Hipochonder blog

A legbizarrabb terápiák

2014. november 29. 10:20 - behrens

A nemrégiben tárgyalt, középkori - ma már inkább ijesztő - kezelési módok után nézzük a lebizarrabbakat.

Újjászületés a halálból terápia

A China Daily magazin hírei szerint egy igencsak megkérdőjelezhető új kezelési módszer áll azok rendelkezésére, akik pszichés problémákban szenvednek. Eme különleges pszichoterápiai szolgáltatás, mely egyre népszerűbb Kína Liaoning tartományában, lehetővé teszi a betegek számára, hogy megtapasztalják a halált.

Az állandó stresszben, illetve túlzott nyomástól szenvedő betegek számára ajánlott terápia lényege, hogy egy pszichológus (illetve koporsó) segítségével a halált imitálják, majd a beteg ebből az állapotból „feltámadhat”. A módszert már több mint 1000 ember próbálta ki, és azóta teljesen más szemmel néznek az életükre.china630.jpg

A pszichológussal történő elbeszélgetés után a páciens megírja a végrendeletét, ezt követően egy koporsóba fekszik, ahol fehér lepedővel letakarják, és a koporsót rázárják. Annak érdekében, hogy a halálélmény még realisztikusabb legyen, a háttérből gyászzene szól. 5 perc elteltével csecsemő sírás jelzi a beteg újjászületését, akit örömzene kíséretében segítenek ki a koporsóból. A terápia segítségével a beteg új perspektívából tekint az életére.

Kukac terápia

A kukacokat gyakran hozzák kapcsolatba a halállal és a rothadással. A kis fehér, csúszó-mászó légylárvák a romlott élelmiszertől a rohadt húsig minden gusztustalan dologban megtalálhatóak, és pontosan emiatt nagyszerűek a fertőzött sebek kitakarítására. Ez az ősi, nemrégiben még elavultnak számító terápia, manapság, hogy egyre több az antibiotikum rezisztens baktérium, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A sebbe helyezve a kukacok a fertőzött szöveteket lebontják, a baktériumokat megölik, ezzel segítve elő a gyógyulást. Miután az összes halott és fertőzött szövetet eltüntették, eltávolítják őket a sebekből. maggot.jpg

Pofon terápia

Egy thai egészségügyi szakember állítása szerint egyszerű „arcpaskolás” módszerével vissza tudja fordítani az öregedés folyamatát. A kényes területek pofozgatásával és masszázsával a terápia szerinte csökkenti a ráncokat, összehúzza a pórusokat, és feszesíti a bőrt. A drága ráncfelvarró műtétek alternatívájaként a pofonterápia már negyedóránkénti 350 dolláros, azaz kb. 77 000 forintos áron kipróbálható.

Vasúti sín terápia

Az Indonéziában népszerű bizarr terápia során az emberek napi rendszerességgel fekszenek a vasúti sínekre, mert abban hisznek, hogy a közelgő vonatok okozta elektromos hullámok a testükön áthaladva segít abban, hogy kigyógyuljanak különböző betegségeikből. Leginkább a diabétesz és magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák. A betegek, ha a vonat közelít, felugranak a sínről, majd rögtön vissza is fekszenek, hogy minél több hullám járja át a testüket. Az ezzel járó veszélyek, és a letartóztatás fenyegetése ellenére egyre többen fekszenek a sínekre.rw630.jpg

Kutya pszichológus

Bizonyára mindenki hallott már a kutyák terápiás előnyeiről, de vajon hallott-e a kutya pszichológusról?

A család kedvencével való beszélgetést egy nagy állásinterjú vagy fontosabb döntés előtt sokan csinálják, ám most azok is benevezhetnek egy-egy terápiás ülésre a kutya pszichológushoz, akiknek nincs kutyájuk vagy cicájuk. A terápia ötletét egy tanulmány eredménye adta, mely szerint a kisállat tulajdonosok 85%-a beszélget kedvencével családról, munkáról, kapcsolatokról vagy pénzügyről. Noha a terapeutaként résztvevő kutyáknak fogalmuk sincs arról, miről beszél a páciens velük, társaságuk, hűségük és hozzáállásuk pozitívan hat a terápiára jelentkezőkre.

