Maszturbált egy jót a terrortámadás alatt

Louis C. K.
Vágólapra másolva!
A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás többek között azt a kérdést is felvetette, hogy mennyire lehet viccelni egy vallással – vagy továbbgondolva, bármi mással, ami sérti egy bizonyos csoport meggyőződését. Lehet-e röhögcsélni a nemi erőszakon? El lehet-e sütni akár egyetlen poént is a koncentrációs táborokról? Nem a mi tisztünk, hogy ezt megítéljük, bemutatunk azonban néhány komikust, akik sutba vágták a tabukat, szinte bármiből képesek (voltak) viccet csinálni.
Vágólapra másolva!

George Carlin

"Ezzel a címmel nemcsak három világvallást, de a vegetáriánusokat is sikerült megsértenem" – mondta George Carlin arról, hogy miért adta könyvének a When Will Jesus Bring the Pork Chops?, vagyis Mikor hozza már Jézus a sertésszeleteket? címet. A nyilatkozat és a borító (amelyen Jézus üres helye mellett Carlin várja a következő fogást) jól kifejezi, hogy a 2008-ban elhunyt komikus miként viszonyult a vallásokhoz. Ezt is ő mondta: "Éppen annyi hatalmam van, mint a pápának. Csak kevesebb ember hisz benne." A vallásról itt is bővebben beszélt, megnézheti magyar felirattal:

Hasonlóan kritikus volt hazájával, az Egyesült Államokkal szemben is ("Azért hívják amerikai álomnak, mert aludnod kell, hogy elhidd"), sőt úgy általánosságban az emberekről sem volt túl jó véleménye ("Vízparton lakni azért jó, mert csak három oldalról vesznek körül seggfejek. Ha a víz felől jönnek, meghallod őket"). Carlin az alábbi videón többek között arról beszélt, hogy bármivel lehet viccelni, csak megfelelően kell felépíteni a poént – szerinte a nemi erőszak is lehet vicces, képzeljük csak magunk elé, ahogy Miss Röfi maga alá gyűri Elmót:

Polgárpukkasztó hajlamát jól mutatja talán legismertebb száma, a Seven Words You Can Never Say on Television (vagyis Hét szó, amelyet sosem mondhatsz ki a tévében) is, amely a legdurvábbnak tartott – és ennek megfelelően a képernyőn tabunak számító – szavakat listázta. Az angolban azóta is "seven dirty words"-ként, hét mocskos szóként emlegetik a lemezen hallottakat, azaz a shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker és tits szavakat.

Carlin a monológ elején azon poénkodott, hogy 400 ezer szó van az angolban, ezek közül mennyire mocskos lehet az a hét, amelyet tilos kimondani – ezek szülik a legbetegebb gondolatokat, és ezek miatt veszítenek el háborúkat. Aztán azon kezdett el morfondírozni, hogy a tits (csöcsök) miért tartozik ebbe a csoportba, hiszen olyan kedves hangzása van, mint egy becenévnek vagy valami rágcsának:

Richard Pryor

Richard Pryort a magyar nézők jobbára a Gene Wilderrel közösen készített filmjeiből, például a Dutyi dili-ből vagy a Vaklármá-ból ismerhetik, a pályáját azonban különféle klubokban és bárokban, stand-up komikusként kezdte. Az édesanyja prostituált volt, ő maga a nagyanyja által üzemeltetett bordélyban nőtt fel, így nem csoda, hogy hamar elmerült az éjszakában. Az itt magára szedett nyelvezetet később, a fellépései során sem hagyta el, szókimondásával és szlenghasználatával sem lopta be magát a kényes ízlésű polgárok szívébe.

Pryor stílusával az a visszafogott, kardigános újságíró sem igazán tudott mit kezdeni, aki a Dutyi dili idején próbálta meginterjúvolni. A színész valószínűleg be volt kokainozva – eléggé rájárt a szerre abban az időben, egyszer a hatása alatt fel is gyújtotta magát –, és összevissza beszélt mindenről, ami csak az eszébe jutott. Láthatóan nehezen hitte el a saját felemelkedését, többször felemlegette, hogy ő már egy "pénzes nigger", és mindenki bekaphatja. Gene Wildert lebuzizta, Chaplin említésére arról kezdett beszélni, hogy semmilyen más komikusra nem néz fel, úgy 6.30-nál pedig maszturbálást imitált:

Fellépésein sem volt sokkal visszafogottabb, az áttörést meghozó albuma is That Nigger's Crazy címmel jelent meg. 1977-ben saját tévéműsort kapott, ez azonban csak négy epizódot ért meg, feltehetően a kényes témák miatt. A rasszizmus például állandóan foglalkoztatta: a show-ban eljátszotta az Egyesült Államok első afroamerikai elnökét is, a konzervatívok körében azonban valószínűleg az verte ki a biztosítékot, amikor egy rocksztár bőrébe bújva halomra lőtte a fehérekből álló közönséget – a következő szkeccs átvezetőjeként pedig egy Hitlernek öltözött fekete törpe kacsázott le a színpadról:

Louis C. K.

