem szól a közlemény, hogy csütörtökön elindul-e a 29 légkondis busz.