Darázscsípés terápia

Míg a legtöbb ember fejvesztve menekül, ha egy darázs megpróbálja megcsípni, van pár őrült, aki kifejezetten szeretné, ha a darázs megcsípné. A darázscsípés terápia során több csípést alkalmaznak egy adott területen, hogy olyan betegségeket kúráljanak, mint például az arthritis. Ezt a módszert már 3000 éve használják Kínában, ahol úgy vélik, hogy a darázscsípésnek gyulladás gátló hatása van.(Az arthritisről a WEBBetegen itt olvashat.)darazs630.jpg

Csiklandozás terápia

Az érzékeny bőrűek számára a csiklandozás valóságos kínzás, de a spanyol CosquilleArtespa szerint terápiás hatással bír. A terápia során alkalmazott csiklandozás nem a hagyományos fajta, sokkal inkább ujjbeggyel végzett érintések, melyeket két ember végez – így a páciens rögtön 20 ujjbegy gyógyító hatását élvezheti. Ezek gyógyító és relaxáló hatásának kiemelésére tollpelyheket is alkalmaznak a kezelés során. A terápiát kitaláló Isabel Aires szerint a csiklandozás a páciensek egyfajta gyermeki állapotba kerülnek, mely előhív egy sor korábbi örömet, ezáltal pedig boldog és relaxált állapotba kerülnek.

Kötődés terápia

A kötődés terápiát újjászületésként is szokták emlegetni, és leginkább a nevelő- vagy adoptáló szülők körében alkalmazzák. A vitatott terápiát az adoptált gyermekeknél fellépő kötődési zavar kezelésére alkalmazzák. A terápia azért is vitatott, mivel eddig legalább hat gyermek életét követelte.

2000-ben egy tízéves kislány fulladt meg, mikor paplanokba csavarták, és arra kényszerítették, hogy „megszenvedje” az újjászületését. A gyermeknek meg kellett küzdeni az őt a paplanon keresztül szorosan átölelő terapeuták és az örökbefogadó anya ránehezedő több, mint 300 kg-os súlyával. A kislány nem tudott a mázsás súlyokkal ránehezedő paplanból kijutni és megfulladt. A terápiáról készült videoszalagon hallani, ahogy a kislány könyörög, hogy engedjék ki: "Meg fogok halni, kérem, engedjenek ki! Nem kapok levegőt” A terapeuta válassza erre a következő volt: „Meg akarsz halni? Ok, halj meg, most, rögtön!” Mire a kislányt kicsomagolták, már eszméletlen volt, a kórházban pedig csak a halál beálltát tudták megállapítani. A terapeutát és segédeit 16 év börtönre ítélték, és a terápiás módszert az eset után betiltották Colorado államban.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hipochonder.blog.hu/api/trackback/id/tr876940065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2014.11.30. 14:25:41

OEP támogathatná a sín terápiát. Van egy listám kik kezdhetnék. Véletlenül mind politikus. :)

Túrós (törölt) 2014.11.30. 17:40:58

@odamondó: Jópár Celebbel is megtoldhatod a listád, illetve a terápián is változtassunk: nem kell felállni a sínről a vonat előtt

A nép fia 2014.11.30. 19:11:04

Nincs állatkert. Szafari van és minden állat szabadon kószál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.30. 19:35:44

@Túrós:

A nem kell nem elég. Oda kell őket láncolni a sínhez. Persze azért ügyelni arra, nehogy kisikoljon a vonat.

(Aki beleköt, egyben mondjon jobb igealakot a kisikoljon helyett. De ne körülírást javasoljon.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.01. 08:19:11

@mézescsók:

Miért? Kijelentő módban kisiklódik?

élhetetlen 2014.12.01. 10:53:38

A kutyapszichológus ráadásul nem is hülyeség. Ha az ember egy barátjával beszéli meg a probléméját, vagy dilemmáját, akkor sem az segít, hogy mit tanácsol az illető, hanem az, hogy amig megpróbálod értelmesem elmondani, azalatt összegzed, rendezed az érveket, ellenérveket, tennivalókat, és ez a rendezés segít.

randomuser1 2014.12.01. 12:19:08

ha csak simán felszállnak a vonatra, az nem jó?
süti beállítások módosítása