szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tippeljen, milyen magas oszlop keletkezne egyetlen papírlapból, ha 23-szor félbe tudná hajtani. A helyes válaszon garantáltan meg fog lepődni. És akkor a 103 félbehajtásról még nem is beszéltünk…

A papírlap félbehajtásának jelenlegi rekordja 12, annál többször még senki nem tudott egymásután félbehajtani egy lapot. Éppen ezért az alábbi gondolatkísérlet végig gondolatkísérlet marad, nem tudjuk gyakorlatba átemelni, de azért érdekes elgondolkozni a tudományrajongó Nikola Slavkovic által összegyűjtött, matematikailag igazolható érdekességeken.

Ha egy átlagos papírlap vastagsága 0,1 mm-es, akkor 23 egymásutáni félbehajtás után már 1 km (!) magas lenne a lapból formálódó oszlop. Ha azt szeretnénk, hogy az oszlop 100 km-es legyen, ahhoz 30 félbehajtásra van szükség. 42-ből már a Holdig is elérne a papír, 51 félbehajtás után pedig már a Napnál járna. Aki az ismert univerzum 93 milliárd fényéves átmérőjét szeretné egy papírral elérni, annak nem lenne más dolga, mint 103 alkalommal félbehajtani a lapot.

Hogy mindez miért hangzik annyira hihetetlennek? Az agyunk lineárisan gondolkodik, az exponenciálisan változó trendekkel egyszerűen nem tud mit kezdeni. Érdekesség, hogy Ray Kurzweil jövőkutató szerint pont emiatt adunk rossz előrejelzéseket a jövőről is, pedig az életünk hamarosan egészen radikálisan megváltozhat.