szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az OLX egyik reklámja megsértette, hitelteleníti a pedagógusokat, rombolja a szakma becsületét, a pedagóguspálya presztízsét. Követelik, hogy vegyék le a képernyőkről.

„A Pedagógusok Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy az egyik, használtcikkeket eladásra és megvételre kínáló ingyenes hirdető portál saját népszerűsítése érdekében egy tanárt, személyén keresztül pedig egy egész szakmát aláz a sárga porig!” – írja közleményében a PSZ.

Úgy vélik, az ingyenes hirdető portál saját népszerűsítése érdekében elfogadhatónak állíta be a korrupciót, arra biztatja a gyerekeket.

A tévében látható reklámban a tisztes szegénység látszatába öltöztetett Baradlai tanár úr a használtcikk-portálon fellelve végre egy, a pénztárcájának leginkább megfelelő közlekedési eszközt, egy biciklit, elindul, hogy megvegye azt. Találkozik is az eladóval, de annyira elmerül az áhított járgány látványában, hogy az utolsó pillanatban veszi észre, a portékát egyik tanítványa, Kerekes kínálja eladásra. Ám a tanár annyira szeretné a biciklit, hogy túlteszi magát ezen, kipróbálja, és meg akarja venni. Amikor a kamasz közli az árát, Baradlai tanár úr alkudozni kezd: „Nem lehetne egy ötössel kevesebb?” A srác a biztos anyagi körülmények között élők magabiztosságával vágja rá: „Itt egy ötössel kevesebb, ott egy ötössel több…”

„A reklámírók ugyan a homályban hagyják, mi erre a pedagógus válasza, de abból, hogy Baradlai tanár úr végül elkarikázik a bringával – a ’Kis pénz, kis foci’ országában azt sugallják, elég szegény, gyáva és megalkuvó ahhoz, hogy korrupt is legyen.”

A Pedagógusok Szakszervezete követeli a szerintük cseppet sem vicces reklám levételét és a becsületükben megsértett pedagógusok megkövetését.

Az inkriminált reklám: