szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kaliforniai egyetem kutatói egy különleges, a bőrre ragasztható tetováláson dolgoznak, amely a test izzadtságával táplálná az elektronikus eszközöket.

Egyre több egyedi készüléktöltési megoldásról érkezik hír. Nemrégiben egy olyan megoldásról számoltunk be, amely a hétköznapi háttérzajokból generál elektromosságot, a kaliforniai egyetem kutatói pedig a test izzadtságát használnák töltésre.

Ehhez a bőrre kell ragasztani egy kis tetoválást, a tetkón apró érzékelők vannak. Miközben megerőltető testmozgást végez a „tetovált” felhasználó, a verejtékmirigyekben lévő tejsavból (amiből annál több van, minél intenzívebb az edzés) az érzékelők enzimjei elektronokat választanak ki, és ezekből elektromos áram generálható.

Joe Wang

A tetoválásban egy bioakkumulátor is van, amely tárolja az elektromosságot. Jelenleg minden egyes érzékelő néhány mikrowattnyi energiát tud előállítani, ami azért egyelőre még kevés, de az elképzelés működik.

A kutatók már közzétették eredményeiket az Amerikai Vegyészeti Társaság ülésén, és most az energiatermelés hatékonyságát próbálják javítani, hogy valóban tölthetők legyenek ilyen módon a mobil eszközök.