Hétfőn inkább ne autózzon

2014.12.13. 13:26
A szakszervezetek hétfőn az országos félpályás útlezárással a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafeteria többletadóterhei ellen tiltakoznak. Nem csak Budapesten, vidéken is lesznek félpályás útlezárások.

Útlezárással találkozik? A dugóban elkezdtek ultizni a beragadt autósok? Ha bármi érdekeset lát, küldjön képet, videót vagy szöveges beszámolót a tema@mail.index.hu címre. 

Hétfőn 7 órától 17 óráig forgalomlassító demonstrációt tartanak az M3-as és az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakaszain, a III. kerületi 11-es főúton, a XI. kerületi Egér úton, az Andrássy úton, a budai alsó rakparton és a rakpartról a Margit hídon át a Kossuth Lajos térre vezető útvonalon. Torlódások várhatók, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a kötöttpályás közösségi közlekedést ajánlja.

A BKK szombati közleménye szerint a tüntetés miatt a legnagyobb torlódások a Krisztina körúton, az Attila úton és a Margit körúton várhatók, de forgalmi dugóra kell számítani a fővárosi bevezető útvonalakon, valamint a közép- és észak-budai utakon is, ezért azt kérik, hogy

aki teheti, autó helyett HÉV-vel vagy vonattal utazzon a fővárosba, Budapesten pedig használja a kötöttpályás közlekedési járatokat,

a metrót, a HÉV-et és a villamosokat. A BKK szerint aki mégis autóba ül, közép- vagy észak-budai úti célját Dél-Buda felől az M0-s autóúton vagy a pesti rakpartokon keresztül közelítheti meg. 

7 és 16 óra között
  • lezárnak egy sávot az M3-as autópályán (a Szilas pihenő és a Szentmihályi út között),
  • a III. kerületben, a 11-es főúton – a Batthyány utcában –  
  • az Andrássy úton a Hősök tere és a Bajza utca között a centrum irányú szélső forgalmi sáv lezárásával.
Reggel 7 és 8 óra között
  • lezárnak egy-egy sávot az M3-as és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán,
  • a XI. kerületi Egér úton a Kőberki út és a Balatoni út közötti szakasz Szerémi út irányú szélső sávját.
Reggel 8-kor
  • a budai alsó rakpart Lánchíd és Margit híd közötti részén a rendőrség eltereli a budai alsó rakpart északi irányú forgalmát a Döbrentei térnél a Krisztina körút és az Attila út felé.
  • Nagyobb torlódás esetén a Műegyetem rakparti, illetve a Rákóczi hídi lehajtókat is lezárják. A tüntetők gépkocsijukat az alsó rakparton hagyva, gyalogosan a Parlamenthez vonulnak körülbelül 11 órakor az Angelo Rotta rakpart-Margit híd-Balassi Bálint utca útvonalon, majd petíciót adnak át, ezután ugyanezen az útvonalon visszatérnek a budai alsó rakpartra. Ademonstráció 17 órakor ér véget.
11-17 órakor
  • 11-kor a demonstrálók az Angelo Rotta rakpart–Margit híd–Balassi Bálint utca útvonalon gyalogosan a Parlamenthez vonulnak, majd petíciójuk átadása után ugyanezen az útvonalon visszatérnek a budai alsó rakpartra. A forgalomlassító demonstráció ezen a helyszínen várhatóan 16 órakor fejeződik be, majd a tüntetők a reggeli gyülekező helyszínek felé távoznak, ahol előreláthatóan 17 órakor ér véget a demonstráció.
A legnagyobb torlódások a Krisztina körúton, az Attila úton és a Margit körúton várhatók.
 

De nagy dugóra kell számítani a főváros bevezető útvonalain, a közép- és észak-budai utakon. Aki hétfőn is inkább az autót választja, az lehetőleg az M0-áson keresztül közelítse meg Dél-Buda közép- és észak-budai úticélját az M0-ás felől vagy a pesti alsó rakparton át közelítse meg.  

Vidéken is lesz korlátozás

Az fővároson kívül az ország 32 települése körül lesz tüntetés, ez 15 megyeszékhelyet érint. A pontos helyszíneket és időpontokat itt találja.

Miért lassul a forgalom?

A szakszervezetek hétfőn az országos félpályás útlezárással a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafeteria többletadóterhei ellen tiltakoznak – közölte Gaskó István, a tiltakozó akciót szervező Liga Szakszervezetek elnöke szerdán.

A LIGA által december 15-ére szervezett tüntetéshez a Közúti Közlekedési Szakszervezet is csatlakozott, az ország több pontján részt vesznek a megmozduláson.

Visszatér a fogaskerekű

Vasárnap az első járat indulásától újra a teljes vonalon jár a fogaskerekű, mert helyreállították a felsővezetéket, amelyet az ónos eső rongált meg, jelentette be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). December 1-je óta a jég okozta károk miatt a fogaskerekű rövidített útvonalon közlekedett, a felső szakaszokon autóbusz helyettesítette.