Készíts magadnak légkondit házilag, fillérekből!

szerencsejáték
2014 május 22., 13:57
comments 44

5. Alapszint

  • Hozzávalók: biszbasz, szirszar
  • Költség: 0/10
  • Hatékonyság: 1/10
  • Életveszélyesség: 7/10

Tupperware-be jeget teszel, aztán szigszalaggal rábuherálod egy ventilátorra. Végül is ugyanazt csinálja, amit a sok százezres légkondicionálók is csinálnak: hideg levegőt fúj. Ez itt sokkal olcsóbb, mondhatni ingyen van, hatékonysági szempontból viszont még azzal is jobban jársz, ha a jégkockát inkább elrágod.

4. Középhaladó szint

  • Hozzávalók: polisztirol doboz, fürdőszobai ventilátor
  • Költség: 4/10
  • Hatékonyság: 3/10
  • Életveszélyesség: 4/10

Kifúrod a dobozt, beleteszed a ventilátort, mellé a fagyasztott zöldséget. Kész. A videón látható szerkezet kijött 12,50 dollárból (10 a ventilátor, 2,50 a doboz), plusz a zöldség. Fontos, hogy az árcédulád szedd le a dobozról, úgy exkluzívabbnak tűnik. Ha felolvadtak, a zöldségeket meg lehet enni. 27 fokból akár  15-öt is csinál, de ehhez az kell, hogy folyamatosan töltögesd jéggel, és a hőmérőt nagyon közel tedd a lyukhoz, amin a levegő kijön a dobozból. Itt egy másik hasonló, ha ez nem volt elég.

3. Kismesteri szint

Hozzávalók: festékes vödör, ventilátor
Költség: 8/10
Hatékonyság: 5/10
Életveszélyesség: 1/10

Vödröt kifúrod, jég bele, tetejére ventilátor. A koncepció ugyanaz, mint az előzőnél, és nagyjából ugyanannyiból ki is lehet hozni - az extra költséget inkább a profi szerszámok dobják meg, bár speciális fejű fúró helyett ollóval vagy késsel is fúrhatsz lyukat. Mint a többi, ez is iszonyat hangos, viszont háromfelé fújja a levegőt, és egy adag jég állítólag 6 órán át kitart.

2. Nagymesteri szint

  • Hozzávalók: polisztirol doboz, nagy ventilátor, műanyag cső, rézcső, akváriumpumpa
  • Költség: 8/10
  • Hatékonyság: 6/10
  • Életveszélyesség: 1/10

Az alapfokon bemutatott sufnirendszer továbbfejlesztett változata, komplett hűtőkörrel. Bonyolultabb, egyúttal hatékonyabb, és a rézcső meg a vízpumpa miatt jóval drágább is. Cserébe nem munkaeszköz-igényes, elég hozzá egy olló meg néhány gyorskötöző.

1. God mode: a házi készítésű légkondicionálók Rolls-Royce-a

Hozzávalók: sok fa, sok alumínium, ventilátor
Költség: 10/10
Hatékonyság: 8/10
Életveszélyesség: 1/10

Ez már inkább ipari, mint házi légkondicionáló, külalakra legalábbis. Az elkészítése sem egyszerű, kell hozzá fúrni, faragni, légáramlást tervezni, turbulenciát kialakítani, alumíniumot hajlítani, ipari ventilátort telepíteni, és az eredmény minimum úgy néz ki, mint egy illegális cefreérlelő - kivéve, hogy nálunk egy ilyen még csak nem is lenne illegális. Úgyhogy hajrá!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.