szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kellemetlen újévi meglepetés: Budapest VIII. kerületében új helyi adót vezet be a fideszes önkormányzat, ahol a polgármester Kocsis Máté. A kiadott lakások után kell fizetni.

2015. január 1-jétől él egy új helyi adó Budapest 8. kerületében: a kiadott lakások után évi 28 140 forintot kell fizetnie a bérbe adónak, derül ki az önkormányzat hirdetményéből. A hvg.hu egyik, a kerületben lakó munkatársa megkapta ezt a hirdetményt.

A Józsefvárosi Önkormányzat tájékoztat a 2015 elejétől bevezetendő új adóról
hvg.hu

A határozatlan időre bevezetett adót azoknak kell megfizetnie

„- akinek Józsefvárosban van a lakása, de nem abban él, vagy bejelentett lakcímmel nem rendelkezik,
- a lakását, vagy annak csak egy részét (pl. egyik szobáját) lakás céljára bérbe adja.”

A díj egységesen 28 140 forint - egy 300 nm-es lakásra éppúgy, mint egy kis szobára. Az adót a tulajdonosnak kell bevallania az önkormányzatnak.

Új helyi adót hoz az új év
Fülöp Máté
Hallott arról, hogy új helyi adót vezetnek be településén?
Lakásadót, ingatlanadót, földadót vagy bármilyen hasonló adót vezetnek be a településén? Esetleg emelnek, kiterjesztenek meglévő adókat? Ne habozzon, írja meg nekünk az onlinegazdasag@hvg.hu e-mail címre.

Nem vonatkozik az adó azokra a helyi lakosokra, akik, a Józsefvárosban bejelentett lakcímmel rendelkeznek, és azokra sem, akik VIII. kerületi önkormányzati bérlakásban élnek, illetve ha valaki cégtől bérli a lakását és oda be is van jelentve, szintén mentesül a fizetés alól. A bevallásra kötelezetteknek január 15-ig kell bevallaniuk az adót, a változásokról 15 napos határidőn belül kell értesíteni az önkormányzatot.

A fővárosi 8. kerületnek az a Kocsis Máté egyébként a polgármester, aki a hétvégén előjött a 12-18 évesek, a politikusok és az újságírók kötelező drogtesztjének ötletével - és amelyiket lehet, hogy, ahogyan az Index értesült, pár nap alatt a kormányoldalon lényegében kiüresítenek, mert a kormányzati kommunkációban megfogant ötlet hasznosságában nincsenek megbizonyosodva.

A közös képviselőt kérik meg, tájékoztassa a társasházi lakókat az új adóról
hvg.hu

Az adóról elkültük kérdéseinket az önkormányzatnak is, amint válaszolnak, közzétesszük őket.