szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb amerikai – és talán európai – számára is a korai nyugdíjba vonulás csak puszta ábránd, sok felmérés azt mutatja, hogy sokan nem is számítanak arra, valaha nyugdíjba tudnak vonulni. De mi van akkor, ha a nyugdíjcélú takarékoskodás korántsem olyan leküzdhetetlen akadály, mint hisszük? Egy férfinak sikerült az, amit sokan szeretnének: 30 évesen elment nyugdíjba.

A legtöbb amerikai – és talán európai – számára is a korai nyugdíjba vonulás csak puszta ábránd, sok felmérés azt mutatja, hogy sokan nem is számítanak arra, valaha nyugdíjba tudnak vonulni. De mi van akkor, ha a nyugdíjcélú takarékoskodás korántsem olyan leküzdhetetlen akadály, mint hisszük? – teszi fel a kérdést a MarketWatch, ennek megválaszolására pedig bemutatják egy férfi történetét, aki 30 évesen ment nyugdíjba.

A Mr. Money Moustache blogot üzemeltető Pete kilenc éve ment el nyugdíjba – a feleségével együtt –, jelenleg a korábbi befektetéseikből élnek, és saját feltételrendszerük mentén dolgoznak is, amikor kedvük tartja. És hogy mi a titok? Először is, hogy amerikai viszonylatban rendkívül alacsony összegből élnek évente, mintegy 25 ezer dollárból. Természetesen van autójuk, ám azt ritkán használják, leginkább bicikliznek. Étterembe szinte egyáltalán nem járnak, a céltalan shoppingolást is hanyagolják.

A befektetésre kitérve az interjúban csak Pete néven megszólaló férfi elmondta, hogy ő, és a felesége mindig is racionálisan költekeztek. 1997-től kezdődően raktak félre folyamatosan, ám 2002-ben érett meg bennük az az elhatározás, hogy gyereket szeretnének vállalni, és minden idejüket a felnövekvő csemetének szentelnék. Ennek érdekében szisztematikusan visszafogták kiadásaikat, és a lehető legtöbb pénzt csoportosították át befektetési portfóliójukba (a tech szektorban dolgoztak, így jövedelmük minden bizonnyal átlag feletti volt). 2005-re érték el azt a pontot, amikor úgy gondolták, meglévő befektetéseik hozamából életük végéig rendben meg tudnak élni anélkül, hogy dolgozniuk kelljen.

Alapszabályként elmondható az, hogy a nyugdíjba vonuláshoz legalább 25 évnyi jövedelmet kell felhalmoznia valakinek, hogy az élete végéig kitartson. Pete és felesége folyamatosan követték megtakarításuk és költésük alakulását, és ennek tudatában tudták megállapítani, hogy mikor mehetnek "nyugdíjba". Gyors kalkuláció szerint ahhoz, hogy az évi 24-25 ezres költési szintet fenn tudják tartani, nagyjából 600 ezer dollárra és egy tehermentes házra volt szükségük.

A Mr. Money Moustache blogot író férfi szerint teljesen kettéválik egymástól az, hogy mennyi tárggyal vesszük körül magunkat, és az, hogy mennyire vagyunk boldogok. Utóbbihoz fontos az, hogy milyen a kapcsolatunk a körülöttünk lévő emberekkel, milyen az egészségünk, díjazzák-e a munkánkat, ott jól érezzük-e magunkat például. Pete szerint ha ezeken a pontokon dolgoznának az emberek, akkor sokkal boldogabbak lehetnének.

Az interjú és Pete történetének további részét itt lehet (angolul) elolvasni.

* * * Hogyan egészíthető ki az állami nyugdíj?

A majdani állami nyugdíj szinte biztosan nem lesz elég az aktív korban megszokott életszínvonal fenntartására. Egy megtakarítás azonban megfelelő jövedelemkiegészítést biztosíthat. Ráadásul nyugdíj-előtakarékosság választásával 20% állami támogatás is elérhető. A Bankmonitor nyugdíjmegtakarítás-kalkulátora megmutatja, hogy egy adott összegű havi megtakarítás mekkora nyugdíjkiegészítést jelenthet majd.