szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar népdalénekes, Miczura Mónika beperelte az amerikai énekesnő Beyoncét, mert a világsztár állítólag a magyar énekesnő hangját is felhasználta egy száma elkészítéséhez.

A magyar énekesnő, Miczura Mónika (művésznevén Mitsou) azt állítja, Beyoncé a "Drunk In Love" című számához az ő egy 1995-ös felvételét is felhasználta, amikor egy hagyományos roma dalt adott elő, amit még a nagymamájától tanult - írja a Page Six amerikai bulvárlap.

A magyar énekesnő beperelte a világsztárt mondván, a felvételét digitálisan manipulálták, hogy így adjanak egy különleges hangulatot a dal egyébként túlfűtött szövegei mellé, amit Beyoncé énekelve, férje Jay-Z pedig rappelve ad elő.

A kérdéses dalt Grammy-díjra is jelölték, a videóklipje pedig díjat nyert az MTV Video Music Awardson. A szám ráadásul a magyar énekesnő hangjával kezdődik, amely minden kíséret 13 másodperc alatt megadja az alaphangulatát a dalnak, majd ezután többször is kihallatszik a rap, illetve az énekes betétek alatt, így Miczura Mónika hangja összesen másfél percen keresztül képezi szerves részét Beyoncé és JAy-Z egyébként 5 és fél perces számának.

A Miczura Mónika által felénekelt eredeti dal egyébként 1997-ben jelent meg és a Bajba, Bajba Pelem címet viseli, az énekesnő azonban soha nem egyezett bele abba, hogy Beyoncéék ezt bármilyen módon is felhasználják, ezért indított pert.

Miczura (eredeti nevén Juhász) Mónika 17 évesen kezdte énekesi karrierjét, amikor az Ando Drom a szólistájának választotta, majd több különböző projekt után a 2000-es években megalapította saját, Mitsoura nevű zenekarát, amelyben a tradicionális cigány dallamokat az elektronikus alapokkal igyekeznek keverni.

Miczura Mónika
null