Így csinál hülyét magából és párttársaiból egy DK-s politikus

482818 584849214873489 2104472238 n
2015.05.27. 15:40

Facebookon terjed egy kép egy furcsa formájú közkútról. A kommentekből pedig úgy tűnhet, ez egy olyan sajószentpéteri közkút, amelyet csak pénzért lehet használni: apró bedobásával működik, mint a gellérthegyi kilátó távcsöve.

Sajnálatos módon a hungarikum szót kicsit túlhasználták az utóbbi időben, pedig ha valami, hát a pénzbedobós közkút mindenképpen hungarikum lehetne. Lehetne, ha igaz lenne, de se pénzbedobásról nincs szó, se arról, hogy fél falvak maradnának víz nélkül. A DK-s Szabó Zoltán cserébe összevissza kommentel, még a saját párttársai rovására is. De tegye fel a kezét, aki ezen meglepődik.

Szabó Zoltán a furcsa kúthoz fűzött kommentje szerint utánajárt a dolognak: a közkút aprópénz bedobásával működik, a fizetőssé tételéről szóló határozatot pedig még az előző sajószentpéteri képviselő-testület hozta meg. És bár a polgármester már akkor is az MSZP-s, DK-s Faragó Péter volt, az akkori képviselő-testületben kisebbségben voltak a szocialisták, így születhetett meg a döntés. Szabó szerint az a minimumkötelessége a helyi baloldalnak, hogy megpróbálja visszavonni a határozatot.

Telefonon értük utol Faragó Pétert, Sajószentpéter polgármesterét.

Nem tudom, ki az a Szabó Zoltán, de aki azt mondta, hogy pénzbedobós a kút, az hülye. Mármint, aki Szabó Zoltánnak mondta, mert nyilván utánakérdezett

− reagál a − települést 2006 óta vezető − polgármester arra, hogy információink az ő párttársától származnak. Elmondása szerint a kút egyszerűen csak kulccsal nyitható. És bár nem emlékszik, hogy pontosan mikor fogadták el a rendeletet, de a cél nem az volt, hogy olyan embereket zárjanak ki a vízvételezési lehetőségből, akiknél nincs bevezetve a víz. Olyannyira nem, hogy elmondása szerint konkrétan az összes olyan család kapott kulcsot a kúthoz, akiknél nincs bevezetve a víz. A lezárás oka az volt, hogy évről évre egyre több − 2014-ben több mint nyolcmillió forint − pluszkiadása volt a városnak a közkutak miatt. „Mert nagyon sokan használják autómosásra vagy locsolásra, olyanok is, akiknél egyébként van víz" − mondta Faragó.

A vezetékes vízzel rendelkező családok átalányt fizetnek, cserébe kulcsot kapnak a lezárt kúthoz, amiből a polgármester szerint ráadásul eleve csak néhány van, de már azok sem működnek kulcsosként, mert a zárószerkezetet állandóan leverik a kútról. Meglepte, hogy megkerestük, mivel elmondása szerint, mióta polgármester, soha, egyetlenegy panasz nem jutott el hozzá ezzel kapcsolatban. A Facebook-poszt alatt pedig azóta is megy a találgatás, hogy mennyit kell bedobni egy liter vízért.

Persze a lezárt közkút nagyon is valóságos dolog Magyarországon. Az ózdi önkormányzat testülete egy tavaly nyári döntés alapján a legnagyobb hétvégi melegben a városban több helyen is lezáratta vagy szűkítette a közkutakat a Borsodvíz Zrt.-vel, azzal az indokkal, hogy a város nem tudja tovább fizetni a vizet. A hivatalos jegyzőkönyv szerint a kútlezárás mellett „a pazarló és illegális vízvételezés megakadályozása érdekében” döntött az önkormányzat. Ez a döntés sok esetben azokat a településrészeket érintette, ahol olyan emberek élnek, akiknek a házába nincs bevezetve a víz, és ez volt az egyetlen lehetőségük vízvételezésre.

Faragó szerint itt eleve szó sem lehet erről, mert azokon a részeken, ahol vezetékes víz nélküli házak vannak, le sem zárták a kutakat.

Mellesleg a spórolás sem igazán jött össze a kulcsos kísérlettel. Egy önkormányzati kimutatás szerint 2010-ben 5,5 millió forint többletkiadást jelentett Sajószentpéter önkormányzatának a közkutak túlzott használata, ami 2012-ben már hét, 2014-re már valamivel több mint nyolcmillió forintra nőtt.