Nepotizmusra panaszkodnak az Iszlám Állam öngyilkos merénylői

Iszlám állam vezetője Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Egymás haverjainak osztják le az öngyilkos merénylői pozíciókat az IS vezetői - állítják.
Vágólapra másolva!

Az interneten közzétett írásban tiltakozott az Iszlám Államban burjánzó nepotizmus miatt egy csecsen dzsihádista. Kamil Abu Szultán ad-Dagesztáni Korrupció az Iszlám Államban című cikkében amiatt panaszkodik, hogy a terrorszervezet "nem alkalmasság alapján" választja ki az öngyilkos merénylőket, hanem azok indulhatnak hamarabb öngyilkos küldetésekre, akiknek rokonai, barátai vannak az Iszlám Állam vezetésében.

Csecsen terroristák Szíriában

Ad-Dagesztáni elmondása szerint Csecsenföldről érkezett Szíriába, Amir Ahmed al-Sisanira, veterán csecsen terroristára, aki jelenleg az Iszlám Állam hadseregének egyik, kaukázusi muszlim önkéntesekből álló zászlóalját vezeti. A poszt egy nemrég bejegyzett, Qonah című, orosz nyelvű weboldalon jelent meg, amely tartalma alapján szintén a kaukázusi iszlamistákhoz köthető.

Kobani ostroma: öngyilkos merénylőket is bevetettek Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Teherautós robbantások

Az írás szerint a világ minden tájáról, több ezren jelentkeztek az Iszlám Államnál öngyilkos merényletekre. Más terrorszervezetekkel szemben az Iszlám Állam az öngyilkos merényleteket nemcsak az ellenséges lakosság megfélemlítésre alkalmazza.

Az ilyen akciókat gyakran stratégiai fontosságú célpontok ellen indították, például megerősített katonai állások ellen alkalmazzák. Tavaly év végén például Kobani szíriai kurd város ostroma során öngyilkos robbantások előzték meg a dzsihádisták támadását. A legtöbb merényletet nagy mennyiségű, teherautókba rejtett robbanószerrel követték el. Mivel ezek az akciók sok hadianyagot és hosszú előkészületet igényelnek, a merényletre jelentkezőknek gyakran hónapokig kell várniuk.

Megunta a várakozást

Írásában Ad-Dagesztáni arról panaszkodott, akinek nincsenek jó összeköttetései, azokat alig küldik el a muszlim szélsőségesek szerint mártíromságot jelentő öngyilkos küldetésekre. A "probléma" állítólag már olyan súlyossá vált, hogy sok merénylőjelölt azelőtt meghalt a harcokban, közkatonaként, még mielőtt felrobbanthatta volna magát - utóbbit ugyanis dicsőségesebb halálnak tartják.

Kapcsolati tőke nélkül öngyilkos merénylőként sem lehet érvényesülni Forrás: Iszlám Állam

"Amir Ahmed al-Sisani beszélt nekem egy fiatal srácról, aki azért ment Irakba Szíriából, mert ott túl hosszú volt a várólista" - írta. Azonban Irakban szintén azzal kellett szembesülnie, hogy nem robbanthatja fel magát: három hónap után ezért inkább visszament Szíriába.

Nepotista merényletek

Ad-Dagesztáni úgy látja, kapcsolatok nélkül alig lehet öngyilkos megbizítást kapni: szerinte ennek az oka, hogy a feladatokat egy "szaudi maffia" osztja ki, akik csak a saját rokonaikból és ismerőseikből hajlandók mártírt csinálni. "A szaudiak mindent lezsíroztak, nem engednek be senkit, közben a rokonaikat küldik a frontra" - panaszkodott a csecsen harcos.

Több kaukázusi önkéntes panaszt intézett al-Sisanihoz a hátrányos megkülönböztetés miatt, de Ad-Dagesztáni szerint ez kevés: a cikk végén azt javasolta, közvetlenül az Iszlám Állam vezetőjéhez, Abu Bakr al-Bagdadihoz kell panasszal fordulni. Az önjelölt kalifa egyébként egy hónapja nem mutatkozott a nyilvánosság előtt: al-Bagdaditmég márciusban súlyosan megsérült egy légicsapás következtében, egyes hírek szerint áprilisban belehalt sérüléseibe, ezt azonban az Iszlám Állam cáfolta, azóta viszont csak hangfelvételeket tesznek közzé róla.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője: nem tudni, életben van-e Forrás: AFP/-

Öngyilkos várólista

Egy az Iszlám Állam által kiadott, önként jelentkezőknek szánt pamfletből kiderül, hogy a terrorszervezet külföldi önkéntesek közül toboroz öngyilkos merénylőket. A toborzóanyag külön figyelmezeteti a jelölteket, hogy legyenek türelmesek, mert előfordulhat, hogy sokáig kell várniuk a merényletig.

Azt, hogy az Iszlám Állam egész várólistát tart fenn öngyilkosmerénylő-jelöltek részére, már 2014 júliusa óta tudható: ekkor Kabir Ahmed., egy brit születésű militáns a BBC riporterének beszélt a várólistáról. Ahmed neve egyébként szintén szerepelt a listán, és a brit hírtévé riporterének arról beszélt, megpróbálja elérni, hogy előbbre kerülhessen. Az ausztrál Jake Bilardi szintén arról beszélt a mashable.com-nak: pár hónapot kell várnia, hogy felrobbanthassa magát, mivel még 12-en vannak előtte a listán.