Ne maradj le a legjobb izékről, iratkozz fel a heti hírlevélre:
rockerviktor 2014. 05. 25. 09:20 | #15
Csak ismételni tudom magam: "Tipikus hozzá nem értő baromsága."
Ha fogtál volna már a kezedbe elektromos gitárt, akkor nem mondanál ilyen baromságokat.
Igen, a hangszedő valóban csak a húrok rezgését veszi, de a húrok rezgésére nagyon nagy mértékben hat a test anyaga és formája.
Egy jó gitárt ha megpengetsz, akkor rezeg az egész test, ez adja az alaphangszint.

Azért csinálják a gitárokat fából, mert ez szól a legjobban. Voltak kisérletezések más anyagokkal, de ezek inkább érdekességek.
A gitárosok nagy része nagyon konzervativ tipus. Azt a hangzást keresi, amit gyerekkorában a kedvenc lemezein hallott. Ezért van, hogy a mai napig a legelavultabb konstrukciók a legdrágább, legnépszerűbb gitárok (pl Telecaster - Nonmaster Marshall).

Előzmény: Achilles (9) 0 VÁLASZ
gyocska@gmail.com 2014. 05. 22. 09:34 | #14
Nektek gitár, nekem marad dob. :)
blackmumus 2014. 05. 21. 13:43 | #13
Nagyon is számít, hogy miből készül a gitár teste mert attól függ, hogy hogy rezeg a húr. Egy keményebb fa kevésbé nyeli el a rezgéseket, mint egy puhább. Egy puhább testre felcsavarozott húrlábon keresztül jobban elnyelődik a rezgés és így tompább hangon szól a gitár, míg egy keményebb fa, vagy fém stabilabb rezgést biztosít, és jobban kitartott, élesebb, tisztább hangja lesz a húrnak.

De már csak a test saját frekvenciája miatt sem mindegy az anyag, mert ahogy rezeg a húr, a test átveszi rezgést, és visszagerjeszti a húrt egy bizonyos fokig, ami szintén a hang tartósságát és tisztaságát befolyásolja. Ha egy anyag önrezgése nagyban eltér a húr rezgésétől akkor ki is olthatja a húr rezgését, így megintcsak egy tompa értelmezhetetlen hangot kapunk. Ezért van az például, hogy egy rosszul megválasztott testű gitáron bizonyos hangok tisztán szólnak, de van néhány hang ami elnyelődik, így mondjuk egy akkordot már nem tud tisztán kiadni. Vagy egy dallamosabb szám szarul hangzik mert nem tiszta néhány hang. Ezért Próbálnak minél nagyobb frekvenciájú fát választani, hogy minden hang felharmonikusa megtalálható legyen abban a rezgéstartományban. Ha alacsonyabb frekvenciájú a test, akkor kisebb az esély arra, hogy minden hangnak az a felharmonikusa.


+1 VÁLASZ
hejbaa 2014. 05. 21. 13:01 | #12
Porcelánról még nem hallottam, biztos nem élne túl egy vadabb koncertet. :D
De ezt a zenekart nem értem... engem mindig lehurrognak, hogy ne nyitogassam a hűtőt, őket meg sztárolják? :)
Előzmény: Achilles (11) 0 VÁLASZ
Achilles 2014. 05. 21. 12:20 | #11
Jó, megadom magam :-) Van amúgy porcelán gitártest is. És különben is, a rossz hangszer is hangszer, sőt továbbmegyek, ami nem hangszer, az is hangszer, ugyanúgy, mint ahogy minden sörnyitó. :D
https://www.youtube.com/watch?v=GwvvCJmg5To
+1 VÁLASZ
hejbaa 2014. 05. 21. 11:33 | #10
Két gitár, ami csak a fa anyagában tér el egymástól, másképp szól. És egy jó minőségű hangszedő nem biztos, hogy jól szól minden gitárban, a test anyaga miatt. Egy jó minőségű fából készült gitárnak természetesebb a hangja, hosszútávon jobb érzés rajta játszani és hallgatni is. Ha a húr, mindenképp csak rezeg egymagában, semmi nincs rá hatással, akkor analóg szintetizátorral elő lehet állítani a tökéletes gitárhangot.(Ami undorítóan nyers lenne) Egyébként van műanyag és alumínium gitár is, de valamiért nem terjedt el. Az igaz, hogy a villanygitár hangzását tekintve az EGYIK legfontosabb elem a hangszedő, de a többivel nem értek egyet. :)
Előzmény: Achilles (9) +1 VÁLASZ
Achilles 2014. 05. 21. 09:46 | #9
Gondolom azért csinálják fából, mert az tartós, erős, könnyű, olcsó. A húroknak feszülni kell, a fém túl nehéz, a műanyag deformálódhat, az elefántcsont drága :-) Ha jól tudom, elektromos hegedűt készítenek műanyag, vagy műgyanta testtel is. A zongora félhang billentyűit miért csinálják ébenfából, ami baromi drága és miért elefántcsonttal borítják a mai napig? Semmivel sem szól jobban tőle.
Persze lehet, hogy igazad van, lehet azért fa, mert így a test kevésbé veszi át a rezgést, mint a fém, de a (jó) hangszedő úgyis csak a húr rezgését veszi fel, egy húr pedig elvileg ugyanúgy rezeg, ha ugyanúgy van kifeszítve, függetlenül attól, hogy hová.

