szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak fél megawattos, de azt napenergiából tudja a Jászágón pénteken átadott naperőmű. ez az első, amelyikhez nem társult Európai Uniós támogatás. Így is megéri!

Magyarországon egyedülálló projektnek számít az a pénteken átadott erőmű, mely 2000 darab, egyenként 245 Wp-teljesítményű, polikristályos napelem összekapcsolásával született meg. A jászágói naperőmű az első, mely Uniós támogatás nélkül épült. A rendszer teljes termelése az áramszolgáltatói hálózatba kerül, így évente várhatóan 550-580000 kWh energiamennyiség kerül majd értékesítésre.

Newergies

A mintegy 200 családi ház éves fogyasztását fedezni képes termelési mennyiségből a beruházás várhatóan 10 éven belül, gyorsuló ütemben képes lesz megtérülni. A teljes beruházás meghaladta a 185 millió forintot, de a rendszer tervezett élettartam 35 év.

A Newergies Kft. projektjét a cég közleménye szerint két ok vezérelte: az egyik, hogy bebizonyítsák, a napelemes erőművek - mint az egész napelemes energiatermelés - versenyképesen tud működni a hagyományos energiaforrások mellett, akár úgy is, hogy külső támogatási forrást nem vesz igénybe. A másik ok pedig, hogy ezt a tényszerűséget bizonyítva befektetőket és megrendelőket találjanak a cég számára. Az elgondolás máris sikeres: a cég kapott egy újabb, hasonló méretű megrendelésük is.

A Newergiesnél azonban már tervezik egy 5 MW-os erőmű létrehozását is - ehhez jelenleg a helyszínt keresik.