Világméretű sztrájk a Mekiben! Rettenet! A KFC dolgozói is csatlakoztak!

2014.05.16. 18:25 Módosítva: 2014.05.16. 18:26

Minden idők legnagyobb gyorséttermi sztrájkját tartják éppen a világban, az Egyesült Államok 150  nagyvárosában, és a világ 33 országában tüntetnek jobb munkakörülményekért a McDonald's, a KFC, vagy éppen a Burger King alkalmazottai.

Ennyit keresnek óránként a Mekiben

USA - 7,7 dollár

Németország 11 dollár

Malajzia 3,5 dollár

Magyarország 4 dollár

Amerikában már akadozik a koleszterinellátás, több városban kritikussá vált az egészségügyi határértéken felüli sóbevitel, és drámai szintre csökkent a sültkrumplifogyasztás.

Nyugalom! Magyarország nem csatlakozott a sztrájkhoz, így nálunk zavartalan a lakosság Big Mac-ellátása!

A gyorsétteremláncok történetének legnagyobb sztrájkját azért indították Amerikában, hogy elérjék, hogy az iparágban egységesen 15 dollár, azaz közel 3500 forint legyen a minimális órabér, és hogy a nagy láncok ne akadályozzák a gyorséttermi dolgozók érdekképviseletét hatékonyan ellátó szakszervezet létrehozását. Az Egyesült Államokban egyébként jelenleg 7 dollár körül van egy kezdő gyorséttermi munkás bére, de a több éve a szakmában dolgozók sem keresnek sokkal többet óránként 12 dollárnál.

Az amerikai dolgozók egész napos sztrájkját 33 ország gyorséttermi dolgozói támogatják, így jelenleg Big Machez, sőt néhol még Whopperhez sem lehet jutni Németországban, Új-Zélandon, Franciaországban, vagy éppen Japánban. A panírozott csirkeszárnyak rajongói pedig igencsak megszívták többek közt Indiában, Kína egyes városaiban, vagy éppen Malawiban.

Nem irreális követelés

Kiborul a gyorsétteremben

Összeomlás - gyorséttermi jelenet

Arról nem szólnak a híradások, hogy mégis miért sztrájkolnak a harmadik világ gyorséttermi dolgozói, hogy olyan magas béreket harcoljanak ki amerikai kollégáiknak, amik Indiában például a középvezetők fizetését is messze meghaladja. Indiában ugyanis egy étteremvezető havonta 110 ezer forintnak megfelelő rúpiát kap, amíg az amerikai gyorséttermi minimálbér havi 560 ezer forint lenne. WC-takarításért, és az üres tálcák begyűjtéséért.

Az amerikai dolgozók követelései amúgy nem irreálisak: Seattle-ben például már a városi tanács előtt van egy javaslat, és vélhetően meg is fogják szavazni, hogy óránként 15 dollárnál kevesebbért senkit ne lehessen semmilyen munkakörben alkalmazni.

A McDonald's egyébként érdemben nem reagált a sztrájkra, és a dolgozók követeléseire: sajtóközleményükben jelezték azonban, hogy véleményük szerint a konkurencia áll a munkabeszüntetés mögött