"Elfogadható hangszer sosem lesz belőle"
Mi az elfogadható? Veszel egy elektromos gitárt, mi az első mozdulat? Torzító. Akkor miről beszélünk? ;-)
-1 VÁLASZ
Tooni 2014. 05. 21. 09:40 | #8
gondolom a felharmonikusok csak változnak másképp rezeg az a húr még ha elektronyos is a szedő
Előzmény: Achilles (6) 0 VÁLASZ
hejbaa 2014. 05. 21. 09:31 | #7
Elektromos gitárt is csak megszokásból csinálják fából? :) Ebből a témából már lassan az összes létező fórumon volt vita. Aki szerint bármiből lehet hangszert csinálni, az játszon csak vasalódeszkán. Igaz, egy jó hangszedő meglepetéseket tud okozni egy gyenge gitárban vagy egy seprű nyelén, de jó/elfogadható hangszer sose lesz belőle, de legalább vicces. Valakit zavar, valakit nem.
Előzmény: Achilles (6) 0 VÁLASZ
Achilles 2014. 05. 21. 08:56 | #6
Akusztikus hangszereknél ez maximálisan igaz, de az elektromos hangszedő csak a húrok rezgését fogja fel, az pedig ugyanúgy rezeg, akkor is, ha egy seprűnyélre szereled fel...
Előzmény: rockerviktor (5) -1 VÁLASZ
rockerviktor 2014. 05. 20. 22:06 | #5
Tipikus hozzá nem értő baromsága.
Ez egyáltalán nem igaz, a test anyaga, sőt még a formája is nagyon nagy mértékben befolyásolja a hangzást.
Persze botfülűek ezt nem biztos, hogy meghallják.
Előzmény: rermo (2) +1 VÁLASZ
Tooni 2014. 05. 20. 21:54 | #4
Az eredeti feltöltő linkje
https://www.youtube.com/watch?v=Hh4tLJkzlv4

A Jamz Blues Band kipufogódob-gitárokon játszik
https://www.youtube.com/watch?v=n9giLisitnw

Richard Kiser Ford Thunderbird gitárja
"It's ExhaustIng to play" :D
https://www.youtube.com/watch?v=yovHDmbSmd8
+1 VÁLASZ
Stickhorse 2014. 05. 20. 21:40 | #3
Azért az sem teljesen igaz, hogy akármire rászerelve ugyanolyan hangot képez a hangszedő. Ebben a hangzásban az is közrejátszik, hogy a hangtest - a kipufogódob - fémből van, ráadásul ha minden igaz, nem teljesen üreges a belső szerkezete, gyakorlatilag egyfajta Steel-gitárként funkcionál, ami különleges hatást eredményez, főleg a slide-gyűrű használatával együtt. Egy WC deszka nem szólna ilyen jól :D
Előzmény: rermo (2) +1 VÁLASZ
rermo 2014. 05. 20. 19:48 | #2
Hát azt nem fog . Amúgy " pici " turpisság van a dologban , elektromos gitár lett barkácsolva elektromágneses hangszedőkkel ( pick up ) gyakorlatilag bármire rászerelheted ( WC deszka , sörös rekesz , kapanyél ) ugyan úgy fog szólni .
Előzmény: Tooni (1) -3 VÁLASZ
Tooni 2014. 05. 20. 15:54 | #1
Hmm..hegedűben meghallgatnék egy ilyet. Mekkora lenne már, ha alázna egy Stradivarit hangzásban :D