Először bizonyították tudományosan a telepátiát

Amerikai tudósok sci-fi filmbe illő kísérletet végeztek, két eltérő kontinensen lévő ember tudott az agyhullámai segítségével kommunikálni.
Ilya Naymushin / Reuters

A Harvard Egyetem kutatói spanyol és francia kollégáik segítségével sikeresen igazolták a telepátia létezését: a kísérletben két ember üdvözölte egymást mindössze a gondolataik segítségével, ráadásul az egyikük Franciaországban, míg a másikuk Indiában volt. Ez volt az első alkalom, hogy jól dokumentálható módon, laboratóriumi körülmények között sikerült bizonyítani az agy-agy közötti kommunikációt.

Az egyik személyre egy vezetékek nélküli, ám internetkapcsolattal ellátott elektroenkefalográfot (EEG-t) rögzítettek; a készülék segítségével pontosan mérni lehet a pszichés működés élettani hátterét és az agyi neuronok aktivitását. Az illetőnek egy egyszerű köszönési formára kellett gondolnia, mint például a olasz "ciao" vagy spanyol "hola" - írja a The Telegraph.

A gép ezután "saját nyelvére" fordította le a szót, a rövid kifejezésből bináris - vagyis 0-ás és 1-es - számokkal leírható kód lett, majd ezt a kódot e-mailen Indiából Franciaországba továbbította. Az ott ülő tesztalany nem invazív agyi ingerléssel komplex fényvillanást érzékelt, a vevőkészüléken aztán ezek a villanások ismét bináris számsorokként jelentek meg, amiket pedig már le lehetett megint fordítani.

A kutatók különös figyelmet fordítottak arra, hogy a kísérleti személyeket még csak véletlenül se befolyásolhassák érzékszervekkel felfogható ingerek, így a szemüket és a fülüket is eltakarták a kísérlet idejére.

"Arra voltunk kíváncsiak, hogy létrejöhet-e két ember között a kommunikációnak olyan formája, amiben pusztán az agyműködés vesz részt" - mondta Alvaro Pascual-Leone, a Harvard Egyetem professzora.

A forradalmi tudományos eredményt a PLOS ONE tudományos folyóiratban publikálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.