szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány éve még scifiként, a moziban néztük, hamarosan azonban a valódi harctereken is használhatják azt az "instant pajzsot", ami robbanás esetén azonnali védőburkot alakít ki a megtámadott jármű körül.

A repülőgépgyártásról ismert cégről kevesen tudják, hogy a légiközlekedés mellett műholdas felderítő, valamint fegyver- és védelmi rendszereket is tervez. A vállalat most ez utóbbihoz szabadalmaztatta legújabb fejlesztését. A szintén fejlett izraeli védelmi rendszerekkel ellentétben a Boeing technológiája nem a robbanást előzi meg, hanem annak járulékos hatását csökkenti.

Deflektor pajzs a Csillagok háborújában
LucasFilm

Ha a Boeing rendszere robbanást érzékel, kiszámítja, merről érkezhet a lökéshullám, a lézerek segítségével pedig plazmafelhőt gerjeszt a jármű mellett, ami adott esetben eltéríti, vagy elnyeli a lökéshullámot. Ennek köszönhetően a járműben utazók az eddiginél jóval nagyobb biztonságban lehetnek.

A rendszer elsősorban a frontvonalban szolgálók védelmét szolgálja, ám később a hajózásban és a személyszállító repülőgépeknél is alkalmazhatják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.