Mesterséges aura válthatja ki a jelszavainkat

pico
Vágólapra másolva!
Csak a ruhánkba rejtett adó közelében működne a jövő univerzális jelszótárolója.
Vágólapra másolva!

Ennek a szolgáltatásnak a megvalósításán dolgozik a Cambridge Egyetem kutatója, Frank Stajano. A brit szakértő egymillió fontos - tehát csaknem 400 millió forintnak megfelelő - uniós támogatást is kapott egy olyan apró eszköz kifejlesztésére, amellyel teljesen kiválthatók lennének a mai, leginkább felhasználónéven és jelszón alapuló azonosítási megoldások.

Legyen egy auránk, amit érzékelnek a kütyük

Stajano egy olyan szerkezet kifejlesztését tűzte ki célul, amely nagyjából 60-90 centiméteres távolságban, egy mini wifihálózathoz hasonlóan képes rádióhullámokat kibocsátani a felhasználó körül. Ezek a jelek arra alkalmasak, hogy beazonosítsák a felhasználót. Az őket kibocsátó berendezést szemüvegbe, karórába, cipőbe, ékszerekbe építené a kutató, de akár bőr alá ültetett implantátumként is el tudja képzelni alkalmazását - írja a Guardian.Ezekből akár több is működhet egymás mellett.

A Pico működését bemutató koncepcióvideó

Ezt a megoldást a kutató hagyományos védemi megoldásokkal ötvözné is: például az autók jövőbeli elektromos slusszkulcsát úgy képzeli el, hogy azok csak a tulajdonos kezében nyitják az ajtókat vagy indítják a motort, ha a kulcs elveszik, más kezében - az azonosító rádiójelek hiányában - nem működnek.

Minden jelszavunk egy kütyüben

A Pico nevű eszköz - amelyet Stajano fejleszt - jelszavak és azonosítók ezreit lenne képes raktározni titkosított formában. A kutató elképzelései szerint ez az eszköz csak akkor működne, ha érzékelné a tulajdonosa elektronikus aurájának jeleit - amelyeket a fent felsorolt módon sugározna testének közelében egy apró eszköz. Ilyen esetben elég lenne odatartania képernyő közelébe, hogy feloldja a zárolt rendszert, vagy belépjen egy oldalra.

Ilyen minikütyük adják majd az auránkat Forrás: Pico

Ha egy Picót elhagynak, az az aurától távol semmire sem használható, tartalmát egy lementett adatbázisból egy új kütyüre lehet majd visszaállítani. Frank Stajano szerint a napjainkban használt jelszavak biztonsági szintje rettentő alacsony, hiszen mindenki könnyen megjegyezhető kódokra törekszik, amelyeket sokszor több szolgáltatáshoz is alkalmaz. A Pico alkalmazásával minden egyes oldalhoz kellően bonyolult, nehezen feltörhető jelszót lehetne alkalmazni, mivel ezeket nem kellene megjegyezni és begépelni.