A komikus Louis Székelyként született, művésznevét a Székely angolos kiejtése adta. Nagyapja Magyarországról emigrált Mexikóba, C. K. így hétéves koráig Mexikóvárosban élt: elsőként spanyolul tanult meg, utána kellett csak átváltania az angolra, amikor az anyjával az Egyesült Államokba költöztek. Pryorhoz hasonlóan hamar rossz társaságba keveredett, már általános iskolásként kipróbált többféle drogot, a haverjaival autókat is rendszeresen rámoltak ki.

Első fellépése Bostonban volt, ahol egy klubban állítólag öt percet kapott, de csak kétpercnyi anyaga volt, így nagyon besült a színpadon – két évig nem is próbálkozott újra. Azóta azonban bőven leküzdte a gátlásait, 1996-ban az HBO is leadta első félórás műsorát, 2007-ben pedig első önálló estjét, a Shameless-t is. Ez a hazai HBO-n is lement Szégyentelen címmel, a magyar nézők pedig jelenleg is láthatják a Comedy Centralon a Louie című sorozatot, amelyben C. K. kvázi önmagát alakítja. Példaképei Bill Cosby és Steve Martin mellett éppen George Carlin és Richard Pryor voltak, nem véletlenül szerepel ő is az összeállításunkban.

A GQ magazin 2011-ben összeszedte C. K. legsokkolóbb jeleneteit, amelyek közül még az volt a legenyhébb, amikor a delfinhúsevésről elmélkedett. A melegeket és a feketéket sem hagyta ki a szórásból, de elmesélte a világ legszomorúbb kézimunkázását is, amikor a felesége a lánya szobájában verte ki neki – ezt megnézheti a fenti videón, magyar felirat is van hozzá.

A maszturbálás szükségességéről az alábbi jelenetben beszélt, ahol két tabut is sutba vágott azzal, hogy feltette a kérdést: Kinél mennyi idő telt el a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után, mire újra magához nyúlt? Mint kiderült, ő maga már a két torony ledőlése közötti időben elintézte, vagyis rögtön az első épület leomlása után volt egy orgazmusa. "Meg kellett tennem. Különben ők győznek" – mondta erről.

Jim Jefferies

Az amerikai komikusok mellett bemutatunk egy ausztrált is, akinek szintén nem kell a szomszédba mennie némi bunkóságért. Sőt! Jim Jefferies 2007-ben vált szélesebb körben ismertté, miután a Manchester Comedy Store-ban egy fellépésén egy nézőt annyira felidegesített, hogy az felugrott a színpadra, és elkezdte csépelni a komikust. Az alábbi videón látható, hogy több ember is kellett a támadó lefogásához, aki még így is ordítozott egy sort a backstage-be menekült Jefferies után – aki végül 2.30 tájékán tért vissza a színpadra:

Az indulatos nézőt meg lehet érteni, hisz a komikusnak – amellett, hogy témáival rendesen borzolja a kedélyeket – elég tenyérbe mászó képe van, ráadásul minden monológot flegmán, arrogánsan mond fel. Egyik jelenetében arról beszélt, hogy miért nem tudna meleg lenni: "Nem lennék jó meleg, egész egyszerűen azért, mert nem tudnék megdugni egy férfit" – mondta, amin a homoszexuálisok már jó eséllyel kiakadtak. "Nem tudnék megdugni olyasvalakit, akit tisztelek" – folytatta, és bumm, megsértődtek a nők is. Így kell ezt csinálni.

Fent bemutatott kollégáihoz képest Jefferies jóval sűrűbben viccelődik különféle hírességek rovására is. Alább az Oscar Pistoriusról írt számát mutatjuk, amelyben a komikus többek között azt is elmondta, hogy a példaképének tartja a dél-afrikai sportolót, mert agyonlőtte "a világ legdögösebb nőjét". Azon nem csodálkozott, hogy a nő egy rögbijátékosnak üzengetett, hisz "a rögbi mégiscsak népszerűbb sportág, mint a láb nélküli futás", majd azt is eljátszotta, Pistorius miként kúszhatott a műlábai után, miközben az asszony menekülni próbált:

Egyetlen megbánt vicc

Mint láthatjuk, vannak komikusok, akik szívesen lépik át a határokat, arra azonban nincs egyetemes szabály, hogy ezek a határok pontosan hol is helyezkednek el – hisz mindenkinek az egyéni ízlése és ingerküszöbe szerint tolódhatnak lefelé és felfelé. Mindenesetre legalább egy viccről biztosan tudunk, amelyet már a kitalálója is megbánt, ez pedig Louis C. K. poénja arról, hogy egy pedofil gyilkosnak nem nagyon van más választása. Így hangzik: "Ha megdugsz egy gyereket, meg is kell szabadulnod tőle. Mi mást csinálnál? Esetleg felhívhatod a szüleit. Hé, megdugtam a kölyködet, kitegyem a focipályánál?"

Ezzel szemben itthon

Magyarországon nem annyira mennek a durva poénok, itthon az Egyesült Államokban igen népszerű Roast is csak egy adást ért meg – holott Nagy Feró önként vállalta, hogy lealázzák a műsorban. A hazai nézők és a különféle jogvédő szervezetek ingerküszöbe elég alacsony, könnyen nekiugranak egy humoristának, gondoljunk csak Maksa Zoltán poénjára az ELTE-s gólyatáborban történt nemi erőszakkal kapcsolatban. Az esetről akkor megkérdeztünk négy neves humoristát is, közülük azonban csak Dombóvári István vállalta a véleményét – erről itt olvashat bővebben.