Büntetés jár a túl szexi mozdulatokért

Bardóczy Ilka Komenda Zsófia Rúdtánc
Bardóczy Ilka és Komenda Zsófia rúdtáncos nők
Vágólapra másolva!
A képviselői azért harcolnak, hogy egyszer felvegyék az olimpiai programba, miközben sokan még ma is úgy vélik, hogy a rúdtánc nem több vágykeltő nők éjszakai másodállásánál. Az Origo közelről is megnézte, hogyan készül napi három-négy órát az Eb-aranyérmes Bardóczy llka és junior Európa-bajnok tanítványa, Komenda Zsófia. Az kiderült, hogy ez tényleg kőkemény sport, sok művészi értékkel kiegészülve - arról pedig igazán nem tehet senki, hogy a csúszós rúd csak a csupasz bőrön tapad meg, így csak kevés ruhában lehet bemutatni a produkciókat.

Sport? Alakformálás? Szórakozás? Szórakoztatás? Meglátogattunk két magyar Európa-bajnokot, és arra kerestük a választ, hogy a füstös bárok és az olimpia közül melyikhez van közelebb a rúdtánc.

Cirkuszban, színházban, sportcsarnokban

A sportáglexikon leírása szerint a rúdtánc gyökerei a termékenységhez köthetők. Az ókori sumér időkből származó mítosz szerint Innana istennő érzéki rudas női szólótáncával a kietlen Földet ismét termővé varázsolta. A műfaj modern változatában a nőies mozdulatkombinációk akrobatikus trükkökkel és erőelemekkel kezdtek keveredni, és a rúdtáncban ma már a legkülönfélébb környezetben találkozhatunk: színházi és cirkuszi előadásokon, művészeti rendezvényeken, és már önálló sportként is létezik. Magyarország 2011-ben világbajnokságot rendezett, a nemrég befejeződött prágai Eb-ről pedig hét éremmel tért haza.

A galériáért kattintson a képre! Fotó: Polyak Attila - Origo

Bardóczky llka a nők A (sportmúlt nélküli) kategóriájában lett aranyérmes. Egy tornász vagy egy ritmikusgimnasztikázó is megirigyelné, ahogyan a budapesti edzőtermében fogja magát, és egy könnyed mozdulattal felhúzza magát a rúdon, majd mutat pár részletet abból a gyakorlatból, amellyel megnyerte az Európa-bajnokságot.

Amikor a sport és a művészet találkozik:

Ma már inkább edzőnek tartja magát, de amikor a pár hete a magyar bajnokságon bíráskodott, egy hirtelen jött ötlettől vezérelve úgy döntött, kipróbálja magát Prágában. Pedig több kellemetlenséggel járt az indulás, nem volt még versenyruhája, ráadásul a rockzene-kedvelő rúdtáncosnak a szigorú szabályok miatt ki kellett vennie szemöldökpiercingjét, és a fesztiválokon viselt karszalagjaitól is meg kellett válnia. Nyáron nem úgy készült, hogy versenyezni fog, több előadáson is részt vett, a Vaserdő és az AerialWall című rudas cirkusz-színházi produkcióban egyaránt alkotóként volt jelen. Idén a Sziget Fesztivál cirkuszsátrában is telt ház, 5-600 előtt mutatta be előadásait.

Egy tökéletes gyakorlat

Az Eb aztán a felgyorsult események dacára is teljes sikerrel zárult, a korábban párosban vb-aranyérmes Ilka egy parádés produkcióval megnyerte a női felnőtt egyéni versenyt, és tanítványa, a 17 évesként a juniorok között induló Komenda Zsófia sem talált legyőzőre. "A hozzáállása, a szorgalma, a kitartása alapján ő a példaképem" - fordul felénk a pesti edzőteremben, kilenc gyakorlórúd tövében Zsófi. "Nem is az aranyéremnek örültem a legjobban, hanem annak, hogy Ilka azt mondta, a gyakorlatom tökéletes volt. Olyan ő, mintha a nővérem lenne."

A galériáért kattintson a képre! Fotó: Polyak Attila - Origo

Ilka korábban táj- és kertépítész mérnökként dolgozott, de ma már csak a rúdtáncnak él. "Reggel fölkelek, egész nap rudazom, aztán lefekszem" - foglalja össze röviden egy napját. "Rúdtáncot és légtornát tanítok, közben a csapatommal a fellépésekre készülünk. Ezek közül mindegyikben van rúd."

Úgy elfáradok, szinte leesek a rúdról

Aki rúdtáncra jelentkezik, jól tudja, mit kaphat, de mindenkinél más a motiváció. "Már az elején látványos fotókat lehet készíteni a jelentkezőkről, akik azt is jól tudják, hogy a rúdtánc milyen fittséget és erőnlétet követel. De mindenki hamar rájön, hogy tök jó a rúdon lenni."

