A Földön több mint kétezer milliárdos ember él, és ennek 12%-a nő, akiknek összesített vagyona körülbelül 930 milliárd dollár, vagyis majdnem 260 billió forint – írja a CNN.

És ezen milliárdos nőknek csupán a 17%-a hozta össze saját maga a vagyonát, vagyis nem örökség miatt lett gazdag.

A világ leggazdagabb nője viszont nem tartozik közéjük, az Észak-Amerikában élő 60 éves Christy Walton ugyanis férjétől, John Waltontól örökölte vagyonát. John Walton a Walmart alapítójának a fia volt, 2005-ös halálával pedig mindent felesége örökölt. Vagyona körülbelül 37,9 milliárd dollár, vagyis kicsit több, mint 10 billió forint.

A legidősebb nő a gazdag nők listáján a L'Oreal örökösnő Liliane Bettencourt, aki tavaly töltötte be a 92. életévét. Az ő vagyona nem sokkal kevesebb, mint Waltoné, de neki csak 31,3 milliárd dollárja, vagyis olyan 9 billió forintja van.

Ezzel viszont ő Európa leggazdagabbja, és egyben a második leggazdagabb nő a világon.

Ausztrália leggazdagabb nője a bányász-örökösnő Gina Rinehart, ő 60 éves, és körülbelül 14,8 milliárd dollárja, vagyis csak 4 billió forintja van a vasércnek köszönhetően.

Dél-Amerika leggazdagabbjai a Slim-nővérek, akik a mexikói milliárdos Carlos Slim lányai, és fejenként 6,3 milliárd dollárnyi, vagyis majdnem 2 billió forintnyi vagyonuk van.

Ázsia leggazdagabb nője a 33 éves Yang Huiyan. Ő uralja a kínai ingatlanpiac nagyrészét, és a mexikói nővérekhez hasonlóan neki is körülbelül 6,3 milliárd dollárja van.

A Közel-Kelet leggazdagabbja az izraeli Shari Arison, aki az USA-ban született, és a Carnival Corporation alapító apjától örökölte vagyonát.

A milliárdosok közül egyébként negyvenen élnek Afrikában, a leggazdagabb nő közülük pedig Folorunsho Alakija, aki maga kereste meg 1,2 milliárd dollárnyi, vagyis 332 milliárd forintnyi vagyonát.