A még középiskolás Zsófia egyetért Ilkával, olyannyira, hogy sokszor már az edzője szerint is túl sok időt is tölt a teremben. "Napi három-négy órát itt vagyok, van, hogy annyira elfáradnak az izmaim, hogy szinte leesek a rúdról. Ilyenkor Ilka szól, hogy pihenjek. De én annyira megszerettem a rúdtáncot, hogy mindent ez jelent a számomra, e körül forognak a gondolataim" - ismeri el a friss Eb-aranyérmes.

Bardóczy Ilka mesél a rúdtánc Eb-ről Fotó: Polyak Attila - Origo

Ilka néhány éve még egy irodában ült, szinte egész nap egy helyben. "Bízom benne, hogy egyszer még visszaszűrődik a mérnöki karrier az életembe, mert egy gyönyörű szakma, és nagyon szeretem. De most alapvetően a mozgással foglalkozom."

Nem lehet az intim részekhez érni

Úgy véli, a rúdtánc a füstös bárokból egyre inkább eltávolodott a sport és a cirkusz felé. "Nagyon erős nemzetközi törekvések vannak, hogy olimpiai sportág legyen a rúdtáncból, a szabályrendszerek hasonlóak, mint a tornában és a ritmikus gimnasztikában, például itt is komoly képzés után lehet csak valaki pontozóbíró. Büntetés jár a túl szexi mozdulatokért, ezt még nekem sem sikerült pontosan megfejtenem. Nyilván egy fenékrázás már annak minősül, akkor is, ha csak egy pici riszálásról van szó. Mint más sportágakban, itt sem lehet az intim részekhez érni."

Az Origo tavaly bemutatta az országos bajnok Deák Manyit, a videós összeállítás után az olvasók arról vitatkoztak, hogy mi is valójában a rúdtánc: a termékenységi tánc egy modern formája, öncélú magamutogatás, netán csak egy lehetőség az éjszakai jövedelem-kiegészítésre?

A galériáért kattintson a képre! Fotó: Polyak Attila - Origo

"Ezek teljesen meddő viták, hiszen azt sem tudni, hogy aki véleményt alkot, az honnan szerzi az információit, járt-e már akár csak egyszer is rúdtáncversenyen" - mondja llka. "Rengeteg tanítványunk van, és egyre kevésbé jellemző, hogy éjszakai bárokban dolgozzanak a rúdtáncosok. Hála istennek, egyre több újságcikk bemutatja, hogy valójában miről is szól a rúdtánc. Aki nem járt utána a témának, annak nem is érdemes a véleményére adni, én inkább el sem olvasom az ilyen hozzászólásokat. Olyan közegben vagyok, ahol érdemben lehet kommunikálni, ilyen kérdések ott fel sem vetődnek."

Ilka a rúdtánctól hihetetlenül hajlékony lett, pedig csak 28 évesen kezdte a sportágat. Külön nem edzett, a rúdtánctól így is roppant szálkás lett a teste, és korábban nem volt ennyire hangsúlyos az izomzata. "Túl rigolyás vagyok ahhoz, hogy külön eddzek, én rudazni és légtáncolni szeretek. Úgy tűnik, szerencsés vagyok az alkatommal, még az étkezésre sem kell igazán odafigyelnem. A világ közvetlen élvonalába tartozók viszont az edzőterem, gimnasztika, akrobatika hármas alapján fejlesztik magukat."

Zsófia jóval törékenyebbnek néz ki, de mint mondja, a mostaninál is sokkal hajlékonyabb lenne, ha komolyan veszi előző sportágát, a szinkronúszást. Az Eb-arany bizonyítja, hogy tehetséges, de nem akar itt megállni: a cél a világbajnokság, amely decemberben lesz, ismét Prágában.

A galériáért kattintson a képre! Fotó: Polyak Attila - Origo

Miért kevés a ruha a rúdtáncosokon?

A rúdtánc magyarországi meghonosítója, Pirner Alma szerint tévhit, hogy a rúdtáncos lányok ledérek lennének, és csak a szexről szól az egész. "Aki ezt gondolja, azt odatenném egy rúdtánc órára, hogy hajrá, csináld végig!" - írja saját weboldalán. "Nagyon kemény munka van a mögött, hogy valaki megtanulja a rudas trükköket. A lányok a rúdtánc órán nem azért vannak kisnadrágban, bugyiban és melltartóban, mert ez a szexről szól, hanem, mert a rúd csak a csupasz bőrön tapad meg, ezért a gyakorlatok zöme hosszú nadrágban és pólóban egyáltalán nem is kivitelezhető. Persze, mellékhatásként észvesztően szexi leszel, de ez ellen már senkinek sem lesz kifogása."